Rollercoaster: Simona răzbate după o luptă grea cu Timea Babos, ajunge în optimile de finală la US Open

Camelia Butuligă | 3 septembrie 2016

Simona Halep a început ziua sclipitor, a dispărut la jumătatea meciului și a refuzat să piardă la finalul lui. A întors de la 1-3 în decisiv și a salvat două mingi de break la 4-4 în decisiv, înainte de a se strecura cu 6-4.

US Open este oferit de

Simona Halep a câștigat primul set cu 6-1 în numai 24 de minute. Ce a urmat, a fost o luptă teribilă cu Timea Babos; unguroaica a dominat jumătatea meciului și s-a desprins cu un break în setul decisiv la 3-1, înainte ca Simona să înceapă, încet-încet, să se cațere înapoi în meci. Finalul a fost pe sârmă: ambele jucătoare au lovit pe rând, au avut șanse la break-ul decisiv și au dat tot ce au avut. Simona a salvat două mingi de break la 4-4, apoi a făcut break-ul în game-ul imediat următor, pentru o victorie în două ore și zece minute: 6-1, 2-6, 6-4. Simona o va întâlni pe Carla Suarez Navarro în optimile de finală, fază în care se califică pentru a treia oară în ultimii patru ani. 

Simona și Carla s-au întâlnit de 10 ori, victoriile fiind împărțite, câte cinci de fiecare parte. Pe hard, însă, Simona a câștigat patru dintre cele cinci meciuri disputate pe această suprafață. Cel mai recent meci a fost în semifinalele de la Roma de anul trecut, când a câștigat Suarez Navarro. 

*

Dacă n-ați văzut meciul Simonei Halep cu Timea Babos și nu aveți prea mult timp la dispoziție, puteți să săriți peste setul 1. Babos nu a apărut pe teren decât la începutul setului doi. Neavând cine știe ce opoziție, Simona a defilat cu tenisul ei de bază: a deschis terenul, a variat, a lovit adânc și a profitat de neforțatele adversarei. Părea că ne îndreptăm către încă o victorie de rutină, floare la ureche, nu-i așa? Ce s-a întâmplat apoi poate părea șocant, dar doar pentru cei care nu se uită de suficient timp la tenis, poate cel mai bipolar sport de pe planetă.

După căderea de pe finalul meciului contra lui Keys, când a pierdut cinci game-uri consecutive, Naomi Osaka a declarat că joacă mai bine atunci când e condusă, pentru că presiunea e pe cealaltă jucătoare și ea se poate concentra doar pe joc. Paradoxal, stresul de a câștiga este la fel de mare ca stresul de a pierde și acum știm care dintre ele o afectează pe Babos. Condusă cu un set, Timea s-a relaxat și a început să joace. Și cum a jucat! Brutal, adânc și rapid de pe ambele părți, țintind liniile și rezistând impecabil și în defensivă. Începând cu primele game-uri ale setului doi, semnele erau acolo: îndrăzneală mai mare la loviturile din spate, la retururi și servicii. În plus, Babos dădea dovadă de un simț de anticipare incredibil, aflându-se mereu exact acolo unde venea mingea! 

În setul doi, Simona a făcut la început un hold strâns, apoi și-a pierdut serviciul la zero la 1-1; s-a chinuit și și-a luat breakul imediat înapoi, după trei mingi de break, însă șirul setului s-a rupt definitiv la 2-2, când riscurile asumate de Babos au rezultat în câteva winnere. Acestea, cuplate cu niște neforțate din partea Simonei, au adus un nou break unguroaicei și ruperea echilibrului în al doilea set.

Ce s-a întâmplat: Babos a forțat ușa, Simona i-a dat drumul și apoi n-a mai putut-o închide. Este cea mai mare vulnerabilitate a ei, aceste scăpări în concentrare și joc, care contra jucătoarelor agresive sunt foarte păguboase: odată scăpate hățurile, setul o ia la vale foarte repede, tocmai pentru aceste jucătoare nu stau mult în schimburi. Simona este digul care le stăvilește loviturile, iar odată ce rezistența ei e ruptă, puhoiul o ia la vale cât ai clipi. De la 3-2, în câteva minute se făcuse 6-2. De unde Simona controlase total setul unu, acum nu mai controla nimic.

E foarte greu să oprești o jucătoare care e în transă, așa cum a fost Baboș în setul doi și mare parte din decisiv. E ca și cum te-ai pune contra unei avalanșe. La începutul decisivului, asediul a continuat, Simona pierzându-și imediat serviciul și nereușind să capitalizeze deschiderile în game-ul imediat următor. Setul trei a fost absolut nebunesc în ceea ce privește felul în care s-a lovit. Amândouă au aruncat cu tot ce-au avut: Babos a distrus fiecare minge, Simona a alergat și s-a agățat cum a putut. Multe schimburi s-au terminat cu amândouă aplecate, abia mai trăgându-și răsuflarea.

Pe măsură ce meciul se apropia de ultima linie dreaptă, Babos era la conducere, însă începea din nou să se crispeze: loviturile care până atunci cădeau pe linie au început să iasă în out, au apărut din nou ratările în fileu. Acest lucru a fost ca un balon de oxigen pentru Halep, care a putut să se apropie de baseline și și-a recăpătat adâncimea loviturilor. La 3-2 Simona și-a recuperat breakul la a doua șansă. La 4-3 a urmat un game uriaș, în care Simona a avut trei șanse de a face încă un break și de a servi pentru meci. Baboș a rezistat eroic. Cum se întâmplă deseori după un break ratat, în game-ul imediat următor, Simona s-a pomenit ea condusă și a trebuit să apere două mingi de break consecutive. Din fericire, Baboș nu a reușit să-i atace două servicii foarte atacabile, care abia au trecut de 100 kmh. Psihicul unguroaicei era deja în proces de înghețare. Servind la 4-5 ca să stea în meci, Babos a capotat total, servind o dublă la prima minge de meci a Simonei.

În concluzie, un meci epuizant de jucat, dar și de privit. Simona a vorbit despre o problemă la spate pe care a avut-o din cauza aerului condiționat de pe Ashe la meciul anterior, când acoperișul a fost închis. S-a văzut azi că a avut probleme la lovirea mingilor joase, pentru la care trebuia să se aplece. Babos a avut succes cu tactica de a lovi sliceuri care o aduceau în față pe Simona, mai ales pe rever. Deși a insistat că nu e o accidentare, ci doar ”un blocaj”, problema cu spatele este îngrijorătoare, pentru că îi afectează mobilitatea. Azi a avut ajutor și de la Babos, care s-a dezintegrat pe final pentru că este nou venită la acest nivel și încă nu are încredere în ea până la capăt. Însă urmează Carla Suarez Navarro, care are vechime mai mare în top și avantajul că a câștigat în trecut contra Simonei.

După meciul de azi, toate alarmele ar trebui să sune la maxim, și în capul Simonei, și în al optimiștilor de serviciu. Simona a scăpat ca prin urechile acului, cu mult ajutor și de la adversară. Următoarea adversară nu va pulveriza mingea, dar va alerga la fel de mult ca ea și-i va testa abilitățile de a încheia punctul, abilități care nu au arătat foarte bine porțiuni mari din meciul de azi. Jocul ei va avea mereu niște limitări impuse de gabarit, asta știm, dar pentru a-și mări șansele de acum înainte, trebuie să reducă la maxim oportunitățile dăruite cadou adversarelor în acele momente de vid mental.

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi