Rafa îl rezolvă rapid pe tânărul Zverev. Djokovic trece al doilea tur cu emoții

Andrei Năstase | 20 aprilie 2017

Andy Murray a pierdut, ceea ce e de înțeles la revenirea de după accidentare. Surprinzător e cum a pierdut britanicul, întors de Albert Ramos după ce liderul mondial avea 4-0 în decisiv.

Ai clipit, ai pierdut meciul: 6-1, 6-1 și La mulți ani! Nadal se face comod în zgură, trece în mare viteză pe lângă sărbătoritul bietul Sascha Zverev și se uită liniștit spre un tablou serios aerisit.

Imediat după finala de la Miami, când Roger s-a grăbit să-i ureze învinsului său “mult succes pe zgură!”, asigurându-ne cu de la el putere că Rafa va așeza lucrurile în ordinea firească – Nadal first, the other guy second –, am așteptat zgura cu sentiment de anticipație.

Și uite că turneul de la Monte Carlo a venit să lămurească o dezbatere care (poți fi sigur) va continua și-n următoarea perioadă: s-a întors Nadal cu totul? Va mai domina pe zgură ca-n zilele lui bune? La întrebările astea, nimeni nu s-a grăbit să răspundă doar după dovezile preliminare. Cele trei finale pe hard – toate, începând cu cea din Australia, pierdute – nu ne-au convins că Rafa e în formă bună. Mai mult, cele trei înfrângeri cu Federer, două chiar în finalele de la AO și Miami, au alimentat și mai tare convingerile că Nadal a pierdut ceva. Ce anume?

Aici, discuția s-a purtat la liber. Unii am spus că nu se mai mișcă la fel de repede, alții că-i lipsesc câteva rotații din forehandul-lasou. Sau încrederea, returul, rezistența și altele de-o seamă.

Marți, cu Edmund, la primul meci serios pe zgură, i-au (cam) lipsit. Numai că azi, contra unui Zverev care tocmai părăsește adolescența cu două titluri și câteva meciuri de pomină (două pierdute pe muchie cu Rafa), nu i-a mai lipsit nimic. O oră și ceva de tenis agresiv, ruperi de ritm, passing-uri marcă proprie (banană, dacă vrei) și forehand-uri care s-au urcat spre umerii neamțului. Deplasarea? Atât cât l-a mișcat Zverev, spaniolul a alergat și a alunecat bine. În tot cazul, mai bine nici n-a fost nevoie.

https://twitter.com/TennisTV/status/855070551076990976

Unii vor spune că mai intensă decât rezistența lui Sascha a fost pregătirea lor pentru ceea ce ni se propunea ca meciul zilei. Alții, dimpotrivă, vor spune că – așa cum se întâmplă adesea – tocmai nivelul lui Rafa l-a inhibat pe adversar. În tot cazul, faptul că ambele variante sunt pe masă poate semnala o schimbare de percepție: nu demult, după un meci ca ăsta eram (absolut) convinși că Rafa e prea bun pe zgură. Acum, însă, parcă nu mai suntem așa de siguri. E nevoie de un efort de convingere și, din câte intuim, nici măcar a zecea victorie din Principat nu ne va convinge chiar pe toți că Rafa e pregătit din nou să confiște zgura. Pentru că asta i se cere. O demonstrație de forță, nimic mai puțin. Or, asta poate veni abia la 11 iunie. În rest, orice victorie, chiar și una atât de impresionantă ca asta, va putea fi privită prin sita lui “Da, dar…”

Dar parcă nici adversarul nu s-a întrecut cu firea; dar soarele l-a avantajat; dar zgura de aici e mai lentă decât cea de la Paris. În fine: dar tabloul a fost deja curățat de alții.

Asta ar putea fi valabil și la Monte Carlo, cu o zi de joi care ne-a lăsat fără Murray, întors de la 4-0 în decisiv de Albert Ramos, fără Wawrinka, întors pe toate părțile de un Cuevas tot mai bun, fără Berdych, eliminat destul de clar de Cilic, și fără Thiem, bătut de David Goffin. Până la urmă, nu-s neapărat eliminări șocante: Murray e încă în revenire (totuși, sezonul lui e acum plin de eliminări timpurii), Cuevas e super competent pe zgură, Berdych se resimte după șocul de la Miami, iar Goffin poate să joace pe zgură. Trei dintre aceste patru eliminări notabile s-au petrecut pe partea de sus a tabloului, acolo unde și-a făcut loc mai departe, în schimb, Lucas Pouille.

https://twitter.com/TennisTV/status/855040541783752704

Dincoace, pe partea lui Rafa (care-l primește pe Schwartzman în sferturi), Djokovic a supraviețuit unui nou test serios. De data asta, cu Carreno-Busta. Cu set și break avans în al doilea, Djokovic s-a văzut prins din urmă de un spaniol aflat în anul carierei. Pablo a luat cinci game-uri la rând, și, deși Nole a recuperat unul dintre break-uri, ne-am dus în decisiv. Din nou, ca și cu Simon, Nole a trăit periculos. La 4-4, sârbul a înfruntat două mingi de break. Încă o dată, a găsit execuțiile potrivite exact la momentul potrivit. Și-a ținut serviciul, iar Carreno-Busta, precum Simon acum două zile, a clipit în game-ul următor.

https://twitter.com/TennisTV/status/855099967639142400

https://twitter.com/TennisTV/status/855114393859702784

Nole mai trece un tur și-l primește acum pe David Goffin, care, la ora asta, se poate dovedi o nucă tare. Și tot nu ne-am lămurit dacă victoriile astea îl ajută pe Novak sau nu fac decât să sublinieze perioada lui dificilă. Poate restul săptămânii ne va lămuri.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi