Revenirile mamelor. De Ziua Femeilor, Serena și Azarenka se întorc în circuit cu victorii

Radu Marina | 9 martie 2018

După 404 zile de pauză, o naștere, complicații de sănătate după naștere și multe dubii, Serena Williams s-a întors făcând ce știe mai bine: să câștige. Și Azarenka a reușit un comeback pozitiv. Mihaela Buzărnescu și Marius Copil au avut însă parte de eșecuri frustrante

La mai bine de un distanță de la ultimul meci oficial, Serena Williams se întoarce în circuit cu o victorie în două seturi în fața Zarinei Dyias. A fost 7-5, 6-3 pentru Serena, după o evoluție convingătoare, chiar impresionantă pe alocuri, ținând cont de context.

După 404 zile de pauză, o naștere, complicații de sănătate după naștere și multe dubii, Serena a șters deja câteva dintre aceste dubii. Este primul pas, și cel mai important, dintr-un proces care reprezintă de fapt una din cele mai mari provocări al carierei ei: să revină la cel mai înalt nivel la 37 de ani, după o naștere.

Pentru o jucătoare care nu a mai jucat niciun meci oficial de atâta vreme și fără a fi la cel mai bun nivel fizic, Serena nu a arătat tocmai rău. S-a văzut din nou că un meci oficial e singura unitate de măsură relevantă. În cele două turnee demonstrative (Abu Dhabi, Tiebreak Tens), Serena a arătat că loviturile erau acolo, dar încă părea departe de o formă acceptabilă.

Ceea ce azi a ieșit în evidență la Serena încă din primele schimburi, față de ultimele ei meciuri, a fost acuratețea loviturilor. A început lovind foarte bine, curat și cu greutate în lovituri. Asta s-a datorat în primul rând deplasării îmbunătățite, respectiv așezarea la minge. E adevărat, deplasarea încă suferă foarte mult, încă sunt lucruri de pus la punct, dar per total e o îmbunătățire considerabilă. Astăzi, problemele pentru ea au apărut când a fost obligată să se deplaseze în lateral, în schimb la deplasarea în față nu a părut a avea probleme, ajungând și având răspuns la toate scurtele puse de Dyias.

Și a mai fost un lucru care a atras atenția: modul în care s-a regrupat de fiecare dată după schimburile lungi. După fiecare raliu mai lung, pierdut sau câștigat a avut replica; a venit fie cu câte un as, fie cu retur câștigător, fie finalizând cu un winner un punct bine construit. Este un detaliu important pentru că arată cum resimte ea efectele efortului.

Odată înlăturate, pe cât posibil, dubiile referitoare la starea fizică, Serena și-a făcut cunoscute și intențiile agresive încercând să joace cât mai economicos. I-a reușit asta pentru că returul și serviciul au fost acolo și cu ajutorul lor a făcut diferența. Aici este baza Serenei și fundamentul jocului ei în această perioadă; dacă returul (a avut un procent de peste 60% puncte câștigate din retur, pe serva a două a adversarei) și serviciul (nu a avut nicio minge de break de salvat în primul set și un procentaj de 64% puncte câștigate cu primul serviciu) sunt la cote înalte, va putea avansa în aceste turnee de început, până când va rezolva problema deplasării.

Lipsa meciurilor oficiale și pauza îndelungată avută s-a văzut în momentele importante, când a avut de fructificat mingi de break. În primul set a ratat cinci șanse de break (patru consecutive) până a reușit break-ul decisiv la 5-5, suficient pentru a câștiga primul set.

După ce emoțiile și dubiile au trecut odată cu câștigarea primul set, Williams s-a mai relaxat, a lovit complet eliberat, dar a și alternat puncte bine jucate cu erori consecutive, tot un efect al pauzei îndelungate. Diyas a încercat să profite de vulnerabilitatea Serenei, dar fără prea mult succes. Antrenorul i-a cerut  să o deplaseze cât mai mult, să joace puternic pe centru, să nu lovească de două ori în același loc, dar nu prea a reușit să le pună în practică – americanca  a jucat tot timpul tare, plat și foarte agresiv, ceea ce nu i-a permis lui Dyias să poată direcționa mingile așa cum și-ar fi dorit.

Finalul de meci avea să o găsească pe Serena în deplin control după break-ul reușit la 3-3, iar după un game la zero pe serviciu a apăsat pe accelerație la retur în game-ul următor și a închis socotelile. A părut fericită, mulțumită și ușurată după meci, spunând că știe că nu e la cel mai bun nivel, dar simte că se îmbunătățește de la zi la zi.  ,,Nu sunt încă la nivelul la care mi-aș dori eu, dar treptat mă voi apropia. Trebuie să încep de undeva, așa că nu-mi rămâne decât să sar și să încerc să zbor. Știu că pot reveni. Fiecare zi îmi aduce noi provocări, dar știu că le pot depăși și sunt pregătită să le depășesc.” Cât despre revenire, ea spunea la conferința de presă că nu a luat nicio clipă în considerare să se retragă, deși ar fi avut o ocazie bună să o facă. ,,Revenirea mea nu a fost în niciun moment sub semnul întrebării. Mi-am dorit să revin, știind că povestea mea cu tenisul încă nu e terminată“, a spus Serena, care o va întâlni pe Kiki Bertens. Învingătoarea se va vedea cu învingătoarea dintre Venus și Sorana Cîrstea.

Tot cu o victorie s-a întors în circuit și Victoria Azarenka, 6-4, 6-2 cu Heather Watson, bifând prima ei victorie de la Wimbledon 2017. Vika își începe astfel cu dreptul a doua ei revenire în circuit, după cea de la nașterea copilului ei.

La fel ca și Serena, și Vika a trecut un prim test important. Diferența este că bielorusa a făcut într-un mod și mai convingător față de Serena, dar și poveștile lor sunt complet opuse, Vika neputând să călătorească la turnee din cauza problemelor de custodie și a procesului în care e implicată.

Cu Watson, Azarenka nu a avut niciun fel de probleme. A început puternic, dând senzația că nu a lipsit în ultima jumătate de an, a lovit solid și foarte sigur. Singurul moment mai complicat pentru ea a fost revenirea reușită de Watson de la 1-5 la 4-5, când  a părut că și-a pierdut puțin busola, dar s-a redresat la timp.

În următorul meci, Vika o va întâlni pe Sloane Stephens, favorită 13, pe care a învins-o de fiecare dată în toate cele trei meciuri jucate până acum. Toate cele trei meciuri s-au desfășurat la Australian Open, iar Stephens nu a reușit să câștige niciun set.

Seară grea pentru Marius și Mihaela

După un început de meci pe care l-a controlat, câștigând la un moment dat opt game-uri la rând, Mihaela Buzărnescu s-a recunoscut învinsă de Jennifer Brady, 3-6, 6-4, 6-2, în două ore și opt minute. Cele două au avut statistici aproximativ asemănătoare la capitolele importante, iar Brady a servit 10 duble greșeli, față de cele 5 ale Mihaelei, dar diferența s-a făcut la punctele importante. Românca nu a reușit să fugă cu meciul în două seturi, nu și-a luat șansele la mingea de break pe care a avut-o la 4-4 în setul doi, apoi lucrurile i-au scăpat din control. E o șansă ratată, dar și o experiență importantă pentru Mihaela, în procesul ei de ajustare cu turneele mari și foarte mari. Va încerca acum la Miami o primă victorie în turneele de Slam sau Mandatory.

Marius Copil a pierdut un meci cu un scor epic contra lui Peter Polansky. A fost 7-6 (3), 6-7 (5), 7-6 (12) pentru canadian, în primul tur de pe tabloul masculin.

Trei ore și 15 minute au fost necesare pentru ca meciul să-și decidă un învingător. Copil a recuperat un break în startul decisivului, apoi a avut patru șanse nefructificate de break la 5-5. Așa s-a pregătit terenul pentru seria de mini-drame din tiebreakul decisivului, unul presărat cu raliuri interminabile: Polansky a avut 6-3 și primele trei mingi de meci. Alte trei au venit și s-au dus ceva mai târziu, iar Marius a avut și el oportunitățile lui, la 10-9 și la 12-11, înainte ca Polanski să închidă meciul la a șaptea oportunitate.

„Mi s-a părut că a avut execuții neașteptate la mingile de meci, precum slice-ul pe care l-a lovit la 8-7, cred că au fost milimetri peste net. Iar la 6-3 a reușit un voleu ridicol și apoi a lovit în fiecare minge cât de tare a putut”, a spus Polansky, care a mărturisit că și-a păstrat cumpătul „înjurând într-un mod pozitiv”.

 

***

Oferte de neratat în Shop-ul 30-0!

Stickere și magneți!

Tenisul e și despre distracție, fraze inspiraționale sau momente haioase. Așa că am strâns câteva dintre aceste fraze memorabile, am adăugat unele expresii care au făcut carieră pe 30-0, și le-am transformat într-un set de Stickere, nici mai mult, nici mai puțin de 17 la număr. Alături de 9 modele de magneți, toate sunt acum disponibile în Shop. Numai bune ca să vă colorați laptopul, agenda sau frigiderul 😉

Le puteți comanda de AICI

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi