Fast
Primul titlu al anului!

Rafa Nadal face istorie în mai multe feluri, ia Mastersul de la Monte Carlo

Treizecizero | 23 aprilie 2017

Greu de găsit un loc mai potrivit în care Rafa să devină primul jucător din istorie care câștigă 10 titluri la același turneu. Zece titluri la același turneu. Sună aproape imposibil de crezut, dar Rafa a dominat zgura cu o asemenea ferocitate încât a făcut această realizare ceva normal. Nu e. Dar de-a lungul anilor, Nadal a făcut o rutină din a-și face loc într-o manieră dominantă printre diversele obstacole pe care tablourile de la Monte Carlo i le-au aruncat în cale. Înfrângerile lui aici au fost rare și s-au petrecut abia în ultimii ani, când superioritatea lui pe zgură a coborât de la 100 la 100 la cifre ceva mai lumești.

„Îmi amintesc în 2003 când am debutat aici, am venit din calificări și am ajuns până în turul al treilea. Niciodată nu mi-aș fi închipuit că voi câștiga de 10 ori turneul”, a spus Rafa la ceremonie. La vremea respectivă, Nadal îl învingea pe Albert Costa în turul al doilea, anunțând ceea ce avea să urmeze. Costa era campionul en-titre de la Roland Garros. Proiectate pe ecran în timpul ceremoniei, imaginile cu Rafa în fiecare dintre cele nouă ipostaze anterioare cu trofeul l-au făcut pe spaniol să zâmbească.

Chiar și cu procentaje de victorie pe zgură mai pământene, chiar și după doi ani dificili și cu multe momente frustrante, Nadal este încă o dată bine poziționat pentru a domina sezonul de zgură exact ca în vremurile bune. După titlul obținut în finala cu Albert Ramos – un 6-1, 6-3 fără emoții în fața unui compatriot care are meritul de a-l fi eliminat pe Andy Murray – Nadal a reușit mai multe borne importante. Este nu doar titlul 10 la Monte Carlo, ci și titlul 50 pe zgură al carierei. De asemenea, Rafa se apropie la un singur titlu de Masters de recordul lui Djokovic, având acum un total de 29. Mai important pentru prezent: e primul turneu câștigat în acest sezon, după trei finale pierdute.

La ultima, cea de la Miami, Roger Federer îi spunea la festivitate că „o să domini totul în circuitul de zgură”, ceea ce s-ar putea dovedi, nu peste multe săptămâni, drept o pronostic inspirat. Nadal, care n-a avut emoții prea mari în acest turneu, cu excepția setului pierdut cu Edmund, se mută săptămâna aceasta la Barcelona, unde are în plan aceeași țintă: La Decima. Și ținând cont de cum arată dinamica circuitului la acest moment, nu mai pare deloc absurd să-l vedem iar pe Nadal cu un bilanț aproape perfect pe zgură. Câtă vreme continuă să genereze tenis precum în faza de mai jos, șansele sunt chiar foarte mari.

https://twitter.com/TennisTV/status/856138711129399297

Tot la Barcelona mai sunt prezenți și Andy Murray, Dominic Thiem, David Goffin sau Sascha Zverev, cu Kei Nishikori, fost campion aici, retras în ultimul moment.

Săptămâna aceasta va fi și un motiv de tristețe pentru noi: era săptămâna dedicată turneului de la București. În loc de asta, Fernando Verdasco și Lucas Pouille, finaliștii de anul trecut, sau Gilles Simon, un campion cu repetiție în Cotroceni, vor putea fi văzuți la Budapesta, în prima ediție în exil a fostei competiții bucureștene.