Round-Up Cupa Davis: Elveția lui Federer, zdrobită de SUA. Spania, Argentina sau Franţa, fără emoţii în sferturi

tenis | 13 februarie 2012

Round-Up Cupa Davis: Elveția lui Federer, zdrobită de SUA. Spania, Argentina sau Franţa, fără emoţii în sferturi

Primul tur al Cupei Davis 2012 a adus și prima surpriză, Elveția, condusă de Roger Federer, fiind învinsă cu un umilitor 5-0 de Statele Unite. Revenit în grupa mondială pentru prima dată după o pauză de opt ani, fostul lider mondial nu și-a îndeplinit obiectivul.

Momentul decisiv al confruntării a venit în al doilea meci de simplu, cel dintre Federer și John Isner, în care gigantul american a reuşit cel mai mare rezultat al carierei. Victoria sa este cu atât mai surprinzătoare cu cât vine pe zgură, suprafață care, conform unor preconcepţii, nu este deloc agreată de acesta. Isner a spus însă, după meciul cu Federer, că, de fapt, se simte chiar bine pe zgură, suprafaţă unde a fost aproape de o surpriză la Roland Garros, în 2011, când l-a împins în cinci seturi pe Rafa Nadal.

Seria insucceselor lui Roger a continuat în proba de dublu, unde, deși deține titlul olimpic împreună cu Wawrinka, a trebuit să se recunoască învins încă o dată, cedând în fața perechii Mardy Fish – Mike Bryan. Odată decisă soarta duelului, atât Federer, cât și Wawrinka le-au cedat locul compatrioților Michael Lammer, respectiv Marco Chiudinelli, facilitându-le astfel americanilor obținerea și restului de două puncte.

Fotografii: daviscup.com

În celelalte dispute din optimi, finalistele ediției precedente și-au zdrobit oponentele, Argentina trecând cu 4-1 de Germania, iar Spania cu 5-0 de Kazahstan. În cazul ibericilor, această confruntare a reprezentat primul test sub bagheta noului căpitan, Alex Corretja. Deși nu a putut conta pe Rafael Nadal sau pe David Ferrer, Corretja a alcătuit o selecționată ce s-a dovedit mult prea puternică pentru un adversar proaspăt promovat în elita mondială, Almagro şi Ferrero dovedindu-se suficienţi pentru a rezolva problema calificării. Şi celelalte favorite au beneficiat de un parcurs relativ lejer, Cehia, Serbia și Franța câștigând cu 4-1 întâlnirile cu Italia, Suedia, respectiv Canada.

Nicolas Almagro s-a descurcat bine în postura de nr.1 al Spaniei

Singurele partide mai echilibrate au fost cele Austria – Rusia și Japonia – Croația. Pentru austrieci, omul de bază a fost Jurgen Melzer, acesta obținând două puncte extrem de prețioase și aducând țării sale prima calificare în sferturi din 1995. În tabăra cealaltă, fostul american Alex Bogomolov Jr. a dezamăgit la prima participare pentru Rusia, pierzând ambele meciuri de simplu, atât cel cu Melzer, cât și, surprinzător, cel cu Andreas Haider-Maurer.

Un rezultat promițător a reușit și tânăra echipă a Japoniei, Kei Nishikori și Go Soeda luptând din greu în fața croațiilor conduși de Ivo Karlovic. Cu toate că au pierdut 2-3, niponii se anunță primejdioşi pe viitor.

În următoarea etapă, cea a sferturilor de finală ce vor avea loc între 6-8 aprilie, Spania va juca cu Austria, Cehia cu Serbia, Croația cu Argentina, capul de afiș constând în confruntarea Statele Unite – Franța ce propune un duel incendiar.

Finalişti anul trecut, argentinienii încearcă din nou să obţină Salatiera de Argint

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi