România – Suedia: Ungur – Lindell e primul meci. Andrei Pavel: “Îmi convine tragerea la sorţi”

Valentin Lupu | 11 septembrie 2014

Numărul 1 contra numărului 2 în meciul de deschidere, un scenariu mai mereu de preferat. Şi în cazul de faţă, în care ordinea stabilită prin tragere la sorţi îl aruncă din prima în focul Cupei Davis pe un suedez debutant, Thomas Lindell, contra unui Adrian Ungur familiarizat în ultimii ani cu meciurile interţări.

Pe lângă avantajele conferite de experienţa superioară a jucătorilor şi de terenul propriu, România mai primeşte sprijin şi din partea hazardului, pentru întâlnirea cu Suedia, din turul 1 al barajului Grupei I, zona euro-africană a Cupei Davis, care debutează mâine la Arenele BNR.

Numărul 1 contra numărului 2 în meciul de deschidere, un scenariu mai mereu de preferat. Şi în cazul de faţă, în care ordinea stabilită prin tragere la sorţi îl aruncă din prima în focul Cupei Davis pe un suedez debutant, Thomas Lindell, contra unui Adrian Ungur familiarizat în ultimii ani cu meciurile interţări. Aşa cum se întâmplă de obicei în cazul ceremoniilor standard organizate de federaţia gazdă în colaborare cu ITF-ul cu o zi înaintea startului, cuvintele au fost puţine. Căpitanii-nejucători, destul de laconici în exprimare, s-au ferit să dezvăluie vreun element de natură tactică.

 

Am dorit să intuim cât de mult va urca Lindell la fileu pentru a încerca să închidă repede punctele cu Adi Ungur sau ce stil preferă Ymer, un jucător cu un fizic atipic pentru un nordic din Stockholm. Va trebui să aşteptăm până mâine, pentru a vedea pe viu răspunsul. “Un pic, am apucat să-i studiez pe suedezi. Chiar cu Gabi (n.r. – Gabriel Trifu, antrenor secund). Ne-am făcut anumite fiţuici. Asta o vom discuta cu jucătorii. Bineînţeles că nu îţi pot spune acum secretele”, s-a rezumat în declaraţii Andrei Pavel, după ce a salutat extragerea efectuată de supervizorul ITF, Jane Harvey. “Mie îmi convine tragerea la sorţi. Mai mult ca sigur că Adi va aduce primul punct, ca apoi Marius să intre la 1-0. E mult mai relaxant aşa. Dar, oricum, trebuie să stăm foarte concentraţi”. “Nu ne afectează cu nimic ordinea meciurilor. Trebuie să ne mulţumim cu situaţia şi să dăm totul meci de meci. Am în minte un scenariu fericit, dar nu vi-l voi împărtăşi”, a spus Fredrik Rosengren.

În răspunsurile nu foarte elaborate ale jucătorilor suedezi am sesizat repetându-se obsedant vom da totul, semn că au venit să-şi vândă scump pielea. Din exprimare şi tonul vocii, pe Christian Lindell nu pare să-l apese tracul debutantului. “Sunt foarte încântat că voi juca în premieră în Cupa Davis. M-am pregătit intens pentru a-mi câştiga locul în echipa şi sunt foarte fericit că am prins lotul. Voi da tot ce am mai bun. Este un alt tip de competiţie, pentru că nu joc pentru mine însumi, ci pentru Suedia”, a spus blondul de 22 de ani născut la Rio de Janeiro, din tată suedez şi mamă braziliancă. Iar despre cum ar putea decurge al doilea meci, Copil – Ymer, primim totuşi un indiciu, de la suedezul de culoare ce abia şi-a serbat majoratul. “Îl ştiu pe Marius din trecut. Serveşte destul de bine. Trebuie să mă aşez în spatele terenului. Trebuie să lupt foarte mult. În Cupa Davis, orice se poate întâmpla. Poate că nu suntem favoriţii, dar vom da totul”.

În privinţa dublului de sâmbătă, Florin Mergea a observat un aspect interesant. De şase ori a jucat până acum în Cupa Davis alături de Horia Tecău din 2003 încoace, dar niciodată până acum pe zgura la Arenele BNR. Publicul bucureştean va avea ocazia să-i vadă în premieră pe cei doi jucând împreună pentru România, precedentele apariții împreună datând de la Quito (2003 – faimoasa victorie cu fraţii Lapentti), Clermont-Ferrand (2007 – altă victorie notabilă, cu Clement/Llodra), Osaka (2007 – înfrângere), Sibiu (2008 – înfrângere cu Clement/Llodra) şi Cluj-Napoca (2012 şi 2013 – victorii cu Danemarca şi Finlanda). “Emoţii sunt mereu, dar, după atâţia ani în Cupa Davis, avem destulă experienţă pentru a fi pregătiţi la ora meciului. Este primul dublu al nostru aici la Arenele BNR. Sunt ceva emoţii în plus, dar totul va fi OK sâmbătă”, a spus “Dodo” Mergea.

„Un meci de Cupa Davis rămâne un meci de Cupa Davis. Suntem foarte motivaţi, hotărâţi să câştigăm. Nu se schimbă nimic, cu Victor sau fără”, a spus și Adrian Ungur.

PROGRAMUL ÎNTÂLNIRII

Vineri

10:50 Ceremonia de prezentare a echipelor

Acordarea Premiului Devotamentului din partea ITF lui Victor Hănescu

11:30 Adrian Ungur – Christian Lindell

urmat de:

Marius Copil – Elias Ymer

Sâmbătă

13:00 Florin Mergea / Horia Tecău – Johan Brunstrom / Isak Arvidsson

Duminică

11:30 Adrian Ungur – Elias Ymer

urmat de:

Marius Copil – Christian Lindell

 

Hănescu își ia la revedere de la Cupa Davis

Ceremonia de prezentare a României şi Suediei, ce va preceda, mâine, pe arena centrală, primul meci de simplu va include şi un moment deosebit, dedicat lui Victor Hănescu, care va fi recompensat de ITF cu Premiul Devotamentului. “Momentele de Cupa Davis au fost întotdeauna speciale pentru mine. Convocările la echipa naţională au reprezentat recunoaşterea rezultatelor mele din turneele profesioniste şi, în acelaşi timp, delegarea unei responsabilităţi în faţa aşteptărilor publicului din România. Trăirile, atmosfera, pregătirea alături de colegi şi de antrenorul nejucător, ovaţiile publicului la orice minge sunt aspecte pe care nu le întâlneşti în meciurile ATP. Nu cred că aş fi fost un sportiv complet fără experienţa acumulată în meciurile de Cupa Davis”, a declarat Hănescu pentru revista oficială a întâlnirii România – Suedia. Premiul Devotamentului este înmânat tuturor jucătorilor, în activitate sau nu, care au strâns minimum 20 de prezenţe în Cupa Davis. Victor Hănescu a jucat de 37 de ori pentru România, înregistrând 16 victorii.

Supervizorul meciului și-a amintit de experiența trăită la memorabilul România – Olanda.

Pentru întâlnirea România – Suedia, federaţia internaţională a delegat-o la Bucureşti pe experimentata Jane Harvey, fost arbitru de scaun şi actual supervizor. La tragerea la sorţi de astăzi, britanica a dat o notă clară de profesionalism, chit că, pentru cei neobişnuiţi cu ceremoniile de la meciurile de Cupa Davis, a părut la un moment dat prea formală, făcându-i observaţie în public crainicului, care i-a prezentat dintr-o bucată pe jucătorii celor două echipe, neaşteptând aplauzele asistenţei. Cu un speech impecabil, Harvey şi-a amintit de o întâlnire cu cântec, disputată în Polivalenta de la Bucureşti în februarie 1997. “Acum 17 ani am fost arbitru de scaun al unei confruntări pline de emoţie, între România şi Olanda. A fost pe muchie de cuţit, îmi amintesc, cu întâlnirea decisă în al cincilea meci. Sper să avem parte din nou de o întâlnire fascinantă şi de un weekend de tenis cu totul special”. Atunci, România, cu Adrian Voinea şi Andrei Pavel la simplu, a ratat calificarea în sferturile Grupei Mondiale, unde ar fi urmat să înfrunte Statele Unite. Duminică, la 2-1 la general, Voinea a ratat mingi de meci contra lui Jan Siemerink, pentru ca, la 2-2, Pavel să fie învins categoric de Paul Haarhuis.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi