#RG12 | Ultimele declarații înainte de război

Camelia Butuligă | 26 mai 2012

#RG12 | Ultimele declarații înainte de război

Roland Garros este oferit de

Ieri a fost zi de presă la Roland Garros. Jucătorii şi jucătoarele au dat interviuri, au făcut fotografii şi au răspuns în principiu la aceleaşi întrebări la care răspund în fiecare an. Să vedem dacă şi răspunsurile sunt aceleaşi .

RAFAEL NADAL

Despre importanţa de a câştiga al şaptelea titlu la RG

“Fiecare an e diferit. Anul trecut m-aş fi putut simţi stresat pentru că puteam să-l egalez pe Borg. Anul acesta, pentru pot să câştig a şaptea oară e o scuză ca să spun că e complicat? Adevărul e că Roland Garros e sufficient de important în sine pentru ca miza momentului să nu fie mai mare decât turneul.”

Despre finalele pierdute la Djokovic

“La Melbourne, chiar dacă am pierdut, am făcut un meci fantastic. Chiar şi în 2011, în timpul acelor finale pierdute, am avut şansele mele. A fost vorba doar de câteva puncte.”

Despre evoluţia de anul acesta

“Am avut un sezon pe zgură foarte bun. Cu excepţia Madridului—dar acela este o greşeală”

Despre motivul pentru care n-a rămas la tragerea la sorţi

“Q: Rafa, ai plecat de la tragere pentru că preferi să nu ştii?
A: Nu, am plecat pentru că prefer să mă antrenez. Aveam terenul rezervat la ora 12.”

ROGER FEDERER

Despre favoritul la câştigarea titlului

“Nadal joacă pentru al şaptelea titlu, deci nu e nicio îndoială despre cine e favoritul. E lipsit de sens să dezbatem chestia asta. Aş spune că Rafa e favoritul, apoi Novak şi pe locul 3, eu.”

Despre posibilitatea ca Djokovic să fie primul jucător care deţine toate cele patru GS-uri în acelaşi timp, după la Rod Laver

“E o realizare uimitoare să câştigi şi trei la rând. Cred că cea mai grea parte este la sfârşit. Am fost de două ori la câteva seturi distanţă. Ok, jucam cu Rafa în Paris, ceea ce nu e uşor. Poate e mai uşor să începi prin a câştiga French Open-ul şi apoi să termini pe hard court. Dar este incredibil pentru tenis acum că Novak este în această situaţie, unde a fost şi Rafa la AO 2011. Dar fiecare punct pe care-l joci, fiecare game, presiunea sub care te afli, şi faptul că trebuie să răspunzi la aceleaşi întrebări, iar şi iar, toate acestea sunt foarte dificile. E una din cele mai mari realizări. Dar până la urmă, noi am prefera să jucăm meciurile pur şi simplu în loc să vorbim despre ele. “

Despre accidentarea la spate din timpul turneului de la Madrid

“Am fost foarte îngrijorat că Roland Garros, Wimbledon-ul şi Jocurile Olimpice ar putea fi periclitate, dar totul e bine acum. Zilele de repaus după semifinala cu Djokovic de la Roma mi-au făcut bine. Am putut să mă relaxez, am ajuns aici din timp. Mă simt foarte bine, sunt exact unde vreau să fiu înainte de un turneu ca acesta”

Despre calitatea terenurilor şi mingi

“Terenurile sunt excepţionale, ca de obicei. Mai sare mingea prost uneori, dar asta face parte din jocul pe zgură. Da, au schimbat iarăşi mingile. Noi am fi vrut să jucăm tot sezonul de zgură cu aceleaşi mingi. Este puţin cam complicat şi problematic, dar per total, merge.”

Despre ce culoare vor avea şosetele cu care va juca

“Tot nu m-am hotărât dacă merg mai bine cele albe sau cele negre cu echipamentul gri, deci încerc ambele variante.“

NOVAK DJOKOVIC

Despre cine este favoritul la RG

“Mentalitatea mea e mereu pozitivă. Am avut un an şi jumătate la cel mai înalt nivel, sunt la vârful carierei mele. Desigur că vreau să folosesc această încredere şi să obţin un rezultat bun aici. Dar pentru mine, Rafa este mereu favorit aici. Chiar şi anul trecut. Pentru că este jucătorul care a avut cel mai mare success pe această suprafaţă. “

Despre finala de la Roma

“Chiar dacă a fost un meci de două seturi, a fost un meci strâns. Dar totuşi Rafa a jucat mai bine. La asta mă aştept de la el, să fie mereu la înălţime, mai ales în ultimele faze ale unui Grand Slam.”

Ce înseamnă câştigarea a 4 Grand Slam-uri la rând

“Să câştig 4 GS-uri la rând ar fi extraordinar, dar nu m-am gândit prea mult la asta, pentru că nu vreau să pun prea multă presiune. Am jucat de multe ori bine aici, dar n-am ajuns niciodată în finală. Ar fi un vis, dar încerc să abordez acest turneu ca oricare altul şi să mă concentrez pe primul tur.“

Ce schimbări a făcut Rafa

“Ar trebui mai bine să-l întrebaţi pe el. Eu nu am observat nimic major. Poate faptul că serveşte mai mult pe dreapta…”

MARIA SHARAPOVA

Despre progresele pe care le-a făcut pe zgură de-a lungul timpului

“Mă simt mai în largul meu. Chiar dacă nu joc aşa de multe turnee pe zgură, simt că progresez în fiecare an.  Faptul că sunt mai puternică fizic m-a ajutat mult în refacerea de după meciuri. Înainte, aveam tendinţa să mă menajez fizic în timpul meciurilor, pentru că nu aveam încredere că pot juca 7 meciuri în condiţii dificile.  Acum mă deplasez mult mai bine. De asemenea, savurez mai mult jocul pe zgură.”

Despre Roland Garros

“Mă bucur că vin la Paris cu două titluri pe zgură şi cu câteva zile în plus pentru pregătire.”

NA LI

Cum a schimbat lucrurile faptul că a câştigat titlul anul trecut

“Am pierdut mult timp după titlul de anul trecut. A trebuit să fac atâtea lucruri extra-tenis! Mi-am pierdut concentrarea pe teren. Nu eram obişnuită cu noua situaţie. Mi-a trebuit jumătate de an ca să mă adaptez. Eu voiam să rămân aceeaşi, dar a fost dificil. Din cauză că sunt prima atletă din China care a câştigat un GS, oamenii şi-au închipuit că am calităţi supranaturale. Anul trecut, într-un restaurant din China, o femeie m-a recunoscut şi-a strigat: “Priviţi! Mănâncă!”

Şansele pentru anul acesta

“De la începutul sezonului mă simt mai stabilă şi lucrurile merg mai bine. Am jucat bine înainte să sosesc la Paris, deci nu am deloc emoţii.“

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi