Șapte întrebări care își vor afla răspunsul în timpul US Open 2014

Adrian Țoca | 25 august 2014

Djokovic nu își poate pierde locul 1 indiferent de cum se termină US Open, însă o eliminare prematură, cuplată cu un triumf al lui Federer îl poate sălta pe elvețian pe primul loc în Race și îl va introduce în ecuația pentru primul loc la sfârșitul anului.

Am vorbit pe larg despre traseul Simonei Halep la US Open și despre șansele ei de a ajunge în postura să lupte din nou pentru primul Slam al carierei. Am vorbit și despre cum prezențele lui Novak Djokovic și Roger Federer sunt într-atât de dominante pe tabloul masculin, încât e greu de construit o argumentație solidă pentru alt candidat la titlu. Dincolo de aceste două topicuri majore, există alte șapte subiecte interesante pe care le propune ultimul Slam al anului.

1. E loc de cel puțin doi semifinaliști surpriză la masculin. Cine vor fi ei?

Știm cu toți că turneele de Grand Slam au fost dominate copios de Big Four: doar Del Potro și Wawrinka au spart, în ultimii ani, monopolul impus de careul Roger – Rafa – Nole – Andy. Dacă am explicat deja că Federer și Djokovic rămân în pole-position și anul acesta, asta nu înseamnă că nu e spațiu pentru surprize. Contextul special creat de absența lui Nadal a eliberat un sfert, în vreme ce clasamentul mai slab al lui Murray l-a trimis pe acesta în sfertul lui Djokovic. Ceea ce înseamnă că sunt două sferturi de tablou unde concurența va fi acerbă și deschisă. Cine va profita?

3. Cum va reacționa Wawrinka?

Sunt doar doi jucători care i-au învins și pe Djokovic, și pe Federer anul acesta, iar Stan este singurul jucător dintre ei care a mai câștigat un Slam. Nu știe însă nimeni la ce să se aștepte de la spectaculosul elvețian. La Australian Open a jucat senzațional, dar apoi s-a cocoșat sub presiune și, la revenire, a răspuns cu două turnee slabe la IW și Miami. A recuperat brusc la Monte Carlo, unde s-a impus din nou pe neașteptate, un titlu care ar fi trebuit să-i aducă liniște și confirmarea faptului că AO n-a fost un accident. Dar iar a urmat o cădere. La French Open, primul GS post-Melbourne, Stan a dezamăgit crunt, pierzând lamentabil în primul tur, apoi la Wimbledon, în pofida unui start bun și a unui prim set perfect contra lui Federer, Wawrinka a capotat. Sezonul pe hard din America de Nord a fost încă o dată dezamăgitor, ceea ce propune o întrebare caraghioasă în cazul unui câștigător de Slam: e sezonul lui Wawrinka sub posibilitățile lui?

La US Open, Stan nu prea se poate ascunde de presiune, așa că va trebui să găsească o cale prin care să îi facă față. Absența lui Rafa înseamnă că e un loc gol pe care media va căuta să-l umple cu cineva. În plus, e și o semifinală de apărat. Cum va răspunde Stan The Man?

3. Serena

Apropo de sezoane ratate: e plauzibil să spunem că sezonul liderului mondial feminin e unul ratat? Probabil că nu. Serena are, totuși, cele mai multe titluri câștigate din circuitul feminin. Dacă ne raportăm la Slamuri, răspunsul ar fi da. Serena nu a trecut de turul IV nici la Melbourne, nici la Paris, nici la Londra, deși a avut rezultate bune în turneele pregătitoare. Eliminarea de la Wimbledon, urmată de incidentul din turneul de dublu, a stârnit în mod particular multe discuții. Ghici ce, și acum a avut rezultate bune în turneele care precedă US Open, câștigând la Stanford și Cincy, plus semifinala de la Montreal, însă presiunea va fi pe ea să livreze la New York, unde are un titlu de apărat.
În ce o privește pe Serena, discuția e simplă: când joacă tenisul ei cel mai bun, rămâne intangibilă. Nimeni din WTA nu o poate învinge în ziua respectivă. Discuția e dacă ea va putea produce acest tenis atunci când va conta, pentru că, deși a luat două titluri pe hard vara aceasta, la niciunul dintre ele nu inspirat teamă în rândul adversarelor sale. Dimpotrivă: fetele par să simtă oportunitatea și sunt din ce în ce mai curajoase. Așadar. Își va salva Serena sezonul?

4. Face Genie încă o semifinală?

Despre Genie Bouchard s-a vorbit din plin anul acesta. Sunt două părți ale discuției, fiecare relevantă în felul ei: pe de o parte, Eugenie are rezultate extraordinare la nivel de Grand Slam, turnee la care tinde să-și ridice nivelul. Pe de altă parte, are puține victorii contra unei opoziții de top și, mai important, nici n-a confirmat la un nivel mai mic. Are timp să facă asta, bineînțeles, dar deocamdată bilanțul ei aduce tot mai mult cu cel al lui Sloane Stephens.

La New York, Genie are șansa de a completa careul: e singura jucătoare care a ajuns cel puțin în semifinale la toate turneele de Grand Slam din 2014. O va reuși și pe cea de-a patra?

 

5. Cine aduce un aer proaspăt pe cele două tablouri?

Sunt foarte multe fețe noi atât în turneul masculin, cât și în cel feminin. WTA e într-o tranziție foarte interesantă, vizibilă mai ales la vârf, unde se face schimbul de generații. ATP se mișcă mai greu la acest capitol, pentru că tot veteranii duc greul, motiv pentru care, spre exemplu, apariția lui Nick Kyrgios de la Wimbledon a căpătat o expunere media masivă, deși la vârsta lui alți jucători ajungeau deja în Top 10 în urmă cu câțiva ani. Vremurile în care adolescenți ajungeau direct în finale de Grand Slam au apus, însă există câteva nume interesante pe ambele tablouri, fie debutanți de-a dreptul, fie tineri care au dat deja motive de optimism, iar US Open poate fi șansa unui breakthrough pentru unele dintre ele. Cine va face pasul cel mare?

 

6. Cine sunt cei mai plauzibili challengeri?

Plecăm de la premisa că Serena și Djokovic/Federer sunt marii favoriți. Judecând după cum a curs acest sezon, rezultatele anterioare și momentumul cu care se intră în US Open, challengerii lor ar trebui să se aleagă din următoarele grupuri: Simona Halep – Maria Sharapova – Petra Kvitova – Ana Ivanovic – Agnieszka Radwanska la feminin, Stan Wawrinka – Andy Murray – Jo Wilfried Tsonga – Grigor Dimitrov la masculin. Cine își poate adăuga numele pe aceste liste?

 

7. Cine va dezamăgi?

Plecând de la numele de mai sus, întrebarea e valabilă și în sens invers. Cine va surprinde în mod neplăcut? Printre candidați se numără nume care pot la fel de bine să apară și pe lista celor mai autorizați challengeri: Sharapova, Radwanska, Kvitova la feminin, Wawrinka, Murray, Ferrer, Berdych, Gulbis la masculin. Cine va dezamăgi?

 

Stats

– Federer și Schiavone conduc în topurile longevității. Când va debuta marți la New York, Federer va începe al 60-lea Grand Slam consecutiv. La rândul ei, Francesca Schiavone are 57 de prezențe succesive.

– locurile 1 sunt în discuție. Djokovic nu își poate pierde locul 1 indiferent de cum se termină US Open, însă o eliminare prematură, cuplată cu un triumf al lui Federer îl poate sălta pe elvețian pe primul loc în Race și îl va introduce în ecuația pentru primul loc la sfârșitul anului.
La feminin, dacă Serena pierde înainte de sferturi, Simona Halep sau Petra Kvitova pot să urce pe locul 1 în lume dacă vor câștiga turneul

– Apropo de Simona. Ea și Genie Bouchard au câștigat cele mai multe meciuri la nivel de Grand Slam în 2014. Bouchard are 16 victorii, Simona are 15.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi