S-a liniștit Nick? Kyrgios îl bate pe Djokovic a doua oară în tot atâtea turnee

Adrian Țoca | 16 martie 2017

Novak Djokovic avea 19 victorii la rând la Indian Wells. Acum pierde încă un teritoriu, după Australian Open. Kyrgios, în schimb, începe să schimbe firul narativ care l-a urmărit până acum. Excelent meci al australianului: 6-4, 7-5

Novak Djokovic a dat peste Nick Kyrgios la Acapulco, în al treilea său meci în turneu, și a pierdut. Acum s-a întâlnit iar cu jucătorul australian, tot în al treilea său meci în turneu, și a pierdut iar. Nici atunci, nici acum, Djokovic, cel mai bun jucător de retur din lume, nu a putut neutraliza serviciul lui Nick. La Acapulco, Kyrgios a servit 25 de ași. Acum, în condiții de joc mai lente, a pus 14 servicii peste sârb. Cu adevărat remarcabil, nu i-a oferit acestuia nici măcar o șansă de break în tot meciul.

A fost o programare brutală pentru Djokovic, care a avut nevoie de un consum emoțional peste medie ca să treacă de Juan Martin Del Potro, în seara precedentă. Astfel de meciuri cer de la tine mai mult decât se vede, în special în cazul unor rivalități cu o istorie aparte, precum cea dintre Nole și Delpo. Pus în căldura după-amiezii, condiții în care Kyrgios mai fusese testat contra lui Zverev, Novak a suferit (explicația programării, care a mirat multă lume, e simplă: Nole încă mai era în turneul de dublu și a avut alt meci spre seară). Ca atare, n-a fost neapărat o surpriză că Novak a arătat fără suflu în primul set. Ceea ce a fost, cu adevărat, o surpriză? Atitudinea lui Kyrgios. Încă o dată, Nick a lăsat drama la vestiare. Pe teren a fost all-business: adunat, motivat, calm, concentrat. În momentele cheie, nu a clacat sub presiune, iar ideea de a duce la capăt a doua victorie cu Djokovic în tot atâtea turnee nu l-a speriat, dimpotrivă, l-a făcut mai puternic. „Sunt într-un loc foarte bun din punct de vedere mental la acest moment”, a explicat el. Ori de câte ori Djokovic s-a strecurat la 30 pe serviciul lui Nick, acesta a produs servele care să-l scoată din încurcătură, forțând cât a putut pe serviciul doi. Brad Gilbert l-a comparat chiar cu Pete Sampras.

Și n-a fost doar serviciul. Reverul lui Kyrgios rezistă tot mai bine, iar în schimburile lungi australianul s-a descurcat surprinzător de bine, ținând cont de cine i-a stat în față.

„Condiții precum cele de azi, când mingea sare mult și prinde viteză… devine un pariu când vine vorba să-i anticipezi serviciul. E greu să te poziționezi potrivit când el servește așa. Nu am putut să pun prea multe mingi înapoi și asta a făcut diferența. Sunt foarte mândru de seria mea de aici. Trebuia să se termine într-o zi, din nefericire a fost azi”, a conchis Nole, care s-a referit la oponentul său drept „capabil să facă lucruri mari”.

Dintr-o dată, discuția despre Kyrgios și „lucrurile mari” este redeschisă. În contradicțiile noastre din redacție, am fost mai degrabă împăciuitor când a venit vorba de Kyrgios și de numeroasele controverse pe care le-a produs acesta. Ideea mea? la un moment dat, șansele sunt că Nick se va lămuri ce vrea de la cariera și viața lui și va începe să-și pună armele în ordine; va înțelege cum să le folosească mai bine. Nu e niciodată prea târziu pentru așa ceva, după cum nu e obligatoriu ca jucătorii să-și depășească momentele grele atunci când opinia publică le cere să facă asta. De ce nu i-ai da credit unui tânăr de 21 de ani că va învăța să-și stăpânească fluctuațiile? În cazul lui Kyrgios, motivația dată de întâlnirile cu jucătorii foarte mari pare să joace un rol important. Asta creează premisele unui super meci vineri, în sferturi, cu Roger Federer.

Djokovic rămâne fără măcar un sfert de finală de la Doha încoace; a avut trageri foarte grele la ultimele două turnee, dar asta parcă nu spune în totalitate povestea. Cum va reacționa la Miami devine astfel o temă foarte interesantă.

Ziua a continuat cu un super meci: Stan Wawrinka i-a supraviețuit cu greu japonezului Yoshihito Nishioka, intrat pe tablou ca lucky loser. Nishioka a jucat admirabil, a servit pentru meci de două ori, dar n-a putut face ultimul asalt. Wawrinka se strecoară iarăși pe sub radar, iar joi va juca în sferturi cu Dominic Thiem.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi