Roland Garros, ziua (ploaia) întâi: Să mai încercăm o dată startul, Paris

Adrian Țoca | 22 mai 2016

Mult așteptatul debut al Roland Garros a fost dat peste cap de ploaie, conform așteptărilor. Desfășurătorul zilei a doua arată, în consecință, ghiftuit. Patru jucătoare românce sunt programate luni; la fel este, însă, și o altă repriză de ploaie

Roland Garros 2016 e, momentan, ca un articol care are lucruri importante de transmis, dar care nu-și găsește introducerea, motiv pentru care autorul lui mai amână un pic începutul. Fanii veniți la arene și cei din fața televizoarelor au primit doar picături din obișnuita frenezie și bucurie a zilei inaugurale a unui Slam. Așa că, în lipsă de prea multe subiecte produse pe teren, discuția despre tenis s-a agățat în continuare de topicuri pre-turneu, iar analizele tablourilor au rămas în vogă, fie în aglomerația din Players Lounge, fie în cea din Press Room, fie în culoarul de acces de lângă Chatrier, unde spectatorii s-au adăpostit de vremea neprietenoasă. Printre stropii de ploaie, s-au dus la capăt și câteva meciuri înainte ca programul zilei să fie, în cele din urmă, anulat, iar restanțele, mutate luni. Când se anunță o zi-mamut, cu nici mai mult, nici mai puțin de 66 de meciuri de simplu de încheiat.

Ploaia e una dintre motivele care fac acest turneu teribil de greu de dus la capăt. Primești, practic, două tipuri de vreme, ceea ce afectează adesea șansele jucătorilor: începutul e umed, friguros, complicat, condițiile de joc sunt grele. Cine răzbește pe linia dreaptă primește, vorba Serenei, vreme bună drept premiu: adesea, finalul de Roland Garros se joacă sub un soare arzător.

În aceste condiții, sunt destui jucători care pot fi mulțumiți că n-au jucat azi pe o zgură rece și îmbibată cu apă. Simona Halep e una dintre cei care au scăpat fără mult stres; programată ultima pe Suzanne Lenglen, Simona a aflat destul de timpuriu că nu va mai juca și a putut să-și încheie rapid așteptarea și să se retragă la hotel. Vineri, la Media Day, românca povestea că a fost un pic nostalgică după condițiile de la Madrid, atunci când, la un antrenament cu Carla Suarez Navarro, a simțit mingile foarte grele. “Și aici simt mingea bine, dar încă mai am nevoie de câteva zile ca să simt jocul 100 la 100”, a spus Simona, al cărei meci cu Nao Hibino a fost reprogramat luni pe un teren mai mic, pe Court 2. 

Primul nume important de pe jumătatea inferioară a tabloului care a intrat în concurs era cât pe ce să fie și primul care să îl părăsească. Petra Kvitova a început puternic cu Danka Kovinic, dar la 6-2 și 3-1 jocul s-a răsucit brusc. Patru greșeli cu reverul succesive ale cehoaicei au adus-o înapoi în meci pe Kovinic, care a început să joace și să servească din ce în ce mai bine, să fie mai agresivă, în vreme ce Petra a acuzat momentul, iar serviciul a părăsit-o; ea a explicat ulterior că game-ul acela a făcut-o să cadă un pic mental. Kovinic a ajuns să servească pentru meci la 5-4, dar încă o dată finișul puternic a fost al cehoaicei, pentru a doua oară în acest an. Cele două jucaseră un meci similar de strâns la Indian Wells, unde Petra s-a strecurat cu 7-6(5) în decisiv. “Cred că condițiile n-au fost tocmai simple azi, iar meciul a fost foarte dificil. Da, am jucat multe meciuri de trei seturi, dar nu e ca și cum îmi propun asta când intru pe teren. Dar dacă trebuie, trebuie. Cred că experiența mă ajută să cred că pot câștiga un meci chiar și când adversara servește pentru victorie. E o situație dificilă atunci, dar încerc să am încredere în mine chiar și așa”.

Scoasă de mulți din calcule, Petra a avut o apreciere elocventă când a fost întrebată despre cum își vede șansele în turneu, încă o dovadă despre felul diferit în care privesc jucătorii și jucătoarele evoluția unui tablou. “Primul lucru de care sunt foarte bucuroasă e că-s sănătoasă, spre deosebire de ultimele săptămâni. Cât despre șanse, nu-mi vine să vorbesc despre asta. Cred că fiecare meci pe care-l jucăm aici este deschis la orice. Cum am văzut și azi, niciodată nu e clar cum se va termina. Cât despre mine, cred că am nevoie de mai multă încredere din meciuri și să fiu mai relaxată pe teren, iar în rest, vom vedea”.

Petra e pe partea de tablou a Irinei Begu, cea care debutează, la rândul ei, azi, întâlnind-o pentru al doilea an consecutiv în turul 1 la RG pe Bethanie Mattek-Sands.

Ca să fie și un pic de controversă s-a ocupat, ca de obicei, Nick Kyrgios, care și-a luat un avertisment în timpul meciului cu italianul Cecchinato, deoarece a țipat spre un copil de mingi când i-a cerut prosopul. Iar să-l auzi pe Nick urlând „TOWEL!” nu e tocmai cea mai plăcută situație. Kyrgios i-a reproșat arbitrului decizia, făcând o trimitere spre incidentul de la Roma, unde Djokovic a atins mâna arbitrului într-o discuție despre urma lăsată de o minge, iar australianul și-a menținut punctul de vedere și la conferință. “Cred că toți cei din camera asta sunt de acord că, dacă făceam eu acel gest, ar fi ieșit un circ. Dar dacă a fost el cel în cauză, nu s-a mai întâmplat nimic. Ceea ce spune totul despre asta”. Kyrgios, care s-a achitat cu bine de un meci complicat, a explicat nu tocmai convingător că strigătul spre copilul de mingi nu s-a vrut un gest intenționat. “Nici nu m-am înfuriat, doar am zis un pic mai tare. Eu le mulțumesc mereu copiilor când primesc prosopul. Atâta doar că, uneori, când ești frustrat de ce se întâmplă pe teren, poate direcționezi asta spre ei. Am 20 de secunde între puncte, tribuna era gălăgioasă, nu era să aștept după ei ca să pot să cer prosopul. Mi s-a părut o decizie cam dură, dar poate că ar trebui să fiu un pic mai răbdător”. Una peste alta, gestul lui a provocat o întrebare bună în Social Media: ar trebui folosiți în continuare copiii de mingi pentru a da prosoapele jucătorilor?

A ajuns la Paris și campionul en-titre, Stan Wawrinka, ocupat cu puțină treabă la Geneva, unde a câștigat trofeul. E neobișnuit ca un deținător al trofeului la un Slam să joace un turneu pregătitor în săptămâna anterioară și, implicit, să ajungă așa de târziu la fața locului, dar pentru Stan s-ar putea să fie un avantaj, pentru că l-a ferit de toată discuțiile și presiunea care l-ar fi învăluit la Paris. “Cu siguranță, e târziu să ajungi așa la un Grand Slam, în special dacă vrei să ajungi cât mai departe, dar mă simt bine. Sper să nu mă deranjeze pe teren mâine, am ajuns abia aseară de la Geneva, deci nu am încă mintea la French Open, așa că lucrurile sunt un pic diferite acum. Dar am multă încredere acum după ce am câștigat titlul acolo. Era un vis al meu să câștig un trofeu în Elveția”. Are suficientă încredere cât să redevină, la timp, periculos într-un Slam? “Când mă uit la mine și la ei, îmi zic, nu, nu-s la același nivel, dar cine poate ști? Novak este principalul favorit, la fel ca anul trecut. Va fi foarte dificil de învins. Apoi sunt Andy și Rafa, pe picior de egalitate. Iar eu sunt chiar după ei. Imediat după ei”, a subliniat Stan, care debutează azi cu Lukas Rosol, în deschiderea programului de pe Philippe Chatrier. Andy Murray intră și el în turneu, întâlnindu-l pe Radek Stepanek, tot pe terenul central.

Între cei doi e programată încheierea meciului dintre Nishikori și Bollelli, cu niponul având un avantaj de două seturi și 2-1 în setul trei, plus intrarea în concurs a favoritei 2, Agnieszka Radwanska, ea întâlnind-o pe Bojana Jovanovski. Poloneza e într-o situație specială aici. Pe de o parte, e favorită 2 și are chiar și șanse teoretice la a deveni numărul 1 mondial după Paris, într-un anume context (dacă ia titlul, iar Serena pierde înainte de finală). Pe de altă parte, poloneza e vulnerabilă pe zgură și e văzută de mulți drept o candidată la un upset timpuriu. Din acest punct de vedere, chiar și pentru nivelul de imprevizibil din WTA, rareori vezi un cap de serie 2 mai puțin luat în seamă decât Radwanska. Nu că lucrurile ar sta cu mult mai bine în dreptul favoritei 3, la rândul ei, cu șanse teoretice de a deveni numărul 1 în lume după acest turneu. Angelique Kerber are și ea un test greu în primul tur, cu Kiki Bertens, câștigătoare la Nurnberg recent, iar startul dificil nu se rezumă doar la runda inaugurală; partea de tablou a campioanei de la Australian Open este înțesată de capcane. Iar Kerber a avut recent dureri la umăr, dureri care nu fac casă bună cu vremea acestor zile de la Paris. 

Pe lângă meciurile Simonei (a treia pe Court 2) și Irinei (a treia pe Court 5), le avem în program și pe Alexandra Dulgheru (a treia pe Court 17, cu Yanina Wickmayer) și, într-unul dintre meciurile zilei, pe Sorana Cîrstea. Sorana revine pe tablou la Roland Garros cu un duel fain pentru turul 1, o întâlnire cu Elina Svitolina. Cele două închid programul zilei pe Court 1, acolo unde s-a jucat și cel mai recent meci al Soranei la Paris, turul al treilea cu Jelena Jankovic, din 2014.

Patru meciuri tari pentru românce și speranța unei noi zile care să ne bucure și să ne încălzească un pic, intrând în turneu. Roland Garros are obiceiul să înceapă greu indiferent de perspectiva din care-l consumi și să devină, brusc, interesant, pe măsură ce avansează. Să sperăm că pentru români va avea iarăși pregătite câteva surprize frumoase.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi