Roma: A ieșit și Wawrinka. Și Sharapova. Rafa se vede, în sfârșit, cu Andy Murray

Camelia Butuligă | 16 mai 2014

Roma se precipită spre final, iar plutonul a intrat pe ultima turnantă: protagoniştii s-au îmbulzit şi şi-au dat coate pentru a-şi face loc mai în faţă în pregătirea sprintului final. Să vedem cine a ieşit victorios din busculadă.

WTA

Nu ştiam că Na Li avea un palmares atât de prost cu Sam Stosur: şase înfrângeri şi nicio victorie. În toate meciurile anterioare, Li reuşise să-i ia doar un singur set lui Stosur. O statistică surprinzătoare, pe care Li a reuşit s-o mai îndulcească azi, cu o victorie clară în două seturi: 6-3, 6-1. Cele două au un 2014 cum nu se poate mai diferit – Stosur se chinuie să pună cap la cap victoriile, pe când Li a ajuns cel puţin în sferturi la toate turneele la care a participat anul acesta, mai puţin Doha. Calificată prima în sferturi, Li o va avea ca adversară pe Errani, care a trecut azi de Cetkovska. Meciul va fi în racheta chinezoaicei – în mod normal, Errani n-ar trebui să-i pună probleme lui Na Li. Deşi zgura e suprafaţa ei preferată, italianca nu poate face faţă jucătoarelor care lovesc puternic.

Jelena Jankovic îşi găseşte de obicei la Roma jocul cel mai bun. Are amintiri frumoase aici, aceasta fiind a opta oară când se califică în sferturi. Azi a avut o adversară care avea teoretic un joc capabil să-i creeze probleme: Flavia Pennetta. Din păcate pentru publicul italian, Pennetta n-a prins una din cele mai bune zile ale ei, mai ales la serviciu. A durat 52 de minute pentru ca italianca să reuşească să câştige un game pe serviciul ei, la 2-1 în setul doi. Cam puţin şi cam târziu: Jankovic avea să câştige cu 6-2, 6-3, pregătind scena pentru o înfruntare cu Radwanska, care le-a frânt şi ea inimile italienilor azi. Aga a trecut fără complicaţii inutile (6-1 6-4) de Francesca Schiavone. Poloneza a bătut-o de cinci ori din șase întâlniri pe JJ.

Ana Ivanovic n-a mai scăpat-o de data asta din mână pe Sharapova ca la Stuttgart. Azi a fost 6-1, 6-4 pentru Ana, care avea un palmares jalnic contra Mariei: ultima ei victorie fusese acum 7 ani! Ivanovic reuşeşte să fie prima care o învinge pe Sharapova pe zgură anul acesta, într-un meci în care i-a ieşit aproape tot. De exemplu, Ana a făcut break în primul game servit de Maria cu această lovitură incredibil de norocoasă: 

Sharapova nu a fost prea tristă în interviul de după meci, declarând că după aproape trei săptămâni pline îi va prinde bine o pauza fizică şi mentală înainte de Roland Garros. Ivanovic se întâlneşte cu Suarez Navarro, care a beneficiat de retragerea Simonei Halep.

Sfertul de sus al tabloului le are ca adversare pe intimidanta Serena Williams, care a expediat-o sumar pe Lepchenko (6-1, 6-2) și spune că se simte și se mișcă neașteptat de bine, şi pe Shuai Zhang, care a scos până acum două calificate americance (Lauren Davies în primul tur şi Christina McHale astăzi) şi pe Kvitova între ele.

ATP

Rafa Nadal continuă seria meciurilor care te lasă epuizat psihic dacă eşti fan, iar dacă nu eşti, teribil de nedumerit. După Gilles Simon aseară (cel mai lung meci de trei seturi al anului, la 3 ore şi 19 minute), azi a fost rândul lui Youzhny să bage groaza în sufletele Armadei de fani. Îmi dau seama acum după ce-am scris-o: această propoziţie sună pur şi simplu… ciudat. Youzhny nu e chiar specialist pe zgură şi nici nu trece prin vreo perioadă de graţie în carieră. Dar aici problema nu este atât cine îi e adversar, cât mai degrabă Nadal însuşi. Darren Cahill a remarcat pe Twitter că principala diferenţă faţă de anul trecut este că anul acesta Rafa are mari probleme cu serviciul doi. Azi, Nadal s-a pomenit condus cu un set şi break până s-a dezmeticit şi a câştigat 12 din ultimele 13 game-uri: 6-7(4), 6-2, 6-1, după trei ore fără un sfert. O statistică interesantă, care nu linişteşte pe nimeni în perspectiva Roland Garros (poate doar pe fanii Djokovic): între 2003 – 2013, Rafa a jucat în total pe zgură 13 meciuri de trei seturi care au durat mai mult de 2 ore 40 de minute. Anul acesta a jucat deja patru.

În următorul tur, Nadal are de trecut un test mai serios decât toate de până acum la Roma: Andy Murray, cu care nu s-a mai văzut, surprinzător, din 2011. „E timpul să joc pentru puncte, să fiu ceva mai agresiv. Dacă nu, o să-mi petrec weekendul la pescuit, în Mallorca”, a comentat Rafa. Se joacă seara, de la 22:00. Rafa, despre treaba asta: „E adevărat că nu e ora mea preferată”.

Murray şi-a sărbătorit azi a 27-a aniversare cu o victorie în două seturi contra lui Melzer: 7-6(1) 6-4. Neașteptat de mult de la ultimul meci direct dintre Andy și Rafa: tocmai în 2011, la Tokyo, şi Murray a câştigat. De fapt, în 2011, scorul întâlnirilor directe a fost 4-1 pentru Nadal (13-5 la general). Însă, pe atunci, Murray nu era încă Andy Murray, campion olimpic şi câştigător la US Open şi Wimbledon. Meciul de mâine i-ar putea da o şansă bunicică lui Andy să mai reducă din handicapul de 8 puncte pe care-l are la H2H: 13-5 pentru Nadal.

Următorul sfert ar trebui să le dea trepidaţii extatice iubitorilor tenisului drăguţ, în toate sensurile: Tommy „36” Haas versus Grigor „Showtime” Dimitrov. Haas a trecut azi în trei seturi de Wawrinka, care a avut nişte probleme cu spatele căpătate din cauza frigului în meciul anterior. Stan a spus totuşi la conferinţă că nu e ceva grav şi se va recupera până la Roland Garros. Într-o revanșă față de săptămâna trecută, când a pierdut la Madrid, Grigor a trecut în trei seturi de Berdych, jucând un tenis solid mental, mai ales în decisiv, şi a încheiat meciul într-o manieră demnă de supranumele „Showtime”: a făcut un winner cu un voleu din plonjon pentru a obţine mingea de meci pe care a fructificat-o cu un as. Boom. Top 10 se iveşte la orizont. E abia al doilea sfert de Masters din cariera lui Grigor.

Sfertul numărul 3 este între Milos Raonic (care nu se descurcă deloc rău la Mastersuri, l-a bătut azi pe Tsonga în două seturi, care Tsonga venea după ce legase, în fine, două victorii solide) şi Chardy, care a dovedit că victoria contra lui Federer n-a fost chiar aşa, întâmplătoare (a trecut de Dodig azi uşor).

În ultimul sfert se văd David Ferrer și Novak Djokovic. Ferru i-a venit de hac încă o dată lui Gulbis (6-2, 6-3), după ce l-a scos şi săptămâna trecută, la Madrid. Gulbis a servit mediocru cu primul serviciu şi de-a dreptul catastrofal cu al doilea (a câştigat doar 15% din puncte). Jocul lui Gulbis o fi el atomic, dar este complet dependent de serviciu. Dacă prinde o zi proastă la serviciu sau un returneur extrem de competent ca Ferrer, a încurcat-o. Azi a încercat să compenseze încercând să fie extraagresiv în schimburi şi n-a reuşit decât să facă o tonă de neforţate şi să rupă o rachetă. În comparaţie cu colegii lui mai tineri (Nishikori, Raonic, Dimitrov), Gulbis nu prea se ridică la înălţime, deocamdată, pe zgură.

Ferru îl va revedea pe Novak Djokovic, în fața căruia are un palmares foarte prost în ultimii ani. Deși a adunat cinci victorii de-a lungul celor 16 meciuri directe, Ferrer le-a pierdut pe cele mai recente cinci. Bine, Ferrer are un palmares direct foarte slab cu toți cei din Big Four. Iar în dezavantajul lui mai e și un sezon destul de inconstant până acum. Ca mai toată lumea din Top 10, de altfel.

Novak Djokovic a tremurat și el, preț de un set, cu Phillip Kohlschreiber, dar când a turat motoarele, dus a fost: 4-6, 6-2, 6-1. S-a plâns de condițiile de joc (zgura din spatele terenului) și a spus că tenisul din nocturnă de la Roma e „cu totul altceva” față de ce se joacă în timpul zilei. E al 8-lea an la rând în care Nole face cel puțin sferturi la Roma. În fine. Nole arată bine, poate cel mai bine dintre favoriți, și în mod normal ar trebui să ajungă fără emoții suplimentare în finală.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi