România – Cehia. „Meciurile nu se câştigă la conferinţe, se câştigă pe teren"

Camelia Butuligă | 5 februarie 2016

Simona Halep – Karolina Pliskova este primul meci al întâlnirii dintre România și Cehia, de la Cluj. Simona a câștigat toate cele trei meciuri directe cu Pliskova. Monica Niculescu – Petra Kvitova (0-1) este al doilea meci al zilei de sâmbătă.

„Meciurile nu se câştigă la conferinţe, se câştigă pe teren” a spus căpitanul nejucător al Cehiei, Petr Pala. Ah, aş pune propoziţia asta undeva mare de tot, precum citatul din Kipling de pe Centre Court la Wimbledon. Bravo, domnule Pala, tocmai aţi intrat în forţă pe lista citatelor mele favorite all-time, alături de clasici ca Nadal, Safin şi Sharapova. Păi şi atunci de ce mai facem conferinţe? Cea de azi a avut totuşi un scop practic: a fost precedată de tragerea la sorți, să vedem în ce ordine se vor desfăşura ostilităţile. Am aflat: Simona deschide mâine balul cu jucătoarea nr 2 a Cehiei, Karolina Pliskova, iar Monica Niculescu va juca apoi cu Petra Kvitova. Poimâine, aceleaşi fete, dar combinate invers: derby-ul Halep – Kvitova şi Niculescu – Pliskova. Dacă va fi nevoie (sperăm că nu), dublul va decide victoria: Andreea Mitu şi Raluca Olaru contra Denisei Allertova şi Barborei Strycova. Perechi care, în teorie, pot fi schimbate.

În afară de tragerea la sorţi, s-au ţinut discursuri, s-au făcut poze. Fetele au dat mâna şi au chicotit între ele. Primarul Emil Boc a spus câteva cuvinte în engleză: că oraşul Cluj este mândru că a fost ales pentru această întâlnire şi speră că nu va fi ultima lui incursiune în tenis. A vorbit apoi sponsorul BNP Paribas şi un oficial ITF. La sfârşit, fiecare echipă a avut câte o scurtă conferinţă de presă.

Alina Tecşor a spus că este mulţumită că Simona joacă prima. Firește, este de preferat să începi cu jucătoarea care are cele mai mari şanse la o victorie, pentru moral. Simona a confirmat că îi convine să joace prima. Întrebată dacă a urmărit-o pe Pliskova la antrenament, Simona a răspuns că ştie cum joacă adversara ei. Pliskova are un singur stil, a continuat ea, loveşte tare şi are serviciu puternic. Simona are trei victorii la ea şi niciun set pierdut. Întrebată despre această statistică nefavorabilă ei, Pliskova a răspuns interesant: „Fed Cup este o competiţie diferită,” continuând ideea pe care ne-a spus-o şi nouă ieri. Când joacă pentru Fed Cup, se simt mai bine pentru că sunt suţinute de o echipă mare, care are grijă de ele. Va fi acest aspect de moral un game changer mâine? Vom vedea.

Monica Niculescu a spus că nu este foarte important pentru ea dacă joacă prima sau a doua. Tot ce speră este să-şi facă jocul. Monica ştie că stilul ei este foarte incomod pentru nişte jucătoare înalte ca Pliskova şi Kvitova, iar suprafaţa o avantajează. Întrebată şi ea de sliceul Monicăi, Kvitova a spus că va fi dificil şi că nu mai găseşti altă jucătoare care să joace ca Niculescu. „N-o să vă spun acum ce tactică o să folosesc. Dar am avut un antrenament bun azi”, a continuat ea, uitându-se la căpitanul nejucător şi râzând, „Petra a lovit o grămadă de sliceuri de forehand.”

Dintre toate jucătoarele Cehiei, Denisa Allertova e singura care o victorie la Simona Halep, anul trecut, la Guangzhou. Întrebată care este secretul, Denisa a zâmbit fâstâcită şi a spus că nu există niciun secret. „Dar va fi pregătită să intre pe teren duminică”, a spus Pala, mai în glumă, mai în serios. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi