Roma: Nadal caută revenirea pe locul 1, Thiem îi este iar în drum. Djokovic încearcă. Wawrinka se întoarce

Treizecizero | 12 mai 2018

Alt tablou, alte posibilități săptămâna aceasta. Și un nou lider mondial, absent însă. Roma îl are pe Rafa Nadal ca mare favorit, ca în multe alte rânduri. Ocazie să ne uităm pe statistici și să remarcăm ceva neobișnuit: Nadal n-a mai câștigat la Foro Italico din… 2013. Va fi motivat să oprească această serie săptămâna aceasta. Cu un titlu, el va reveni și pe primul loc în lume.

Trendul campionilor surprinzători în turneele Masters continuă; Rafa l-a întrerupt la Monte Carlo și va încerca să repete isprava și la Roma. În rest, de la Paris încoace avem campioni greu de prevăzut: Jack Sock (Paris), Grigor Dimitrov (Turneul Campionilor), Juan Martin Del Potro (Indian Wells), John Isner (Miami), Thiem/Anderson/Zverev/Shapovalov la Madrid.

Alt tablou, alte posibilități săptămâna aceasta. Și un nou lider mondial, absent însă. Roma îl are pe Rafa Nadal ca mare favorit, ca în multe alte rânduri. Ocazie să ne uităm pe statistici și să remarcăm ceva neobișnuit: Nadal n-a mai câștigat la Foro Italico din … 2013. După eșecul de săptămâna anterioară, el va fi motivat cu siguranță să oprească această secetă din Italia. Cu un titlu, el va reveni și pe primul loc în lume.

La nici câteva zile după ce s-au întâlnit în sferturile de la Madrid, Rafa Nadal și Dominic Thiem au șanse considerabile să-și continue rivalitatea la Roma. Tragerea la sorți i-a adus iar aproape, o potențială confruntare între cei doi fiind posibilă în sferturi. Ar fi al doilea an consecutiv când Rafa și Domi se întâlnesc atât la Madrid, cât și la Roma; în 2017 Thiem s-a revanșat la Foro Italico pentru înfrângerea din finala din capitala Spaniei. Va fi invers anul acesta?

Până acolo, Rafa va deschide cu Verdasco sau bosniacul Dzumhur, la fiecare dintre ei pierzând în trecut (cu Damir, e drept, în condițiile în care n-a putut duce până la capăt meciul de la Miami 2016). Tot aici mai e și Denis Shapovalov, canadianul care a ajuns cu (cel puțin) un tur mai departe decât Rafa la Madrid. Denis are un start greu la Roma, întâlnindu-l pe Tomas Berdych în primul tur.

În ce-l privește pe Thiem, meciul lui din turul al doilea e posibil complicat indiferent cine câștigă dintre Fabio Fognini și Gael Monfils, un alt meci-popcorn al primului tur.

Sfertul 2, cel în care Grigor Dimitrov e cel mai bine clasat cap de serie, e iarăși destul de aglomerat. Kei Nishikori nu are deloc noroc la tragerile la sorți; după ce la Madrid a dat peste Djokovic în primul tur, Kei îl va avea acum pe Dimitrov în al doilea, dacă va trece de Feliciano Lopez în primul tur.

Djokovic e și el tot aici; sârbul deschide cu Dolgopolov (cu care are un liniștitor 5-0 în head-to-head), apoi ar întâlni un jucător din calificări, cu Isner probabil în turul al treilea. Să fie acesta turneul la care Djokovic în sfârșit va lega două victorii? N-a făcut-o la Monte Carlo, Barcelona și Madrid, și timpul până la RG se împuținează. Nole a avut succes de-a lungul timpului la Roma, câștigând de patru ori, în 2008, 2011, 2014, 2015, plus alte patru finale (2009, 2012, 2016, 2017). Nu mai vorbim că are nevoie de puncte, altfel zestrea lui, rămasă fără punctele de finalist de anul trecut aici, va fi tot mai subțire.

O altă întâlnire Nishikori – Djokovic e, așadar, plauzibilă; pretext să ne reamintim de acel meci colosal de bun din semifinalele de acum doi ani, când Kei a aruncat tot ce-a avut înspre Nole, dar sârbul, care-l bătuse în sferturi și pe Nadal, era într-un moment de grație și a câștigat la 5 în tiebreak-ul decisivului. Avea să piardă însă finala cu Andy Murray. Toți acești jucători menționați aici sunt însă parcă într-o altă lume acum.

Tot aici: Sock, Ferrer, Kohlschreiber, Khachanov.

Sfertul al treilea e dominat pe hârtie de Marin Cilic, și la capitolul atenție primită de Stan Wawrinka. Elvețianul revine în circuit după o altă pauză forțată și spune că se simte mai bine decât la începutul anului, când a părut că s-a cam grăbit cu întoarcerea în competiție. Fost finalist aici și cu câteva meciuri foarte frumoase de-a lungul timpului la Roma, Wawrinka va deschide cu Steve Johnson. Un Carreno-Busta ușor ieșit din formă sau Jared Donaldson ar fi oponentul din turul doi, iar Kevin Anderson – proaspăt venit de la Madrid și fără ajutorul condițiilor de joc mai rapide de acolo -, în turul al treilea. Deci ceva șanse ca Stan să-și prelungească șederea la Foro Italico și să adune ceva meciuri.

Dar sfertul acesta e foarte deschis, așa că să nu ne mire dacă se va strecura de aici în semifinale cineva ca Schwartzman sau Paire.

Sfertul patru îl are în prim-plan pe campionul de anul trecut, Alex Zverev, aflat la ora asta într-o tentativă de a-și adăuga colecției de Masters (formată acum din două piese) – later edit – a câștigat titlul. Sascha e într-o mică serie de victorii (a mai câștigat titlul și la Munchen), dar de văzut câte resurse va mai avea și pentru Roma. Dacă nu el, are cine să evadeze de aici. Juan Martin Del Potro se va simți dator cu un tenis ceva mai bun decât la Madrid, unde a fost neobișnuit de încordat în meciul cu Lajovic, David Goffin e și el în căutare de un traseu mai lung, iar Kyle Edmund știm deja că e competent pe zgură. Mai sunt și Borna Coric, Lucas Pouille, Leo Mayer, Pablo Cuevas – înghesuială mare pentru un loc în semifinale de aici.

https://twitter.com/InteBNLdItalia/status/994987150734184449

 

 

Oferte de neratat în Shop-ul 30-0!

 

1. Tricoul 30-0 Tee

Un tricou cu un design fresh, cu un copy subtil, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume. Și la site-ul cu cel mai simpatic nume 😉

Ia-l de aici, pe negru, pe gri sau pe alb.

 

2. Pachetul Play: albumul Simona de Păstrat + tricou

Vrei să iei albumul Simona de Păstrat și să faci și o afacere bună? Pachetul ‘Play’, disponibil în Shop-ul 30-0 aici, îți aduce la un preț excelent albumul plus un tricou la alegere, dintre ‘Play Hard’ și ‘My Forehand’, ceea ce-ți asigură o reducere consistentă din prețul cumulat al celor două produse. Ofertă disponibilă un timp limitat!

Completează-ți comanda cu unul dintre stickerele și magneții 30-0 ca să treci de 130 de lei, limita de la care primești transportul gratuit!

Verifică toată oferta din Shop AICI

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi