Rafa, out de la Wimbledon din optimi: Nick Kyrgios îl învinge pe numărul 1 mondial!

Adrian Țoca | 1 iulie 2014

Rafa, out de la Wimbledon din optimi: Nick Kyrgios îl învinge pe numărul 1 mondial!

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Nick Kyrgios și-a anunțat oficial apariția pe scena mare a tenisului cu cea mai mare surpriză de până acum a turneului masculin. La 19 ani, fostul campion de juniori de la Australian Open, care a intrat pe tablou doar datorită unui wildcard, și-a impus jocul în forță, serviciul puternic și atitudinea explozivă, învingându-l pe liderul mondial, Rafael Nadal, în patru seturi, 7-6, 5-7, 7-6, 6-3, în trei ore fără două minute. 

Kyrgios este exact tipul de jucător capabil să îl rănească pe Rafa pe iarbă: înalt, puternic, serviciu impozant (37 de ași, 77 la sută serviciul în meci), capabil să lovească reverul de la o înălțime confortabilă, capabil să genereze forță din nimic. Pe lângă astea, o atitudine „nerespectuoasă”, în sensul bun al cuvântului, care l-a ajutat să nu se piardă cu firea în momentele cele mai strânse ale meciului, sau să capoteze mental după pierderea setului doi. Este exact „rețeta” care a funcționat în cazul multora dintre cei care au reușit victorii faimoase la Rafa de-a lungul anilor. La ea, Nick a adăugat și „nimic de pierdut” în cantități impresionante.

Dar Kyrgios, locul 146 în lume înaintea turneului de la Londra, nu e doar serviciu și putere brută. Puștiul de la Antipozi a jucat admirabil multe rally-uri de pe baseline, ceea ce l-a ajutat să câștige tiebreak-ul pivotal al meciului, cel din setul trei.    

„Am fost un pic în zonă, n-am observat prea mult ce se întâmpla în tribune. Încă nu realizez ce se întâmplă”, au fost primele cuvinte ale învingătorului. Kyrgios a câștigat câteva turnee Challenger anul acesta, dar un singur meci pe tablourile turneelor de nivel ATP. Într-o altă declarație, Nick s-a alintat un pic: „Am văzut că mama a declarat că Rafa e prea bun. Asta m-a înfuriat nițel”.

Înainte de meci, Kyrgios mai făcuse o declarație amuzantă: „Avem 14 Slamuri câștigate împreună, deci ar trebui să fie un meci bun!”.

Pentru Rafa, continuă un trend la Wimbledon: după cele cinci finale consecutive au urmat trei eliminări la rând în fața unor jucători clasați mai jos de locul 100. În niciuna dintre aceste trei eliminări, Rafa nu a ajuns mai sus de optimile de finală. 

„Pe o astfel de suprafață, când un oponent decide să lovească fiecare minge cât poate de tare, cred că ai dat de necaz. Cred că am jucat mai bine în seturile 2 și 3, dar n-am putut să convertesc șansele pe care le-am avut. Am pierdut un meci în care am cedat doar un serviciu. Nu am putut să-i citesc prea bine serviciul”, a spus Rafa, vădit afectat, la conferința de presă. 

Ulterior, el și-a recăpătat spiritul: „Sunt satisfăcut cu nivelul pe care l-am avut, în general, la acest turneu. Am luptat până la final în fiecare meci. Am fost capabil să joc un tenis bun pe această suprafață, ceea ce nu s-a întâmplat în ultimii doi ani. Am un sezon foarte bun, joc bine. Nimic de rău. Nicio dramă. Pentru mine… plaja”, a spus el zâmbind, stârnind hohote de râs cu care a rupt o atmosferă altminteri încordată. 

Cu trei superstaruri din faimosul Big Four încă în turneu, dar și cu trei reprezentanți ai noii generații, tabloul sferturilor de finală ale turneului masculin de la Wimbledon este acum complet:

Novak Djokovic – Marin Cilic

Andy Murray – Grigor Dimitrov

Stanislas Wawrinka – Roger Federer

Milos Raonic – Nick Kyrgios 

Eliminarea lui Nadal mai înseamnă că, dacă Djokovic va câștiga turneul, el va redeveni numărul 1 mondial.

Articol în curs de actualizare.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi