Roma, preview feminin | Serena a regăsit gustul victoriei. Va face dubla Madrid-Roma?

Adrian Țoca | 15 mai 2012

Roma, preview feminin | Serena a regăsit gustul victoriei. Va face dubla Madrid-Roma?

Nouă dintre primele 10 jucătoare ale lumii sunt prezente la Roma, în al doilea turneu consecutiv în care fetele împart zgura, una roșie și cât se poate de clasică, de această dată, cu băieții. Și, cu toate că e “abia” numărul 6 WTA, Serena Williams reatrage, brusc, toate privirile asupra ei, sentimentul general fiind că Serena este favorita turneului.

Câștigătoare, la Madrid, a titlului cu numărul 41 din carieră, Williams este, paradoxal, neînvinsă pe zgură în 2012, câștigând 13 meciuri consecutive pe această suprafață, în toate cele trei variante ale ei: verde (Charleston), roșie (2 meciuri în Fed Cup), albastră (Madrid). Spuneam că e paradoxal, întrucât zgura este percepută drept punctul nevralgic al Serenei, un mit pe care ea s-a grăbit să-l demonteze: “De fapt, am crescut pe zgură, o ador. Îmi place zgura mai mult decât iarba, ceea ce e ciudat”. 

Serena le-a învins cu lejeritate, la Madrid, beneficiind, ce-i drept, și de condițiile de joc mult mai rapide, pe primele două jucătoare ale lumii, reinstaurând teoria care spune că, indiferent de clasament și de formă, Serena e jucătoarea de bătut, pe care orice altă pretendentă la laurii supremi trebuie să o bată, pentru a “se legitima”. E și motivul pentru care “domnia” atât de autoritară a Victoriei Azarenka a căpătat primele semne de îndoială, după ce prima confruntare dintre cele două, în acest an, s-a terminat cu un eșec drastic pentru lidera mondială. O finală între cele două nu mai e posibilă de data asta, dat fiind că Serena a nimerit fix în jumătatea Azarenkăi, dar n-ar fi exclus să le vedem, din nou față în față, în semifinale. 

Hai să vedem cum arată cele două jumătăți de tablou:

Jumătatea Victoriei Azarenka

Să nu fim înțeleși greșit: cu patru titluri și două finale la activ, anul Victoriei rămâne unul extrem de reușit, chiar și dacă, puțin probabil, bielorusa nu mai câștigă niciun trofeu până la finele sezonului. Chiar dacă a pierdut la Madrid, Aza are toate șansele să facă un alt parcurs lung la Roma și, eventual, să mai primească o șansă la Serena. Azarenka va debuta cu Shahar Peer în turul secund, apoi ar putea-o reîntâlni pe Cibulkova, cea pe care a învins-o recent, în acel meci dramatic de la Miami.

Dacă totul merge conform calculului hârtiei, în sferturi am putea avea parte de episodul 7 al atât de dezechilibratei rivalități dintre Azarenka și Radwanska. “Dacă mai vreau s-o reîntâlnesc curând? Sigur, poate peste câteva luni”, spunea poloneza, jumătate glumind, jumătate dorindu-și, probabil, să se adeverească, după cea mai recentă înfrângere clară în fața Azarenkăi. Cele două sunt, însă, nedespărțite, sorții aruncându-le, încă o dată, în aceeași jumătate de tablou.

Pe lângă Serena, care nu are Bye și va debuta, în turul 1, cu Voskoboeva, alte nume importante în această zonă a tabloului mai sunt Caroline Wozniacki, și Anabel Medina Garrigues, prin virtutea rezultatelor excelente pe zgură (cele două urmând să se întâlnească în turul secund), Na Li și Flavia Pennetta, care, gazdă fiind, va avea o extra-motivație.

Jumătatea Mariei Sharapova

Rusoaica e campioană en-titre la Roma, turneu pe care l-a câștigat anul trecut într-o finală cu Samantha Stosur. Cele două s-ar putea întâlni din nou la competiția găzduită de Foro Italico, dar de data asta, în sferturi.

Sharapova a învins-o deja pe incomoda Christina McHale și e în optimi, unde ar putea avea un meci interesant cu Ana Ivanovic, jucătoare care are în palmares un titlu care-i lipsește Mariei, cel de la Roland Garros. 

Alte nume relevante în această jumătate de tablou, pe lângă cele deja menționate, sunt Petra Kvitova, Bartoli, Venus Williams, și, de ce nu, Sorana Cîrstea, care, după victoria cu Jankovic, are culoar bun pentru un meci în optimi cu Petra Kvitova.

De notat

– Ultima oară când Serena Williams a câștigat un turneu pe zgură roșie se întâmpla în 2002, la Roland Garros, tot atunci ea câștigând și la Roma

– Bilanțul Serenei în 2012: 23-2. Bilanțul Azarenkăi: 34-3, Bilanțul Sharapovei: 24-5, Bilanțul Radwanskăi: 36-6, Bilanțul Kvitovei: 15-6.

– Agnieszka Radwanska a atins cel puțin sferturile de finală la toate cele nouă turnee în care a jucat în 2012

– Jelena Jankovic a câștigat de două ori titlul la Roma (2007, 2008) și a fost finalistă în 2010. Svetlana Kuznetsova a fost de două ori finalistă, în 2007 și 2009. Ambele au părăsit deja turneul din primul tur. 

Un tur de orizont prin Foro Italico 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi