Raonic, cu impresia, Federer, cu experiența și cu soluțiile. Un meci care a luminat turneul

Adrian Țoca | 10 mai 2012

Raonic, cu impresia, Federer, cu experiența și cu soluțiile. Un meci care a luminat turneul

“Sunt mereu încrezător că pot juca de la egal la egal cu primii patru, ba chiar pot câștiga contra lor. Tot ce trebuie să fac e să-i duc în tiebreak, și am mereu convingerea că pot face asta, pentru că mă bazez pe serviciul meu. Iar în tiebreak, totul se poate decide cu un punct sau două”. E o declarație mai veche a lui Milos Raonic, dar care surprinde bine o parte din filosofia de joc a tânărului canadian ce și-a anunțat, la Madrid, intențiile de mărire imediată în clasamentul ATP.

Planul lui Raonic a devenit realitate în setul decisiv al meciului cu Roger Federer, din turul 2 al tabloului masculin, dar nu s-ar putea spune că Raonic “l-a dus” pe Federer acolo, în sensul că s-a chinuit pentru asta. Din contră. Raonic i-a pus probleme uriașe elvețianului, care, așa cum recunoștea după meci, a avut momente când nu-i mai era foarte clar dacă o va scoate la capăt cu bine. Milos a fost în control bucăți însemnate din joc, impresionând nu doar cu serviciul, că asta știam deja despre el, dar și cu loviturile năprasnice de pe fundul terenului și cu o mobilitate și o viteză de reacție neașteptat de bună pentru un tip de gabaritul lui.

Cu un Federer explicabil de neîncălzit, după cele șase săptămâni de pauză, Milos, deja aclimatizat cu zgura ștrumfilor, cum chiar el a numit-o, a preluat controlul pe finalul primului set, câștigând ultimele 12 puncte ale acestuia, după ce, până la 4-4, s-a mers blitz cu serviciul. “Teren și tenis foarte rapid, ca pe vremea lui Sampras, Edberg sau Becker”, avea să rezume, ulterior, Federer.

La 6-4, Raonic a început în trombă setul secund, amenințând cu break-ul încă din primul game al setului. Și-a procurat o minge de break fiind uite așa de atletic:

Federer a salvat-o, dar au mai urmat alte două. De fiecare dată, Federer s-a ridicat la înălțimea ștachetei stabilite de înaltul său adversar, salvându-și pielea cu servicii aducătoare de puncte ieftine. S-a mers apoi cu serviciul, până la 5-5 când, ceea ce ar fi trebuit să fie un game simplu pentru Federer s-a transformat, de la 40-0, într-o potențială curbă de final a meciului. Raonic s-a apărat exemplar, obținând punctele de 40-40, respectiv, o minge de break grație unor reflexe uimitoare.

Simțind răceala înfrângerii aproape iminente, elvețianul s-a redresat cu sângele rece al celui care a mai trecut de sute de ori prin astfel de momente cheie. Și-a conservat serviciul, apoi s-a năpustit peste serva lui Raonic. Până la acel game, la 4-6, 6-5, Federer nu câștigase decât un singur punct pe primul serviciu al adversarului! Un stat aproape incredibil. Asta nu l-a împiedicat să câștige trei într-un singur game, în mare parte grație atacurilor la fileu, o încântare pentru fanii elvețianului, dar și pentru fanii jocului de atac în general.

Momentul cheie din tiebreak

Serviciu-vole pe zgură? “Trebuia să îl atac”, a spus Federer, ulterior. “Asta, până când am reușit să-i citesc serviciul mai bine”. Trebuia, într-adevăr. Federer n-a câștigat decât 19 dintre cele 34 de veniri la fileu, dar a pus mereu presiune pe adversar venind în față. Asta, plus felul în care a servit la mingi de break, salvând 7 din 8, l-a dus la liman.

Dar Raonic nu s-a predat, nici măcar după ce a pierdut setul secund. Canadianul a avut alte două oportunități de a face break și în decisiv. S-a ajuns, până la urmă, în tiebreak-ul invocat la începutul articolului. Federer s-a descurcat iar mai bine, ca în toate momentele cheie, dar, la 5-4, totul se putea răsturna dramatic pentru elvețian. Proaspăt după ce recuperase un minibreak, Raonic a ratat complet un forehand, trimițându-l mult în out și oferindu-i lui Roger două șanse de meci, prima fiind, de altfel, fructificată cu recunoștință de numărul 3 în lume. Dacă Raonic și-ar fi făcut serviciul, Federer ar fi urmat să servească la 5-6, în situația de a salva o minge de meci. Și nu știi niciodată cum se termină astfel de momente.

Până la urmă, a fost ca în întâlnirea celor doi din martie, de la Indian Wells. Și acum, Raonic a luat setul inaugural, apoi, după un moment de cumpănă, Federer a găsit resurse să întoarcă meciul. Și acolo, ca și aici, deținătorul recordului de Slam-uri a început foarte greu turneul. Aici are scuza debutului pe zgură și adversarul extrem de greu pentru o astfel de fază a competiției. Fără să fie nici pe departe la nivelul său bun, Federer a făcut punctele pe care trebuia și avea nevoie să le facă, arătând că, deși corpul său nu e turat la maximum, mintea sa e acolo unde trebuie să fie.

Un lucru e cert: Raonic, care n-are aproape deloc puncte de apărat în perioada următoare, a progresat fantastic, mai ales pe zgură, va fi un adversar foarte greu pentru oricine, iar întâlnirile sale cu Federer, când vor mai fi, nu vor mai fi în turul 2.

Iar canadianul știe asta. “Am intrat pe teren crezând că pot câștiga și am ieșit convins că pot câștiga”. O declarație excelentă, ca stare de spirit, după un meci foarte, foarte bun. Genul de meci cu tensiunea și dramatismul tipice fazelor avansate ale turneelor. Genul de seară de care turneul de la Madrid, după atâtea discuții, avea nevoie. Tocmai pentru a ne readuce pe toți cu gândul la tenis.

 

 

“Dacă va fi Raonic jucător de top 10? Da, absolut” – Roger Federer

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi