Rafa Nadal s-a retras de la US Open, al doilea Open pe care îl ratează în ultimii trei ani

Adrian Țoca | 18 august 2014

Rafa n-a mai jucat un meci de la Wimbledon, unde a pierdut cu Nick Kyrgios în turul 4. US Open are acum trei mari absenți: Rafa, Del Potro, Na Li.

Rafa Nadal a anunțat în urmă cu câteva minute că nu va participa la US Open, ultimul turneu de Grand Slam al anului, din cauza refacerii incomplete a încheieturii drepte. 

Este al doilea US Open din ultimii trei ani pe care Rafa îl ratează: în 2012 el n-a putut participa din cauza durerilor la genunchi, ratând tot restul sezonului. Ca și atunci, spaniolul n-a mai jucat anul acesta de la Wimbledon, ratând și turneele de la Toronto și Cincinnati.

Nadal era campionul en-titre la Flushing Meadows, după ce anul trecut l-a învins în patru seturi în finală pe Novak Djokovic.

„Sunt sigur că înțelegeți că e un moment greu pentru mine, deoarece e un turneu pe care îl iubesc și de la care am o mulțime de amintiri frumoase cu fanii, meciurile din sesiunile de noapte și multe alte lucruri… Nu pot face mare lucru acum, afară de a accepta situația și, ca de obicei în cazul meu, să muncesc din greu astfel încât să pot juca din nou la cel mai înalt nivel atunci când mă voi întoarce pe teren”, a spus Rafa, într-un anunț postat pe pagina sa de Facebook.

Nadal a continuat să se antreneze chiar și după retragerile de la cele două turnee Masters pe hard disputate în ultimele două săptămâni, dar a lovit exclusiv pe forehand. Ultimele teste au arătat că încheietura, accidentată într-un antrenament post-Wimbledon, nu e perfect refăcută. 

De-a lungul acestui sezon, Nadal a mai avut probleme fizice majore, acuzând dureri de spate în primele trei luni ale anului, în special în finala Australian Open. Ulterior, a revenit la un nivel bun și, în ciuda unui sezon de zgură ezitant, a reușit să își apere titlul la Roland Garros.

Ca fapt divers, dacă ar fi jucat la US Open, Nadal ar fi revenit pentru prima oară în șase ani la un echipament fără mâneci.

Rafa, care are un total de 14 Slamuri în palmares, a câștigat două titluri la US Open (2013, 2010), jucând și o finală (2011).

 

Consecințe după retragerea lui Rafa:

1. Clasament. Nadal nu-și va putea apăra cele 2.000 de puncte de anul trecut, ca atare, lupta pentru primul loc este, pentru o vreme, închisă. Dacă Djokovic câștigă US Open, el își mărește șansele de a ocupa locul 1 la finalul anului. Există și un scenariu în urma căruia Nadal poate să coboare pe locul 3 după US Open, dar ca asta să se întâmple trebuie ca Federer să triumfe la Flushing Meadows.

2. Duelul de la distanță Federer – Nadal. E greu de crezut că asta ar fi principala preocupare a momentului pentru un Nadal frustrat de faptul că nu poate să joace, în primul rând, și să-și apere titlul la US Open, dar el ratează o bună ocazie de a reduce din diferența care-l separă de Roger Federer în ce privește titlurile de Grand Slam câștigate. După titlul de la Paris, Nadal mai are nevoie de trei titluri de Grand Slam pentru a-l egala pe Federer. Următoarea lui ocazie de a mai reduce din diferență va fi acum tocmai Australian Open (19 ianuarie – 1 februarie 2015), un turneu la care, în ultimii ani, a avut dese ghinioane legate de sănătate sau meciuri pierdute dramatic.

Merită notat și faptul că Nadal ajunge la 7 turnee de Grand Slam pe care le ratează din diferite accidentări. La două dintre ele era campionul en-titre. 

3. Capii de serie de la US Open. Andy Murray e principalul beneficiar al retragerii lui Nadal. Dacă spaniolul ar fi jucat la Flushing Meadows, Murray, campion în 2012, ar fi fost abia cap de serie 9, ceea ce i-ar fi asigurat o tragere foarte dificilă. În plus, l-ar fi putut arunca în calea lui Djokovic sau Federer încă din optimi.

Așa însă, Murray urcă un loc pe lista capilor de serie, urmând să fie favorit 8. Roger Federer urcă și el un loc, devenind cap de serie 2, ceea ce înseamnă că proaspătul campion de la Cincinnati nu se va putea întâlni cu Novak Djokovic până în finală. David Ferrer urcă în primii 4 și se ferește de Novak/Roger până în semifinale. Lista completă a primilor opt favoriți: 1. Djokovic, 2. Federer, 3. Wawrinka, 4. Ferrer, 5. Raonic, 6. Berdych, 7. Dimitrov, 8. Murray.

Favoriții pe tabloul fetelor: 1. Serena, 2. SIMONA HALEP, 3. Kvitova, 4. Radwanska, 5. Sharapova, 6.Kerber, 7. Bouchard, 8. Ivanovic.

4. Impactul pe tablou. Dincolo de cum afectează lista capilor de serie, accidentarea și absența lui Nadal transformă la prima vedere US Open într-o cursă în doi, cu Djokovic mare favorit, urmat cel mai probabil de Federer. Djokovic este considerat, la ora actuală, cel mai bun jucător din lume pe hard, dar în ciuda faptului că sârbul e foarte atașat de Flushing Meadows, el n-a reușit aici decât un titlu, în 2011, pierzând în alte patru finale.

Wawrinka are potențialul de a-i învinge pe oricare dintre cei doi, dar elvețianul e într-o curbă oscilantă de formă de la AO încoace. Are, însă, avantajul de a mai fi trecut prin stresul și experiența unei finale de Slam. Nume precum Murray, Tsonga sau Berdych rămân, ca de obicei, în ecuație. Se deschide culoarul și pentru un posibil câștigător surpriză, cu Dimitrov sau Gulbis printre potențialii candidați la un traseu surprinzător la New York.

5. Cum va reacționa Rafa după revenire? Până acum, 2014 începe să semene periculos cu 2012 în ceea ce-l privește pe Nadal. Momentul ultimului meci corespunde în ambele cazuri: eliminarea de la Wimbledon, care e urmată apoi de o pauză totală în ce privește sezonul nord-american de hard. Greu de crezut că Rafa va alege și acum să-și închidă sezonul, renunțând la hardul asiatic, respectiv, la sezonul de indoor, însă nu se știu prea multe detalii vizavi de cât de serioasă e problema la încheietură. Să nu uităm că Juan Martin Del Potro, cel mai bun exemplu pe care-l avem la îndemână, a lipsit perioade însemnate de fiecare dată când a avut dureri la încheietură. E drept, în cazul lui Delpo a fost nevoie de intervenții chirurgicale, ceea ce, momentan, nu pare să fie cazul la Rafa.

Încurajator pentru Rafa și pentru fanii lui e altceva: de fiecare dată când a revenit după o absență de durată, spaniolul a făcut-o într-un mod impresionant, câștigând în valuri. Exemplul 2013 este cel mai potrivit, un sezon pe care l-a început în februarie și pe care l-a dominat copios până la US Open.

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi