Roger, o Samba de 8 milioane de dolari. “Refuzat” de arabi, Federer face turul Americii Latine

Adrian Țoca | 26 noiembrie 2012

Roger, o Samba de 8 milioane de dolari. “Refuzat” de arabi, Federer face turul Americii Latine

Cel mai interesant eveniment din decembrie îl reprezintă turneul latino pe care Roger Federer îl va efectua în trei țări din America de Sud. Și nu singur, ci însoțit de un mic grup de jucători foarte relevanți din ATP și WTA, care vor face, la rândul lor, parte din diversele meciuri demonstrative. Printre ei: Jo-Wilfried Tsonga, David Ferrer, Tommy Robredo, frații Bryan, Serena Williams, Caroline Wozniacki, Vika Azarenka și Maria Sharapova.

Programul elvețianului este, fără doar și poate, destul de încărcat: șase meciuri în trei țări, comprimate pe parcursul a 8 zile. Mai întâi, el își va face apariția, în premieră, în Brazilia, la Sao Paulo, unde, pe 6 decembrie, va juca împotriva aceluiași Thomaz Bellucci, brazilianul care era cât pe ce să-l învingă la Basel. Pe 8, Federer îl va întâlni pe Tsonga, iar pe 9, pe Ferrer. În aceleași zile, Serena – Azarenka și Sharapova – Wozniacki vor completa programul.

Federer se mută apoi în Argentina, unde îl va întâlni, în două zile consecutive (12 și 13), pe Juan Martin Del Potro, ca și cum cele 8 meciuri oficiale din 2012 n-ar fi fost de ajuns. În fine, pe 15, elvețianul ajunge la Bogota, pentru un demonstrativ final cu Tsonga.

Dincolo de buzz-ul creat de apariția lui Federer în această zonă, în care se bucură de o susținere fantastică, e de notat că turneul este o veritabilă demonstrație de marketing sportiv. Trei sponsori diferiți îl vor însoți pe elvețian: Gillette “oferă” meciurile din Brazilia, Nokia, pe cele din Argentina, iar cel din Columbia e adus de BanColombia.

Succesul financiar este deja asigurat, și asta cu mult înainte ca RF să fi pus piciorul pe pământ sud-american. Federer va primi aproximativ 1,4 milioane de dolari pentru fiecare meci, procente din încasări urmând să meargă către Fundația Roger Federer. Iar meciurile vor fi, mai mult ca sigur, cu casa închisă: imaginea lui Federer și PR-ul excelent făcut evenimentelor au făcut ca biletele să se vândă ca pâinea caldă, mai ales în Brazilia, o țară ce va monopoliza, în curând, întreaga mișcare sportivă: Mondialul din 2014 și Olimpiada din 2016 vor fi aici.

Jackpot-ul lovit – în fapt, mai degrabă plănuit – de echipa lui Federer e și o formă de a contrabalansa un eveniment care a trecut mai puțin observat. Știți cu toții cunoscutul turneu de la Abu Dhabi, care se joacă în ultimele zile ale anului. E o competiție neoficială, dar cec-urile de participare sunt foarte consistente, motiv pentru care toți marii jucători merg acolo. Anii trecuți, Federer a fost mereu prezent. Nu și anul acesta, când n-a fost invitat. Cum așa? Explicația oficialilor a fost interesantă, dar subțire: “Tema turneului din acest an este reunirea tuturor câștigătorilor din anii trecuți. Iar Roger, din nefericire, nu l-a câștigat”. Dar ce promoter ar da cu piciorul unei șanse de a-l avea pe lista de start pe Federer pentru o astfel de explicație? În realitate, motivul pentru care acesta n-a fost invitat ține mai degrabă de ruperea legăturilor cu IMG, faimoasa companie de impresariat (printre altele) sportiv, care patronează evenimentul. Federer a încetat contractul cu IMG în primăvară, după ce agentul său de o viață, Tony Godsick (soțul lui Mary Joe Fernandez), fost om de bază al IMG, a părăsit compania. Tot aceeași IMG deține și Masters-ul de la Miami, pe care Federer a decis, mai mult sau mai puțin întâmplător, să-l sară anul acesta, în virtutea regulii care îi permite să facă asta

Abu Dhabi îl va avea, însă, la start, pe Rafa Nadal, revenit pe teren, iar programul turneului a fost deja anunțat, l-ați putut afla tot de la noi

Până la urmă însă, tot “răul” spre bine: Federer are parte de propriul eveniment, iar noi de o lună decembrie mai puțin plictisitoare, tenisistic vorbind, bineînțeles. Iar până la Australian Open nu mai e chiar atât de mult.

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi