Rămânem pe teren propriu: România va fi gazdă pentru Germania lui Kerber, în meciul de menținere în Grupa Mondială a Fed Cup

Adrian Țoca | 9 februarie 2016

Învinsă pentru prima dată în doi ani de zile, România are șansa de a regăsi drumul spre victorie în aprilie, când întâlnim Germania, în meciul de baraj pentru menținerea în Grupa Mondială a Fed Cup. După Cluj, foarte probabil că va veni iar rândul Bucureștiului, cu a sa zgură din Cotroceni.

Prima idee: e bine că jucăm acasă. Probabil că toate fetele s-au temut de o deplasare în Australia, posibilă în virtutea componenței celor două urne din care s-a făcut tragerea la sorți. Dar am avut noroc din acest punct de vedere: n-am primit Australia, ci Germania, iar apoi sorții au decis și că vom juca pe teren propriu.

Asta e bine, pentru că, pe de o parte, fetele evită conflicte masive de program, similare cu cele de anul trecut, când meciul din Canada a picat foarte prost. Un alt motiv e că, foarte probabil, se va putea juca pe zgură, o suprafață care preia, începând de la acel moment, prim-planul în calendar. Imediat după meciurile de baraj din Fed Cup (16-17 aprilie) urmează turneul de la Stuttgart. În fapt, nici dacă jucam în deplasare n-ar fi fost rău: în 2013, când au găzduit Serbia, germanii au organizat meciul chiar la Stuttgart.

Așadar, logica spune că Bucureștiul va reveni în postura de organizator, după ce echipa de Fed Cup a pus Galațiul și, mai recent, Clujul pe harta marilor evenimente organizatorice. Bătrânele Arene BNR au găzduit ultima oară meciul cu Serbia, din 2014, care ne-a promovat în Grupa Mondială II. Acum trebuie să câștigăm ca să nu picăm înapoi în aceeași Grupă. Atunci, meciul a picat în plină sărbătoare de Paști, iar audiența a fost afectată. Nu mai e cazul anul acesta, așa că publicul poate veni să susțină masiv echipa României.

Tot în 2014, barajul cu Serbia a funcționat în paralel cu calificările de la BRD Năstase Țiriac, un aranjament care are șanse să fie pus în practică și anul acesta. Dacă cele două competiții găsesc din nou modalitatea să coexiste, asta ar asigura o primăvară de foc la București, cu un super meci în Fed Cup, urmat imediat de un turneu masculin întotdeauna interesant. 

Va fi nevoie de o astfel de susținere din partea fanilor. Germania are o echipă solidă de Fed Cup, are multiple opțiuni, e pe locul 4 la general în ierarhia pe coeficienți și nu i-ar pica bine o retrogradare. În 2014, Germania a jucat finala (pierdută cu Cehia), iar anul trecut au cedat cu Rusia, în semifinale. E de închipuit că o generație solidă precum cea actuală își va dori în continuare un succes în Fed Cup; de aceea, înfrângerea din weekend cu Elveția a picat un pic contra vântului, după ce succesul lui Angelique Kerber a aprins iar entuziasmul în tenisul german feminin.

Angie va fi, probabil, prezentă la București, iar pe lângă ea pot să apară Andrea Petkovic sau Annika Beck, toate convocate în meciul cu Elveția. A patra convocată a fost Anna-Lena Groenefeld. Dar și Julia Goerges și Sabine Lisicki pot să fie opțiuni (au fost convocate anul trecut, în semifinala cu Rusia).

În caz de probleme de efectiv, alte jucătoare din Top 100 sunt Mona Barthel, Anna-Lena Friedsam, Carina Witthoeft, Laura Siegemund sau Tatjana Maria.

O simplă privire pe această listă ne spune că, într-adevăr, zgura outdoor e cea mai bună opțiune a noastră pentru victorie.

Altfel, alte concluzii sunt premature, o să avem timp să analizăm. Ce știm acum nu va mai fi valabil cu 10 zile înainte de meci, când Alina Tecșor-Cercel va trebui să anunțe echipa de patru. Forma de acum va fi diferită în aprilie, condițiile vor fi altele. Până atunci, mai avem Doha și Dubai, Indian Wells și Miami. E parte din frumusețea tenisului să primești o nouă șansă la o nouă poveste.

Nu știm, așadar, cine ar putea veni la echipă și cine va fi sănătoasă la acel moment. Rămâne în picioare raționamentul din articolul de ieri, în care spuneam că e nerezonabil să ne așteptăm să fim competitivi în fiecare manșă. E adevărat, însă, că tragerea și suprafața sunt detalii care cresc șansele de a avea o echipă apropiată de cea ideală. Cu doar un meci rămas de jucat pe anul acesta în Fed Cup, fetele au șansa de a se mobiliza ca echipă și de a obține o victorie frumoasă acasă. Astea le-ar mențina în elită și, în același timp, le-ar scăpa de un adversar puternic pentru ediția de la anul, când (privire pe meciurile de baraj) Grupa Mondială ar putea avea o componență mult mai accesibilă. Unde mai pui moralul cu care ar ataca toate sezonul de zgură, dacă ar elimina Germania. 

Orice ar fi, ne așteaptă încă un eveniment senzațional de frumos pe care România îl găzduiește în tenis.

Încă un meci, apoi focus pe sezonul individual. #Haide

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi