Roger Federer absentează tot restul sezonului, iar asta e un preview pentru tenisul post-Roger

Adrian Țoca | 27 iulie 2016

Dacă totul merge bine, n-ar trebui ca acest preview să dureze prea mult: elvețianul își propune să revină la începutul lui 2017 și să mai joace “alți câțiva ani”. Până atunci, anul 2016 este încheiat pentru Roger Federer, din cauza genunchiului la care s-a operat în ianuarie.

De fiecare dată când pică un astfel de anunț, fanii tenisului îl primesc cu inima strânsă, dar și cu sentimentul că se mai apropie cu un pas de finalul carierelor unora dintre cei mai buni jucători din toate timpurile. Un sezon încheiat prematur e tot timpul o veste proastă și surprinzătoare, iar în cazul lui Federer e o excepție de la regulă. Cum menționează și el în anunțul făcut azi, e o oportunitate de a aprecia toți anii în care Federer a fost fie ferit de accidentări, fie și-a gestionat mai bine resursele, programul și corpul.

Până la urmă, acea căzătură din meciul cu Raonic pare să fi avut efecte mai serioase decât am fi crezut. La conferința de după meci, pe lângă eforturile de a digera pierderea inexplicabilă  printre degete a unei noi prezențe în finala de la Wimbledon, Federer spunea despre genunchi și despre ceea ce a descris a fi o căzătură altfel: “Nu știu încă dacă e ceva serios, sincer nici nu vreau să știu în clipa asta. O să aflu zilele următoare și tot ce sper este să nu se fi întâmplat ceva grav și că voi fi ok mâine și în cele ce urmează”.

În cele ce-au urmat nu s-a mai aflat nimic, iar când Federer s-a retras de la Mastersul din Canada, nimeni n-a suspectat nimic în neregulă. Părea doar o altă măsură preventivă a elvețianului, care lăsa impresia că își alege încă o dată cu atenție bătăliile: dintre Toronto, Cincy, Rio și US Open, nu era deloc ciudat să renunțe la un turneu, iar cel din Canada era limpede cel mai expus. Până la urmă, anunțul de azi le-a șters de pe listă pe toate. Și tot ce urma dincolo de ele, până la sfârșitul lui 2016. Dintre toate, ratarea Jocurilor Olimpice de la Rio pare să cântărească suplimentar în gândurile elvețianului; la urma urmelor, a vorbit despre ele încă de acum patru ani, când pierdea finala cu Murray de la Londra. Prezența la Jocuri era importantă nu atât pentru rezultatul pe care avea să-l obțină, cât pentru moștenirea pe care o va lăsa sportului. Într-un final, însă, e greu să nu vezi în acest anunț mai degrabă intenția lui Federer de a face tot posibilul ca să-și extindă cariera. 

“Recuperare extinsă la genunchi” duce cu gândul inevitabil la acea căzătură, punctul culminant al unei jumătăți de oră de coșmar pentru Federer. Uneori, atât e scurt e drumul între vârf și cădere, atât de fragil e ceea ce ține firul întins, iar acest anunț ne ajută să punem cumva lucrurile în context despre mulți alți jucători și necazurile lor cu accidentările. După meciul cu Cilic, Federer spunea despre cât de bine se simte fizic și ce surprins este de cum a reacționat corpul său, în condițiile în care abia ce revenise după precedenta absență.

A fost un an cum n-a mai fost altul în cariera lui Roger. A început prost chiar din prima săptămână, când o răceală puternică l-a agasat la Brisbane, unde a tatonat cu retragerea din turneu. A urmat operația la genunchi din ianuarie și indisponibilitatea implicită, apoi gastroenterita și problemele la spate care au forțat alte turnee sărite, apoi absența de la Roland Garros. Printre picături, câteva momente de mare intensitate, precum meciul-giuvaier cu Marin Cilic. După 65 de turnee de Grand Slam jucate la rând, un record all-time, acum el ratează două într-un an. Mai pierde și ceea ce, teoretic, ar fi putut fi ultima lui prezență la Jocurile Olimpice. Plus Turneul Campionilor, la care era în grafic să se califice din nou. Nu mai ratase o ediție a ATP Finals din 2001. Și apropo de recorduri de longevitate care se văd oprite, va fi primul an în care Federer nu câștigă un titlu ATP pentru prima oară din 2000. Va ieși, va opri, va rata… Multe alte „va”-uri negative. Plus unul, promițător. Se va întoarce.

Ce e de înțeles mai departe? Nu foarte multe la acest moment, pentru că detaliile sunt puține, iar Federer împlinește în câteva zile 35 de ani, vârstă la care revenirile sunt mai grele. Nu și imposibile. Dacă va fi sănătos și apt de joc, atunci retragerea e încă departe, posibil amânată cu încă un an de acest 2016 în care “kilometrajul” n-a adăugat prea multe meciuri, nici consumul emoțional, cel puțin la fel de important la acest moment al carierei lui, n-a fost atât de mare. Federer se poate întoarce la anul proaspăt, odihnit, energizat și super motivat. De altfel, referirea despre motivație este evidentă în anunț. După cum e interesant de observat că Federer, un expert al planningului pe termen mediu și lung, a făcut până și o specificare despre brandul de tenis pe care-l va practica la întoarcere, ca și cum ar fi dorit să-și liniștească suplimentar suporterii că nimic nu se va schimba.

Va fi captivant de urmărit cum se va produce revenirea, în special ținând cont de faptul că o să apară și un obstacol în plus: pe lângă lipsa meciurilor în picioare, clasamentul va fi afectat, ceea ce înseamnă că tablourile vor fi mai dificile pentru aproximativ o jumătate de an. Își va întâlni mai devreme rivalii obișnuiți, ceea ce e posibil să îi frâneze sau să îi întârzie saltul în clasament. Federer, care și-a anunțat revenirea la Hopman Cup, unde va juca dublu cu Belinda Bencic, va ajunge apoi la Melbourne cel mai probabil în zona locurilor 13-16, ceea ce-l va menține pe lista capilor de serie, dar nu-l va feri, firește, de un posibil tur 4 cu Novak Djokovic, de exemplu. Și, da, un alt record de longevitate este oprit: va ieși din Top 10 ATP pentru prima dată din 2002.

Dar poate că e ceva ok și din faptul că toate aceste recorduri incredibile sunt oprite: când se va întoarce, Federer va percepe momentul, probabil, ca un fel de bonus, o extensie a carierei sale. Nu va mai fi despre cifre și clasamente și recorduri și puncte, despre al 18-lea Slam și despre rivalități, ci numai și numai despre bucuria jocului și despre fiecare meci și turneu și ocazie în parte. Va fi un bonus nu doar pentru Roger, ci pentru toți fanii lui.

Simbolic, tot azi au apărut discuții potrivit cărora Rafa Nadal ia în calcul să renunțe la prezența la simplu, la Rio, și să joace doar dublu, deoarece refacerea la încheietură nu progresează așa cum era planul. Cei doi jucători care au avut, împreună, un impact incomensurabil în dezvoltarea tenisului la un nivel de popularitate neatins anterior sunt legați și acum. Dar amândoi mai au multe de făcut până la momentul finalului.

2016 își întărește, așadar, spectaculos reputația unui an în care veștile șocante s-au ținut lanț. Pe lângă evenimentele off-court, Federer a ratat mai bine de o jumătate de sezon, Sharapova s-a văzut suspendată pentru dopaj, Azarenka a pus pe hold cariera pentru a deveni mamă, problemele de sănătate ale lui Rafa au reapărut și l-au forțat să rateze un Slam și jumătate. Patru nume mari din sport au dispărut, din varii motive, din peisaj. Și suntem abia în iulie. Asta e un preview pentru ce va urma, dar și o oportunitate pentru apariția și consacrarea unor nume noi. Tenisul merge, invariabil, mai departe.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi