România – Suedia. De ce e o întâlnire de răscruce?

Valentin Lupu | 9 septembrie 2014

Din acest prim tur al Play-off-ului de rămânere în Grupa I a zonei euro-africane, învingătoarea va reporni la drum, în 2015, tot în Grupa I. În schimb, învinsa va avea de disputat, chiar luna viitoare, o întâlnire decisivă într-un tur secund al barajului, împotriva echipei care va pierde meciul dintre Letonia şi Austria

Din mai multe puncte de vedere, atât România, cât şi Suedia se găsesc într-un moment zero înaintea întâlnirii directe din barajul Grupei I a Cupei Davis. Oaspeţii au împrospătat complet lotul, acordând încredere unor jucători foarte tineri, dar lipsiţi de experienţă, în vreme ce noi l-am reactivat pe Florin Mergea, dar avem de gestionat lipsa lui Victor Hănescu, retras din echipa naţională. Nu sunt prea multe de câştigat în weekend, în schimb, de pierdut, da. Învinsa riscă să se afunde în abisul zonei euro-africane a celei mai importante competiţii interţări din tenisul mondial.

În weekend, atât românii, cât şi suedezii vor da refresh istoriei, palmaresului. Nu ar trebui să mai conteze în vreun fel tradiţia conferită de cele şapte Salatiere din colecţia nordicilor, nici scorul întâlnirilor directe. Apropo, totuşi… Nu i-am dovedit în cele două întâlniri directe anterioare. Prima, în 1979, chiar pe zgura de la Arenele BNR, când disproporţia unui Năstase pe apus de carieră şi a unui Borg în plină glorie a semnat un deznodământ previzibil (1-4). A doua, în urmă cu cinci ani, la Helsingborg, cu Soderling aducând trei puncte echivalente cu rămânerea în Grupa Mondială pentru Suedia. Acum, numele şi rezultatele adversarilor nu mai sperie cu nimic, însă, pe de altă parte, nici România nu propune, la simplu, vreun jucător de temut, Ungur şi Copil fiind, ca şi clasament, nu prea aproape de Top 100, iar ca şi rezultate recente, destul de departe de forma maximă.

Atât România, cât şi Suedia vin după înfrângeri împotriva Ucrainei, suferite la începutul anului. România a cedat cu 1-3, la început de februarie, în întâlnirea din turul I al Grupei I, iar Suedia, beneficiară a unui tur liber, i-a primit pe Stakhovsky & Co. mai apoi, în a doua rundă, desfăşurată pe teren propriu, în luna aprilie, încasând un 1-4 fără vreun punct adus din meciurile de simplu. Din acest prim tur al Play-off-ului de rămânere în Grupa I a zonei euro-africane, învingătoarea va reporni la drum, în 2015, tot în Grupa I. În schimb, învinsa va avea de disputat, chiar luna viitoare, o întâlnire decisivă într-un tur secund al barajului, împotriva învinse dintre Letonia şi Austria (întâlnire ce se va desfăşura concomitent cu România – Suedia, avându-i pe baltici drept gazdă).

Fie contra lui Ernests Gulbis, fie împotriva lui Jurgen Melzer & Dominic Thiem am avea o misiune mai mult decât complicată, mult mai grea decât cea din weekend, cu spectrul scufundării în Grupa II. Adică al treilea eşalon valoric al Cupei Davis, cu care n-am mai avut de-a face în ultimii 20 de ani (în 1993, cu actualul preşedinte al FRT pe teren în meciul de dublu, România învingea Marocul la Bucureşti, cu 4-1).

Înapoi în prezent, cine sunt aceşti suedezi complet necunoscuţi inclusiv pentru căpitanul nejucător Andrei Pavel, pe care omologul Fredrik Rosengren îi trimite cu curaj să reprezinte naţiunea ce i-a dat pe Borg, Willander, Edberg, Enqvist sau Soderling?

Elias Ymer
18 ani, 242 ATP (la simplu)
Raport victorii- înfrângeri în Cupa Davis: 1-1

Cu un salt de 550 de poziţii de la sfârşitul lui 2013 până în prezent, Ymer caută să confirme rezultatele de excepţie dintr-o perioadă a junioratului în care a urcat între primii cinci jucători ai lumii. În Pro Tour, succesele au venit numai din turnee de categorie Futures, patru la număr, inclusiv unul jucat la Bacău, la început de iunie. Graţie unui wild-card pe tabloul principal al turneului ATP 250 de la Bastad, a avut în iulie, prime experienţe contra unor jucători de Top 100 ATP. Surprinzător, l-a eliminat în primul tur pe Mikhail Kukushkin din Kazahstan, 6-3, 7-5, pentru a fi învins apoi de portughezul Joao Sousa. Unui David Goffin în revenire i-a luat numai trei game-uri la Challenger-ul de la Tampere, însă luna trecută l-a învins clar pe Ruben Ramirez Hidalgo, într-un alt challenger, la Cordenons, în Italia. În singura întâlnire directă cu Marius Copil, în octombrie anul trecut, în turul 2 al calificărilor ATP-ului de la Stockholm, românul a câştigat cu 6-4, 6-2.

Christian Lindell
22 ani, 256 ATP (la simplu)
Raport victorii – înfrângeri în Cupa Davis: 0-0

În urmă cu patru ani, Lindell intra cu wild-card pe tabloul principal la Bastad şi îi lua setul inaugural lui Jarko Nieminen. În perioada respectivă, disputa cu succes Futures-uri în Brazilia, iar în anul 2011 a reprezentat Suedia la World Team Cup, pe zgura de la Dusseldorf, unde însă a suferit înfrângeri categorice în toate cele trei meciuri, cu Chela, Kukushkin şi John Isner. A oscilat apoi între Futures-uri şi turnee Challenger, anul acesta primind un nou wild-card la Bastad, unde a trecut un tur şi a fost învins în tie-break-ul setului decisiv de uruguayanul Pablo Cuevas. Cel mai prestigios nume eliminat de Lindell a fost Potito Starace, victorie cu 6-4, 6-1, înregistrată chiar săptămâna trecută, la Challenger-ul de la Genova.

Johan Brunstrom
34 ani, 53 ATP (la dublu)
Raport victorii- înfrângeri în Cupa Davis: 5-2

Cea mai importantă victorie în Cupa Davis a veteranului lotului suedez provine din 2012, când, în echipă cu Robert Lindstedt, a adus singurul punct al Suediei în disputa cu Serbia, din turul întâi al Grupei Mondiale. Bruntrom şi partenerul de atunci al lui Horia Tecău i-au învins dramatic pe Tipsarevic şi Zimonjic: 3-6, 6-3, 7-6/4, 6-7/3, 10-8. În echipă cu actualul partener al lui Horia, Jean-Julien Rojer, Brunstrom a câştigat, în 2008 şi 2009, nu mai puţin de şapte turnee de categorie Challenger şi a disputat numeroase finale ale unor turnee ATP Doubles, inclusiv la Bucureşti, în 2009. A adunat un total de 18 în circuitul ATP, între care numai 5 câştigate: Gstaad 2010 (cu Nieminen), Nice, Metz 2013 (ambele cu Raven Klaasen), Chennai 2014 (cu Fredrik Nielsen), Bastad 2014 (cu Nicolas Monroe). În Grand Slam-urile de dublu, niciodată nu a trecut mai sus de turul al doilea.

Isak Arvidsson
22 de ani, 309 ATP (la dublu)
Raport victorii- înfrângeri în Cupa Davis: 0-4

O soluţie cel mai probabil pentru dublu, în condiţiile în care nu a valorificat până acum niciuna din şansele ce i-au fost acordate în Cupa Davis la simplu (n-a izbutit să câştige niciun set în iarnă, în meciurile cu Dolgopolov şi Stakhovsky), Arvidsson se poate lăuda cu un bagaj important de titluri. Un total de 10, câte cinci anul trecut şi anul acesta, exclusiv în turnee de categorie Futures. Anul trecut, beneficiar, în echipă cu Siljestrom, al unui wild-card la ATP-ul Stockholm, i-a pus la grea încercare pe Bjorkman şi Lindstedt (3-6, 7-5, 3-10). Singura dată când l-a avut ca partener pe Brunstrom a fost în luna mai a acestui an, la un futures în Suedia, când, după un prim tur liber, cei doi au cedat în sferturi, contra unor conaţionali fără carte de vizită, Hansson şi Mansson.

Ce spun protagoniştii?

Andrei Pavel

Fiecare meci de Cupa Davis e dificil. Nu contează cine e favorit. Ne avantajează că-i avem pe cei mai buni jucători alături şi că jucăm acasă. Ei vin cu un jucător tânăr, de 18 ani, au o echipă nouă. Joacă în deplasare, sunt relaxaţi. De-aici vine pericolul.

Fredrik Rosengren

Cred că ştim destule despre români. Îi vedem aproape săptămână de săptămână în circuitul Challenger şi, pe cei de la dublu, din ATP. Pe hârtie, gazdele sunt fericite. Trebuie să ne împăcăm cu asta, să ne pregătim bine şi să dăm totul. Cred că suntem destul de încrezători. De ce nu avem un jucător în Top 200 la simplu?… Câte ore avem la dispoziţie să răspund?Nu cred că e aşa de uşor de explicat. Noi ne concentrăm asupra meciului de acum. Cu asta avem de-a face şi dăm totul zi de zi. Cred că lucrăm bine în prezent şi ne vom întoarce la un nivel înalt.

Robert Lindstedt e unul dintre cei mai buni jucători de dublu din lume, dar absenţa lui e şi o oportunitate pentru cei tineri să capete experienţă. În perspectivă, e un lucru bun.

Marius Copil

Îl cunosc de la meciul de anul trecut pe Ymer. Ştiu cum joacă. Am temele făcute. După US Open am avut o accidentare, dar mi-am revenit, sunt bine pregătit. Am fost şi la Poiana Braşov şi am alergat, după turneul din Braşov. Sunt 100% fit şi sper să aduc două puncte.

Adrian Ungur

Vor fi două meciuri foarte importante pentru România. Pentru mine, în special. Toată lumea mă întreabă dacă este mai multă presiune acum, fără Victor Hănescu. Nu, presiunea este aceeaşi pe umerii fiecăruia. Vrem ca publicul să ne susţină şi, pe lângă victorie, să facem şi spectacol, dacă se poate.

Elias Ymer

Sunt la a doua convocare. Simt şi presiune, dar îi fac faţă destul de bine. Avem o atitudine bună, vom lupta până la sfârşit.
Marius e antrenat de un suedez, am mai jucat împotriva lui, deci îl cunosc bine.

Florin Mergea
Mă bucur să fiu aici, alături de echipă. Cred că este o confirmare a rezultatelor mele din ultimul an. În acelaşi timp este, consider, o etapă nouă, şi în Cupa Davis, şi în cariera mea. Am lăsat în urmă trecutul şi privim înainte.

Horia Tecău

Cred că avem echipa necesară pentru a rămâne în Grupa I. Ne dorim ca anul viitor să ducem o campanie de calificare într-un baraj al Grupei Mondiale, pentru că suntem jucători cu multe meciuri în Cupa Davis. Sunt şi alte echipe acolo pe care le putem învinge.
Pe hârtie suntem mai bine clasaţi, dar ei au doi jucători de simplu tineri. Pe cei de la dublu, îi cunosc foarte bine. De fapt, pe Brumstrom. Mă aşteptam să vină Lindstedt, dar, după o accidentare la New York, s-a retras din echipă. Cu Brumstrom am jucat de multe ori, e un jucător periculos, cu un serviciu bun, dar terenul, puţin mai lent şi susţinerea publicului, ne vor avantaja.
Mă bucur că Florin este alături de echipă. Acomodarea se face foarte repede. Avem atâtea meciuri jucate împreună în trecut, încât simt că după prima zi de antrenament, deja lucurile sunt bine puse la punct. Nu rămâne decât să continuăm pregătirea, să fim odihniţi şi încrezători pentru weekend.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi