Roger Federer revine de la 0-2 cu Monfils, salvează două mingi de meci înainte de a se califica în semifinalele US Open

Adrian Țoca | 5 septembrie 2014

Roger Federer l-a învins pe Gael Monfils în cinci seturi, 4-6, 3-6, 6-3, 7-5, 6-2.

Roger Federer l-a învins pe Gael Monfils în cinci seturi, 4-6, 3-6, 6-3, 7-5, 6-2, salvând două mingi de meci consecutive în setul patru. De 12 ori a revenit RF în carieră de la mingi de meci. Sâmbătă, elvețianul va juca a 36-a semifinală de Grand Slam a carierei.

Roger Federer revine în semifinalele US Open după trei ani de la ultima apariție, grație uneia dintre cele mai impresionante victorii ale sale din acest sezon. Condus cu 2-0 la seturi de un Gael Monfils inspirat, Federer a dus la capăt a 9-a revenire a carierei dintr-o situație de 0-2 la seturi. Nu fără mari emoții, însă. Deși a avut un break avans în setul patru, Federer a ajuns în situația de a servi la 4-5, 15-40.

Diferența între un sezon extraordinar și unul decent se face, uneori, cu un singur punct. Ca și diferența între mortalitate și legendă. La 4-5 în setul patru, Federer era sub amenințarea unei eliminări aproape iminente. Și, indiferent de unghiul din care ai privi, ar fi fost un deznodământ dezamăgitor pentru elvețian. Roger a insistat, după finala pierdută răvășitor la Wimbledon, că e pe drumul cel bun și că mai urmează alte lucruri frumoase pentru el. Seria de victorii pe hard i-a consolidat încrederea, iar contextul în care s-a derulat US Open i-a fost unul favorabil. În aceste condiții, o eliminare încă din sferturi ar fi fost, probabil, greu de încasat chiar și de foarte optimistul Federer: “Dacă aș fi pierdut, ar fi fost un regres pentru mine”, a spus el la conferință. Dar n-a pierdut, așa că acum se pregătește să joace a treia semifinală de Grand Slam al anului.

La un singur punct distanță de înfrângere, Federer a decis să atace pe ambele mingi de meci ale lui Gael. A trăit periculos la prima, când Monfils a avut o deschidere pentru un passing la drive-volley-ul riscant al elvețianului, dar mingea a ieșit de puțin în out. Pe parcursul serii, în alte câteva ocazii loviturile furibunde ale francezului au prins de puțin liniile. Nu și acum. La a doua minge de meci, Roger a lovit din plin un forehand în lung de linie. Lovitura sa de bază i-a mai dat dureri de cap pe parcursul serii. Nu și acum. Când Federer a ieșit cu bine, într-un final, din game-ul cu pricina, Arthur Ashe a explodat. Cu tot publicul și propria-i boxă – soție, părinți, antrenor, impresar – în picioare susținându-l, Federer trebuie că s-a simțit brusc reîntinerit și invincibil. Dincolo, Gael s-a prăbușit, explicabil. Foarte bun în restul serii și al turneului, departe de inconstanța sa obișnuită, francezul n-a mai găsit în el resurse să tempereze revirimentul lui Federer. Un zâmbet trist către public, conștientizarea a ceea ce tocmai ratase, i-a marcat în mod simbolic capitularea.

Federer a murit încet în primele două seturi cu jocul neinspirat de pe baseline și a înviat miraculos în următoarele pentru că a rămas fidel jocului la fileu. Cifrele lui sunt aproape de necrezut, într-o epocă în care jocul la fileu se face atât de puțin și de nenatural: 53 de urcări din cele 74 au fost câștigătoare, adică un procentaj de 74 la sută.

Până să se bucure de revenirea de la final, Federer a avut nevoie de două seturi ca să înțeleagă cum să-l joace pe Gael. Dezinvolt, exploziv dar eficient, incredibil în apărare și foarte precis în selecția loviturilor, Monfils a făcut totul bine preț de două seturi. L-a ajutat și letargia elvețianului, soluțiile alese de acesta fiind uneori de neînțeles. Spre exemplu, drop shot-uri repetate, împotriva unuia dintre jucătorii cu cea mai bună viteză de reacție din circuit. 

Meciul începuse, de fapt, promițător pentru Federer, care a avut șansa break-ului în chiar primul serviciu al lui Monfils. Gael a început, treptat, să intre în meci, iar în game-ul cinci a făcut prima mutare. Un passing un pic norocos, executat de La Monf cu o mișcare dezordonată a corpului la o minge în care Federer l-a luat la țintă, a părut că l-a derutat un pic pe elvețian. Federer are o lungă tradiție în a răspunde ambiguu după ce adversarul face ceea ce s-ar putea numi un trick-shot împotriva lui și așa s-a întâmplat și acum. Câteva schimburi mai târziu, o primă eroare de forehand l-a costat pe Roger primul break, suficient pentru a pierde primul set.

În primul game din cel secund, Federer a continuat seria alegerilor greșite. După ce o dublă greșeală a pregătit terenul, elvețianul a ales iar o scurtă nepotrivită, poate lipsit de alte idei mai bune în fața unei defensive care respinsese tot în acel game și nu numai. Previzibil, Monfils a ajuns scurta și a dat startul setului cu un nou break.

Lipsa totală de idei a lui Federer s-a manifestat foarte bine în game-ul opt din setul doi: întâi a rămas înțepenit pe centrul terenului, neintuind direcția în care a atacat Monf cu forehandul, apoi s-a apărat spectaculos, a revenit într-un schimb dificil în care a scos mingi grele, iar tocmai când transformase apărarea în atac și trebuia să închidă cu un forehand simplu, a trimis mult afară. Se făcea 5-3, iar deruta lui Federer s-a tradus prin pierderea următorului serviciu: 0-2 la seturi în doar o oră și 18 minute.

Asta, chiar dacă Gael, care a băut încă o dată Cola într-o pauză, a dialogat în permanență cu sine, cu publicul sau cu arbitrul, începuse să dea semne că ar avea chef să se și distreze un pic: întâi un no-look drop-volley de lângă fileu, pretențios și nepotrivit ca timing, pe care Federer l-a pedepsit. Apoi, Monf a mai făcut o alegere la derută: s-a dus să servească de lângă liniile de dublu; încă o dată a fost taxat de un retur furibund în lung de linie, pe spațiul lăsat gol.

Poate și aceste detalii l-au trezit la viață, în sfârșit, pe Federer, care și-a făcut apariția la show și a răspuns cu un break în primul game al setului trei, pe care l-a consolidat cu un hold la zero. Chiar și ala, Monfils nu era gata să cedeze. Ajutat și de un fileu, francezul a făcut rebreak cu un passing de rever, dar într-o altă schimbare rapidă de momentum, Federer a revenit cu break într-un schimb în care s-a descurcat senzațional la fileu. Nu și-a mai cedat serviciul în restul setului: “Credeam, chiar și la 0-2, că Gael mai are un drum lung până la victorie”, a spus Roger ulterior. Cu un joc mult mai curat, el a încheiat setul trei cu o singură eroare neforțată și comeback-ul începuse.

Pe lângă jocul de excepție la fileu, pe Federer l-au mai scos la liman antrenamentele dure din iarna trecută. În interviul de după meciul cu Bautista Agut, elvețianul povestea despre cum și-a reformat în întregime programul de antrenament și rutina de încălzire: “Am refăcut totul de la zero, ca un junior”. Condiția fizică excelentă l-a ajutat să treacă de setul patru, cel mai dramatic al serii, o adevărată probă de intensitate fizică. Condus cu 1-0 în setul respectiv, Federer a trăit periculos în primul serviciu, dar a scăpat de o minge de break după câteva raliuri brutale. Mai apoi, RF a câștigat cele mai lungi rally-uri ale meciului, de câte 21, respectiv, 22 de schimburi foarte intense. Iar mingea de break pe care a concretizat-o la 2-1 a fost obținută cu un sprint sufocant către un drop shot bine îngropat de Monfils lângă fileu. Reușita a fost sărbătorită cu un Come On! sonor. “Dacă tot cazi, măcar fă-o luptând”, și-a descris el, ulterior, gândurile, iar efortul din începutul setului patru îi susține declarația.

Pe măsură ce setul patru a avansat și ne-a adus pe toți la punctul culminant descris la începutul articolului, Federer a început să-și pună ordine în serviciu. Exceptând degringolada care a condus la acel 15-40 în game-ul 10, Federer a avut câteva game-uri pe serviciu pe care le-a dominat, în vreme ce Gael începuse să-și facă tot mai greu serviciul. Poate de aceea a spus Federer că i s-ar fi părut un “regres” înfrângerea, pentru că situația de la 4-5, 15-40 a venit oarecum contrar cursului jocului de la acel moment.

Până atunci dezinvolt și jovial, Monfils a apărut pentru prima oară tras la față în finalul setului patru și începutul setului cinci. Realizase șansa ratată, iar loviturile lui și-au pierdut mult din substanță. Natural, greșelile au început să curgă, iar colapsul n-a întârziat. Federer, poate cel mai eficient și letal jucător din lume atunci când are un scor prielnic, n-a lăsat nimic netaxat, și după cinci seturi din care e greu de făcut o selecție a celor mai frumoase faze, meciul era gata.

Federer face, astfel, trei semifinale de Grand Slam în acest sezon și urcă, după această victorie, pe locul 2 în Race to London, depășindu-l pe Nadal. Ca să-l întreacă și în clasamentul ATP, Federer ar trebui să câștige titlul.

Ultima oară când Federer revenise de la 0-2 la seturi s-a întâmplat la Wimbledon 2012, tot cu un francez, Julien Benneteau. Atunci, Federer n-a avut de salvat mingi de meci, dar a fost în câteva rânduri la doar două puncte de victorie. Ulterior, elvețianul a câștigat titlul.

Ca să repete performanța și acum, va trebui să treacă mai întâi de un Marin Cilic în mare formă. Croatul l-a învins în trei seturi pe Tomas Berdych, 6-2, 6-4, 7-6 și s-a calificat în prima sa semifinală la US Open.

Cele două semifinale masculine, Novak Djokovic – Kei Nishikori și Marin Cilic – Roger Federer se joacă sâmbătă.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi