Ca în vremurile bune, Rafa și Nole fac un meci pe cinste la Roma. Nadal trece în finală, Djokovic, tot mai aproape de forma cea bună

Radu Marina | 19 mai 2018

Rafael Nadal s-a calificat pentru a 10-a oară în finala de la Roma, turneu pe care nu l-a mai câștigat din 2013, după o victorie în două seturi cu Novak Djokovic, 7-6, 6-3. A fost un nivel excelent de joc, mult mai strâns decât ar fi arătat calculele hârtiei; Rafa a avut un pic mai mult la trasul liniei, însă semnele sunt încurajatoare pentru sârb.

De la ultima întâlnire Rafa – Nole, care a avut loc anul trecut la Madrid, s-au întâmplat și schimbat multe lucruri în cariera celor doi. În timp ce Nadal a mai bifat două Slamuri și a revenit lider mondial, Novak a trecut printr-o pauză de șase luni, o operație și o pierdere de încredere, de motivație sau de ambele. Cunoscând astfel și cealaltă față a tenisului – victoriile au venit mai rar, dubiile au fost mai multe –, Nole a avut nevoie de luni bune pentru a se pune pe picioare și a reveni la o formă acceptabilă.

Nu întâmplător, înaintea meciului cu Nadal, sârbul mărturisea că ,,acum e un alt jucător față de perioada în care reușea să îl învingă pe Rafa pe zgură”; dar chiar și așa, va merge pe teren cu gândul să câștige. N-a câștigat, fiind învins în două seturi, 7-6, 6-3. Dar după meciul de azi, la trasul liniei, Nole iese pe plus.

Într-un meci pe cinste, cu un Rafa dezlănțuit și aflat foarte aproape de formă maximă, Djokovic a arătat vreme de un set câte ceva din vintage Djokovic. L-a ținut sub presiune pe spaniol, l-a făcut să aibă dubii și l-a dominat în câteva rânduri.

Meciul de azi, deși câștigat de Rafa, a fost mai mult despre Nole. Despre Nadal s-a discutat, scris și analizat mult, nu mai e nicio necunoscută în ceea ce-l privește, în special în acest sezon de zgură care se îndreaptă spre un nou deznodământ așteptat. La Djokovic în schimb, erau multe întrebări: va face față nivelului impus de Rafa ? va pierde clar? cu ce va încerca să-l surprindă? ce tactică va aborda ?

Încă din primele schimburi, Djokovic și-a arătat clar intențiile: i-a căutat cu obstinație reverul lui Rafa, retururile au fost deranjante, schimbările de direcție au fost rapide, iar loviturile în cross au fost multe. E tactica folosită de el cu mult succes împotriva lui Nadal, cea care i-a adus șapte victorii pe zgură contra spaniolului.

Și în meciul de astăzi tactica aceasta a dat roade o vreme. Nole a fost primul care a avut șansa de a face break-ul, chiar în debutul meciului. Apoi a reușit o revenire de la 2-5 la 5-5 și a fost destul de aproape de a câștiga primul set. Ce i-a lipsit a fost încrederea și lipsa meciurilor de acest gen, în care presiunea e mai mare și tot timpul trebuie să fii în alertă, să confirmi și să nu scazi niciun moment nivelul.

În acest moment, jocul lui e unde trebuie pentru a reveni la rezultatele obișnuite. Ne-a arătat astăzi că reverul în lung de linie e la fel de eficient, returul provoacă în continuare daune, iar loviturile în cross îi aduc multe puncte. De altfel, revenirea reușită de la 2-5 la 5-5 din primul set s-a bazat în mare măsură pe loviturile în cross. Cross-ul a fost soluția salvatoare.

Împotriva lui Nadal, loviturile în cross te pot scoate din încurcătură și poate fi chiar o tactică câștigătoare, dar numai dacă ele se sprijină pe un rever în lung de linie precum cel al lui Djokovic. Niciun alt jucător nu reușește să schimbe atât de repede și de bine direcția din cross în lung de linie cum o face sârbul.

În tiebreak, Novak a avut șansa de a se desprinde și a revenit de la 1-3 la 3-3, însă în momentul în care Nadal a fost strâns cu ușa și a simțit din plin presiunea venită dinspre Djokovic, spaniolul și-a ridicat nivelul și a fost impecabil. Majoritatea punctelor importante au fost câștigate de Rafa, iar în mai toate momentele cheie, spaniolului a fost imbatabil, pur și simplu imbatabil. În defensivă a fost de netrecut, iar cu forehand-ul a făcut ravagii.

În setul doi, nivelul n-a mai fost la fel de ridicat. N-am mai avut aceeași intensitate, dar per total meciul a avut multă calitate. Rafa a continuat să fie foarte intens și concentrat, pe când la Djokovic s-a simțit lipsa unor meciuri tari: nivelul lui a fluctuat și s-a văzut chiar în debutul setului doi, atunci când și-a pierdut serviciul la zero, că încă nu a ajuns la stadiul în care să poată menține același ritm intens un meci întreg.

Concluzia care s-ar desprinde din acest meci e că ambii jucători ies câștigați din această bătălie pe cinste ce a avut loc azi la Roma. Pe de o parte îl avem pe Rafa, care își vede liniștit de treabă și merge într-o nouă finală, încercând să câștige titlul de la Roma după o pauză de cinci ani. Și pe de alta îl avem pe Nole, care în sfârșit joacă convingător, e foarte aproape de a reveni la forma cea bună și și-a dovedit astăzi că e mai aproape decât am fi crezut de zile mai bune decât ultimul an.

Nadal îl va întâlni în finală pe Sasha Zverev, care și-a continuat seria victoriilor pe zgură, trecând, 7-6, 7-5, de Marin Cilic. Va fi a treia finală consecutivă pe zgură pentru Zverev, după Munchen și Madrid, și a cincea finală de Masters a carierei, toate în ultimul an.

https://twitter.com/InteBNLdItalia/status/997938415919419394

Djokovic, finalist anul trecut, va ieși din Top 20 pentru prima dată în 12 ani; asta îl va expune pe tabloul de la Roland Garros, în sensul că poate întâlni încă din turul 3 un cap de serie din zona locurilor 9-16.

Cu o victorie în finală, spaniolul se va întoarce pe locul 1 în lume, la o săptămână după ce i-a cedat prima poziție lui Roger Federer. Scorul dintre Nadal și Djokovic devine acum 25-26.

 

https://twitter.com/InteBNLdItalia/status/997848379429392388

https://twitter.com/TennisTV/status/997860890882883586

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi