Rafa și Nole, în drum spre cel mai anticipat sfert de finală din istoria Roland Garros | Preview masculin

Camelia Butuligă | 22 mai 2015

Campionul en-titre de la Paris și marele favorit al turneului au fost trimiși de sorți să se întâlnească în sferturile de finală de la Roland Garros. Potențiala lor întâlnire promite să țină capul de afiș al turneului, pentru că de ea depinde în bună măsură numele noului sau vechiului campion de la Paris.

Roland Garros este oferit de

Tenisul are un fel de a pune să dai piept cu ce nu vrei să dai piept, nu-i aşa? Într-adevăr, lumea ATP este o lume mică şi până la urmă n-ai cum să scapi de nimeni. Dar de câte ori n-am văzut doi jucători care au o relaţie „cu probleme” obligaţi să se întâlnească, mai des şi mai repede decât ar fi fost statistic normal? Sau jucători care au jucat o finală programaţi să se întâlnească imediat apoi în primul tur al următorului turneu? Teoriile astea New Age despre forţa atracţiei şi despre cum universul conspiră să-ţi îndeplinească dorinţele (sau fricile) par foarte atrăgătoare ca explicaţie, mai ales acum, după ce Djokovic şi Nadal au fost traşi la sorţi în acelaşi sfert. După ce Djokovic, dintre toţi jucătorii, a făcut cel mai explicit lobby pentru ca Nadal să fie avansat pe lista capilor de serie la Roland Garros mai sus decât îl îndreptăţea clasamentul – de ce i-a fost frică lui Novak, de aia n-a scăpat. Şi dacă trece de Rafa, în semifinală îl aşteaptă Andy Murray, această Maria Sharapova a ATP în ceea ce priveşte recenta sa poveste de dragoste cu zgura.

Oricum am da-o, Roland Garros este despre Rafael Nadal. Până când va pierde „fair and square” aici la cineva, Roland Garros va fi mereu despre Rafael Nadal. Djokovic ştia asta, a simţit-o pe pielea lui anii trecuţi, când a sosit pe un cal alb, mare favorit, şi tot n-a putut să treacă de Rafa. Nadal are de partea sa, pe lângă jocul care-şi trage seva din zgură, legenda. Pe Djokovic anii trecuţi nu l-a doborât doar ce-a făcut Nadal pe teren, ci mai ales ce i-a făcut umbra sa în afara terenului: toate întrebările, toată rumoarea, toată presiunea care creştea ca un val cu fiecare tur.

Third time lucky? Într-un fel, de asta ne uităm la tenis: să vedem dacă de data asta eroii vor reuşi să rescrie povestea, să-şi schimbe condiţia. Din partea lui Nadal, situaţia este mai gravă decât în ceilalţi ani: forma sa este mai proastă, palmaresul pe zgură aşişderea. În ceea ce-l priveşte pe Djokovic, vine, ca şi anii trecuţi, după parcursuri solide; teoretic şi practic cel mai bun jucător din lume. Asta totuşi nu schimbă foarte mult datele problemei pentru el la RG. Chiar dacă Rafa nu va mai putea să opună rezistenţa din anii trecuţi pe teren, Djokovic va trebui în continuare să doboare umbra şi legenda lui, şi acest meci a început deja din momentul în care s-a făcut tragerea. De fapt, cred că acesta este un meci care nu a încetat niciodată să fie jucat din 2011 încoace, de când Novak s-a anunţat ca un rival adevărat pentru Nadal pe zgură.

Cine ar putea să strice această mult aşteptată întâlnire dintre cei doi? În turul trei, Djokovic ar putea să joace cu un australian (Kokkinakis sau Tomic – asta, bineînţeles, dacă ajung până acolo, heh). Alţi doi capi de serie în drumul său ar fi Gasquet şi Anderson. Dinspre Rafa, traseul este parcă un pic mai minat. Turul doi i-l va aduce pe Almagro sau Dolgopolov. După aceea, alte nume potenţial incomode pe traseu sunt Mannarino, Robredo, Querrey sau Dimitrov. Într-un fel, asta s-ar putea să-l ajute pe Nadal: ştim cu toţii ce capacitate de mobilizare are, mai ales dacă adversarii au şi potenţial să fie periculoşi. Şi la ora asta, să fim serioşi, cine nu e periculos pentru Rafa?

Meciuri din turul 1 de urmărit în acest sfert: Coric – Querrey, Almagro – Dolgopolov.

Sfertul lui Andy Murray şi al lui David Ferrer nu are o karmă atât de încărcată, dar mi se pare mai variat şi mai colorat. Andy deschide cu un calificat, dar în turul trei este posibil un meci cu nimeni altul decât Nick Kyrgios, care este cap de serie 29. N-am îndoieli că Andy va ajunge la întâlnire, dar Nick trebuie să treacă de experimentatul Istomin în turul unu. Următorul cap de serie pe traseul ipotetic al lui Murray este Goffin şi mai apoi Isner. David Ferrer deschide cu Lacko şi apoi are de alergat împotriva unuia dintre Souza şi Gimeno-Traver. Următorii capi în drumul său sunt Troicki, Mayer şi Cilic. Janowicz nu este cap de serie, dar este şi el tot aici.

Meciuri din turul 1 de urmărit în acest sfert: Istomin – Kyrgios, Goffin – Krajinovic, Seppi – Isner.

Jumătatea de jos are şi ea conturile ei de reglat: Federer va trebui să treacă în sferturi de Wawrinka, iar mai apoi câştigătorul va avea teoretic de luptat cu Berdych sau Nishikori. Berdych – Nishikori este un meci pe care aş vrea să-l văd, dar ambii vor avea de tras ca să aibă onoarea să joace împreună. Între ei se află jucători care ar putea să joace rolul buturugii mici. Nishikori deschide cu Mathieu şi apoi ar putea da peste Bellucci, care s-a trezit în ultimul timp că ştie să joace pe zgură şi era să-l scoată pe Novak la Roma. Capii următori sunt Verdasco, Bautista-Agut şi Lopez. Presăraţi printre ei mai sunt nişte tipi care ştiu câte ceva despre zgură, respectiv despre rolul de spoiler: Monaco şi Rosol. Berdych ar putea să dea peste compatriotul Stepanek în turul doi şi apoi peste Fabio Fognini, asta dacă Fabulosul Fabio va trece peste alt personaj, Bezmeticul Benoit (Paire). Ceilalţi doi capi pe traseul lui Berdych către Kei sunt Kohlschreiber şi Tsonga.

Meciuri din turul 1 de urmărit în acest sfert: nu am recomandări, urmaţi-vă inima.

Sfertul lui Federer şi Wawrinka pare şi el vioi, cu jucători diverşi şi match-upuri interesante, poate o idee mai încărcat pe partea lui Stan, unde îi găsim pe Stakhovsky, Garcia-Lopez, Gulbis şi Simon. În drumul lui Federer capii sunt Karlovic, Cuevas şi Monfils. Tot aici îi găsim pe Thiem şi Baghdatis.

Meciuri din turul 1 de urmărit în acest sfert: Baghdatis – Karlovic, Tiafoe – Klizan.

| Urmează, pe Treizecizero: preview-ul turneului feminin

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi