Rosol: "Ca să-l bați pe Rafa, trebuie să nu-i dai timp!"

Adrian Țoca | 28 mai 2013

Unchiul Toni a văzut asemănări între meciul lui Rafa cu Daniel Brands și cel cu Lukas Rosol, de anul trecut de la Wimbledon.

Roland Garros este oferit de

Reacțiile continuă să curgă pe marginea celor mai bune două meciuri ale turneului de până acum. Monfils – Berdych este până acum considerat unanim cea mai bună demonstrație de tenis de la Roland Garros 2013. Până și Gael, bunăoară, s-a arătat impresionat de nivelul său de joc. “E un sentiment magic pentru mine, RG e un loc unde mă simt excelent când joc, mă inspiră, pot să mă depășesc și să joc un tenis de care nici măcar eu nu credeam că sunt în stare. Am crezut tot timpul meciului că voi câștiga. Am trecut în ultima vreme prin momente foarte complicate, asta te întărește și-ți dă mai multă convingere în posibilitățile tale”.

Gael pare mai ancorat ca niciodată la realitate, ceea ce e chiar mai impresionant decât victoria în sine. “E o victorie frumoasă, dar e doar turul 1. Sigur că atunci când bați un cap de serie, tragerea la sorți se deschide un pic, dar voi avea un meci foarte greu și în turul 2 (cu Gulbis)”.

Berdych, în schimb, a venit la conferință marcat la față de efortul depus și de șocul înfrângerii. Cehul are însă o tradiție aproape nefirească în ce privește Slamurile. În pofida rezultatelor foarte bune de care e în stare, el a bifat a 10-a eliminare a carierei din turul 1 al unui GS. “Eu am avut o șansă să mă desprind în setul 5 și am ratat-o, el a avut una și a fructificat-o. Asta a fost singura diferență între noi doi azi”, a spus Berdych, care s-a amuzat pe seama întrebării unui jurnalist, care s-a interesat cine crede Tomas că va câștiga între Gulbis și Monfils în turul următor. “Arbitrul. Nu prea mă interesează, sincer să fiu, ce vreți să vă spun? Sunt amândoi jucători foarte buni, asta e tot ce e clar”.


Inevitabil, și meciul dintre Nadal și Brands a fost comentat îndelung, evoluția lui Daniel Brands stârnind noi și noi comparații cu înfrângerea lui Rafa în fața lui Rosol. Spaniolul nu e de acord: “Nu, cred că sunt două situații diferite. Atunci n-aș fi putut niciodată să câștig setul 5, la cum a jucat Rosol. Sigur că n-ar fi trebuit să ajung să joc setul 5, dar n-am fost în cele mai bune condiții atunci”.

Unchiul Toni crede însă că lucrurile au semănat: “Da, a fost un pic asemănător. Cu Rosol, în setul 5, nu am putut face nimic”. Dar Toni Nadal refuză, strategic, ideea că s-a stabilit deja un pattern după care Rafa poate fi bătut, așa cum scriam ieri aici. “Atunci când un jucător servește atât de bine și lovește foarte repede mingea, e complicat pentru oricine, nu numai pentru Rafa”.

Reluăm ceea ce scriam în articolul anterior, referitor la rețeta care ar trebui aplicată contra lui Rafa:

„Dacă există o rețetă a jucătorilor care pot să-l bată pe Nadal pe zgură (sau în general), ea cuprinde câteva must-have-uri. Trebuie să fii suficient de înalt încât să primești cu ușurință top-spin-ul ucigător al lui Rafa și să n-ai probleme în a-l manevra și a-i găsi rezolvare. Pe aceeași linie, trebuie să n-ai probleme în a lovi reverul din urcare. Trebuie să poți să bombardezi winners fără dificultate de pe baseline, și să poți face asta chiar și atunci când mingea ți se întoarce din nou și din nou, uneori de undeva departe, din primul rând de scaune, de unde e în stare (la figurat vorbind) să se apere Rafa. Trebuie să bubui mingea până când ea străpunge glorioasa apărare a lui Rafa. Evident, mai trebuie să poți să te ajuți de serviciu la nevoie, să te poți baza pe el că te scoate din încurcătură atunci când restul elementelor de mai sus nu mai funcționează. Și, nu în cele din urmă, dacă nu cumva chiar cel mai important element, trebuie să n-ai pic de respect față de Rafa. Să îmbrățișezi ocazia și să ieși la atac cu tot tupeul și neobrăzarea (în sens pozitiv) de care ești în stare.”


Amestecat și el în discuție, Lukas Rosol a simțit nevoia unei opinii: “Da, asta e calea. Dacă îi dai timp lui Nadal, n-ai nicio șansă. Trebuie să fii agresiv, eu așa văd lucrurile. E singura cale împotriva lui, trebuie să joci foarte agresiv”, a declarat cehul, care a câștigat în turul 1 în trei seturi, contra lui Pere Riba. A fost o nouă zi în care, cu excepția notabilă a lui Berdych, restul favoriților s-au impus lejer. Printre cei care au trecut: Sharapova, Na Li, Radwanska, Tsonga, Gulbis sau Almagro. Notabilă victoria lui Caroline Wozniacki, care a pus capăt unei serii de cinci înfrângeri consecutive, eliminând-o pe Laura Robson.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi