Rafa Nadal NU va participa la US Open. Dar îngrijorarea mai mare vizează viitorul său. Despre urmări

Adrian Țoca | 15 august 2012

Rafa Nadal NU va participa la US Open. Dar îngrijorarea mai mare vizează viitorul său. Despre urmări

US Open este oferit de

Vestea pe care nimeni nu și-ar fi dorit să se transforme în realitate a devenit, din păcate, inevitabilă: Rafa Nadal, numărul trei în lume și câștigător a 11 turnee de Slam, nu va participa la US Open 2012, ultimul turneu de Grand Slam al anului. 

Declarația oficială a lui Rafa, venită în urmă cu câteva minute:

  • “Sunt foarte trist că trebuie să anunț că încă nu sunt gata să joc, și ca atare trebuie să mă retrag de la ediția din acest an a US Open. Îmi pare rău, mai ales că publicul e grozav acolo și m-a susținut mereu. Însă trebuie să merg mai departe cu recuperarea și cu pregătirile, în așa fel încât să pot să joc la un nivel normal. Vreau să-i salut pe toți fanii, în mod special pe cei din New York. Îmi veți lipsi anul acesta!”

Din păcate, este exact ipoteza la care toată lumea tenisului a început să se gândească tot mai serios, în momentul în care Rafa a început să anunțe retragere după retragere. Eliminat în turul 2 la Wimbledon, Rafa s-a retras de la Jocurile Olimpice, iar inițial s-a crezut că e doar o măsură de precauție, menită să-l pună la adăpost pe spaniol de efectele tendinitei. 

A scăpat, cumva, printre rânduri, neobservată (sau nu i s-a dat prea mare atenție) o declarație a lui Toni Nadal, unchiul lui Rafa, la momentul retragerii de la Jocurile Olimpice: “Rafa a trecut prin multe momente cumplite, dar cred că acesta e cel mai greu dintre toate”. 

Și pare că așa e. După ratarea Turneului Olimpic, au venit retragerile de la Mastersurile din Toronto și Cincinnati. Și, azi, cea mai importantă decizie dintre toate. 

“Problemele de acum nu sunt precum cele din trecut, am descoperit că sunt un pic diferite”, a spus Rafa, recent, fără să detalieze. “Voi reveni atunci când voi fi pregătit. Nu vreau să revin pe teren fără să simt că sunt gata, ar fi un sentiment foarte neplăcut”.

Sezon încheiat pentru Nadal?

Problema pare însă, cum spuneam și aici, să capete proporții. Perspectiva ca Rafa să tragă cortina peste tot restul sezonului, să își amâne revenirea pentru la anul, este, dintr-o dată, mult mai realistă. Sunt câteva motive care o susțin. Întâi, zvonurile care au circulat în acest sens în ultima săptămână. Apoi, faptul că în niciuna dintre declarațiile lui Nadal sau ale echipei sale nu s-a avansat vreo dată la care fostul lider mondial să-și facă revenirea, așa cum se procedează în astfel de ocazii. “Îmi pare rău că ratez turneul X, dar mă aștept să pot juca în jurul datei Y”, este, de obicei, formula prin care un sportiv își prezintă o accidentare, atunci când se poate face o estimare realistă a gravității problemelor.

Faptul că la Nadal această estimare lipsește nu face decât să sporească îngrijorarea și să scadă șansele unei reveniri cât mai grabnice a lui Rafa. În plus, odată ratat cel mai puternic turneu al restului anului, US Open, nici nu mai sunt multe motive pentru a mai grăbi reîntoarcerea. Rafa ar putea alege să se regrupeze, să își odihnească trupul și să își pregătească în tihnă revenirea.

 

Care sunt principalele consecințe ale retragerii lui Rafa de la US Open?

Sunt câteva idei care reies, la o primă privire:

– Faptul că Rafa a ales să nu mai aștepte și să decidă acum că se retrage, deși mai sunt 12 zile până la turneul de la Flushing Meadows (deci, teoretic, ar mai fi avut timp să încerce o recuperare) întărește ideea că problema medicală actuală a lui Nadal, starea genunchilor lui, e mai gravă decât cea din 2009, ultimul an când Rafa a ratat un Slam. În 2009, el a absentat din tur nouă săptămâni consecutive. Acum are deja 7, și luând în calcul și USO, va fi cea mai lungă absență a lui Nadal din ATP în întreaga lui carieră;

– Nici acum nu a fost anunțată o dată pentru o revenire pe teren: totul indică spre o absență mai prelungită. Următoarele evenimente importante din calendarul lui Nadal, imediat după US Open: semifinalele Cupei Davis (10 septembrie), China Open (1 octombrie) și Masters-ul de la Shanghai (7 octombrie). Faptul că urmează sezonul de indoor nu e tocmai un atu;

– Nu doar acccidentarea e îngrijorătoare, ci și misterul și lipsa aproape totală de informații ceva mai detaliate

– Nadal a mai trecut prin așa ceva în 2009, cum spuneam, dar au trecut trei ani peste corpul lui. Recuperarea va fi foarte dificilă

– Nadal s-a antrenat, în ultimele zile, la nici 50 la sută din capacitatea lui: o eventuală participare la US Open ar fi fost doar formală. 

– Dacă absența lui se va prelungi, cel mai probabil, el va pierde locul 3 în clasamentul ATP. Nadal a fost finalist în 2011 la US Open, asta înseamnă că va pierde 1.200 de puncte. În schimb, pe termen lung, e și un mic avantaj: în vara lui 2013 nu va avea aproape nimic de apărat. 

Peste toate aceste idei, îngrijorări și probabilități, un lucru e cert. Nu doar fanii lui Rafa pierd prin absența favoritului lor, ci întreg tenisul. Un Slam fără Rafa își pierde din interes. La fel de sigur este însă altceva: câtă vreme există o șansă, Rafa va lupta mereu, va face tot posibilul și mai mult decât atât pentru a se întoarce pe teren. Să nu facă nimeni greșeala de a-l considera terminat. Rafa va mai juca și va mai câștiga titluri. Atâta doar că acum e mai matur și își va prezerva cât va putea de mult corpul, în speranța prelungirii, pe cât posibil, a duratei carierei sale. Să-i așteptăm revenirea, așadar, pentru că ea se va produce. Și să-i ținem pumnii! 

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi