Reacţie emoţională a Ralucăi Olaru: “De doi-trei ani, nu mai am niciun fel de ajutor!”

Valentin Lupu | 9 iulie 2014

Raluca Olaru a izbucnit în lacrimi la conferinţa de presă, ulterior meciului pierdut cu Karin Knapp, 1-6, 3-6.

Raluca Olaru a izbucnit în lacrimi la conferinţa de presă, ulterior meciului pierdut cu Karin Knapp, 1-6, 3-6.

De cele mai multe ori, dramele pe care le traversează o jucătoare sau alta rămân ascunse într-o cutie secretă a emoţiilor interioare pe care le traversează înainte, în timpul şi după meci. Câteodată însă, acumularea emoţională devine aşa puternică, încât o descărcare devine inevitabilă.

Din noiembrie trecut, Raluca Olaru nu s-a mai antrenat pentru jocul de simplu şi nu a mai apărut în niciun meci oficial, alegând să se dedice exclusiv dublului. Cei care o cunosc sau i-au urmărit evoluţia încă din 2007, când, pe fondul unei secete de prezenţe româneşti pe tablourile WTA, atingea, din calificări, semifinalele la Memphis, s-au bucurat mult pentru Ralu, la vestea că a primit un wild-card la simplu, pentru WTA-ul de la Bucureşti.

Sentimentul a fost reciproc. „În primul rând, am fost fericită să am ocazia să joc şi simplu, acasă, alături de publicul român. Mi-am dorit mult să las o impresie cât mai bună şi să joc meciul, în sine, cât mai bine. Însă şi emoţiile au fost destul de puternice. Adversara e solidă, are un joc foarte agresiv şi puternic, care pe mine mă deranjează. Nici ea nu mi-a dat timp, eu am făcut multe greşeli şi toate, cumva, s-au dus în direcţia asta. Fără să am suficient de multe momente legate de joc. Am avut câteva, dar răsfirate. Erau urmate de nişte greşeli uşoare. Serviciul nu mi-a mers, emoţiile au fost destul de mari pe toată durata meciului. Toată combinaţia. Că a fost simplu, acasă, publicul. Ei au avut o atitudine foarte OK şi m-am bucurat că au venit să mă vadă. Însă, n-a ieşit”, a punctat obiectivă şi realistă, la finalul unui meci în care, în mod cert, lipsa jocurilor în picioare a împiedicat-o în dese rânduri să se adapteze vitezei cu care mingea venea din racheta italiencei de pe locul 67 WTA. “Cu siguranţă, dacă aveam mai multe meciuri de simplu, aş fi putut juca mai legat. Depindea foarte mult şi de ea. Pentru că Knapp are arme numeroase. Dacă este să ne uităm la statistici şi la clasamentul ei, avea prima şansă. Dar, eu ştiu că, chiar dacă nu am mai jucat simplu, lucrurile sunt acolo în continuare”.

În cumpănă între a abandona tenisul şi a-l continua numai la dublu, din raţiuni financiare, Raluca a ales răul cel mai mic. Acum, ar porni din nou la drum, cu şi mai multă ambiţie. Dar ce ar trebui să facă? Să locuiască poate iar într-un bungalou, nu la hotel, ca majoritatea sportivelor, pentru a se pregăti la Academia Sanchez Casal de lângă Barcelona! Şi măcar de-ar fi de ajuns. Cândva a 53-a jucătoare a lumii, Raluca recunoaşte cu durere că lipsa banilor cântăreşte enorm. „Meciul de azi nu a fost decisiv pentru decizia de a juca simplu sau nu. Motivele pentru care nu joc simplu sunt în continuare acolo. Nu s-au schimbat, faţă de anul trecut. OK, mi-am revenit după accidentare. Când am luat decizia de a mă axa pe dublu, eram accidentată şi mi-era foarte greu să joc simplu. Am avut nişte luni foarte grele, în care, efectiv, nu puteam să joc de durere. Era groaznic! Însă, al doilea motiv, principal, pentru care nu joc simplu este situaţia financiară. Eu, de doi-trei ani de zile, nu mai am niciun fel de ajutor, iar pentru a-mi relua cariera de simplu, trebuie investiţii foarte mari. Sau, mă rog, mari. Aveam două opţiuni: să nu mai joc deloc sau să joc dublu, unde aveam o şansă să mă susţin singură. E greu să ştii că dacă nu joci bine săptămâna asta, săptămâna viitoare nu mai poţi să joci!”, a spus Raluca în lacrimi.

În cazul în care ar schimba macazul peste noapte, Raluca, ajunsă între timp pe locul 887 la simplu, ar trebui să participe, pentru început, la următoarele turnee de 10.000 de dolari din ţară, cu riscul de a-şi pierde locul în Top 100 la dublu. Și n-ar fi tocmai înţelept să piardă rezultatele muncii de un an la dublu, unde a ajuns în semifinale și finale, a câștigat titluri și e acum pe locul 88 în lume.

| Pe aceeași temă a problemelor financiare în tenis: „Cum a crescut, de fapt, generația de aur a tenisului românesc” 


Andreea Mitu a pierdut și ea

Față de luni, când Monica Niculescu și Cristina Dinu au câștigat și s-au calificat în turul 2, lucrurile au mers în sens invers marți. După Raluca și Alexandra Cadanțu, a venit și rândul Andreei Mitu să părăsească turneul, după un meci trăit la maxim pe final, contra polonezei Piter. Andreea, recent calificată pe tabloul principal la Wimbledon, a trecut peste pierderea primului set cu 6-0 și și-a impus tenisul agresiv în setul secund, pe care l-a câștigat cu 6-1. După multe schimbări de momentum în decisiv, Andreea a revenit de la 3-5, a salvat o minge de meci la 4-5 și a împins meciul în tiebreak. Pe care l-a pierdut, din păcate, cu 7-5, și meciul odată cu el, după două ore și 21 de minute.

Veștile bune pentru români au venit de la dublu, acolo unde perechile Alexandra Cadanțu / Elena Bogdan (6-2, 7-6 cu Jani/Kapshay) și Irina Begu / Maria Irigoyen (6-4, 6-2 cu surorile Kichenok) au trecut mai departe.

“A fost un meci greu, pentru că nu este ușor să joci în fața publicului tău, să dai tot ce este mai bun. Atunci când îți dorești asta devii puțin mai încordat. Nu am jucat cel mai bun tenis, dar mă bucur că am trecut de primul tur”, a spus Irina.

 

Detalii despre programul zilei de miercuri găsiți în articolul nostru de aici.

Citește și interviul Treizecizero cu Alexandra Cadanțu: „Mi-e greu să-mi găsesc un ritm, să prind puțină încredere” 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi