Rafa, eliminat de la Indian Wells încă din turul III. Dolgopolov, meciul și victoria carierei!

Adrian Țoca | 11 martie 2014

După Sharapova, Indian Wells a rămas și fără celălalt campion en-titre. Rafa Nadal a pierdut și el în turul III. Neașteptat, spun calculele hârtiei, dar semnele erau acolo de ceva timp. Wawrinka, Federer și Murray rămân principalii favoriți pe jumătatea de sus a tabloului.

A început greu, dar ziua s-a terminat glorios, cu un meci foarte bun și un set decisiv de zile mari: Alexandr Dolgopolov a produs una dintre surprizele anului, eliminându-l pe Rafa Nadal, campionul en-titre de la Indian Wells, într-un tiebreak decis la fotofiniș: 6/3, 3/6, 7/6 (5). Dolgo și-a făcut rost de o minge de meci la 5-5, a servit, as, Rafa a făcut challenge și s-a îndreptat spre fileu, timp în care i-a și spus lui Alexandr că mingea a fost bună; iar Rafa se păcălește rar în astfel de situații. N-a fost, așa că ucraineanul a trebuit să servească din nou, într-o nebunie generală. A rezistat însă, a încheiat cu un alt winner spectaculos și a devenit primul jucător din afara TOP 30 care câștigă vs un lider mondial, în ultimii trei ani.

A fost genul de meci care face tenisul un sport atât de special, pentru că-l menține proaspăt și imprevizibil, pentru că dă mereu șanse atât celor care îndrăznesc, cât și celor care muncesc. A fost genul de meci la capătul căruia ai câte ceva de apreciat și de învățat de la fiecare dintre cei doi, învingător și învins.

De la Rafa, că trebuie să lupți oricând, oriunde, chiar și atunci când nu e ziua ta cea mai bună. Sau săptămâna. Sau luna. Uneori, simplul fapt că încerci, că refuzi înfrângerea, e de ajuns să te ferească de ea. De la Dolgo, că trebuie să crezi că poți reuși ceea ce n-ai putut în precedentele cinci ocazii. Că trebuie să ai curaj, mult curaj, ca să dobori bariere, și că trebuie, înainte de orice altceva, să te scoți din zona de confort.

Dolgopolov nu mai câștigase niciodată un set contra lui Rafa, dar nimic din atitudinea lui nu a lăsat să se vadă asta. A lovit ca și cum n-ar mai veni ziua de mâine, ca și cum nu i-ar fi păsat de consecințe. A dictat cu lovituri grele de forehand și a acoperit terenul extraordinar. Reverul i-a adus, de asemenea, puncte grele, mai ales în cross-court; în plus stilul său complet neortodox, varietatea dusă uneori la extrem (mereu altă înălțime, altă adâncime, altă forță, altă traiectorie), au plătit dividente. Pentru o dată în viață, aerul imprevizibil al lui Alex l-a ajutat într-un moment greu, în loc să-l încurce.

Pe de altă parte, o fi stilul lui Dolgopolov inimitabil, însă, sub masca jocului funky și a atitudinii nonșalante, ucraineanul dosește o idee simplă și corectă: atacă tot, cu orice preț. Atitudinea ultraofensivă i-a adus victoria, însă doar pentru că a fost susținută și de un autocontrol remarcabil. Dolgo a avut de suportat și depășit câteva momente psihologice care s-ar fi putut foarte bine întoarce împotriva lui, fără să fie cineva mirat. Revenirea după setul doi pierdut, revenirea după avantajul de 5-2 din decisiv, pierdut de asemenea (în special acel game foarte slab pe propriul serviciu când a servit pentru meci), revenirea de la 2-4 în tiebreak, când a făcut câteva puncte mari de tot; și, mai ales, ultima fază a meciului, când a trebuit să o ia de la capăt și să joace serviciul doi, după ce, preț de câteva zeci de sutimi de secundă, mintea lui trebuie că înțelesese că meciul e gata. Cu alte cuvinte, Dolgo a câștigat de mai multe ori, înainte de a câștiga cu adevărat.

Și a mai câștigat, cum spuneam, pentru că a crezut infernal de mult. Acum câteva săptămâni, în finala pierdută la Rio cu Nadal, Dolgo a jucat de asemenea bine, însă i-a lipsit un element suplimentar, o doză de încredere extremă, nebunească. Azi a fost din cale afară de determinat; poker face, deși era ușor de bănuit ce zbateri și ce întrebări îl frământă la interior, atitudine curajoasă, body-language pozitiv. Mindset-ul fost în întregime ofensiv: erau schimburi la care ucraineanul intra doi pași în teren, asumându-și toate riscurile cu putință, pedepsind mingea cu furie și fără să se lase deturnat de la planul inițial în cazul în care făcea o neforțată. 

Rafa a greșit mult, în special cu forehandul, mai ales atunci când a încercat să fie agresiv. Eroarea de FH de la 5-5 în tiebreak a fost în mod particular plătită scump și l-a costat meciul, deși, paradoxal, spaniolul a adunat mai multe puncte decât învingătorul. E încă neclar în ce măsură spatele l-a jenat, însă ceea ce mi se pare mai relevant, la ora la care Nadal pierde în turul III la Indian Wells, este altceva: Rafa a pierdut în special pentru că nu a venit la Indian Wells împăcat cu el însuși. A lăsat să se înțeleagă, în mai multe conferințe de presă, o idee destul de importantă, anume că încă nu a depășit șocul înfrângerii din finala Australian Open. Frustrarea pe care i-o dă faptul că nu a putut concura la cel mai înalt nivel e încă acolo, nedepășită, și îl macină. S-au văzut semne în meciul cu Stepanek, pe care l-a întors cu greutate. Ar fi putut să evite și azi înfrângerea, dar ar fi contat oare? Probabil că, pe măsură ce turneul ar fi avansat, Rafa ar fi crescut în încredere. Dar senzația aproape generală este că Nadal nu traversează un moment tocmai prielnic, atât fizic, cât mai ales mental, iar toate astea l-ar fi prins din urmă, la un moment dat. Iar faptul că ajunge pentru a doua oară în câteva săptămâni în situația unui tiebreak în decisiv, contra unor jucători (Andujar, Dolgopolov) cu care n-ar fi avut probleme în alte ocazii spune restul poveștii.

Din fericire pentru Nadal, deși pierde puncte importante, avansul în clasament e în continuare unul dolofan; chiar și în ipoteza în care Djokovic ar câștiga turneul, Rafa tot ar mai avea în jur de 2.200 de puncte. Mai mult, el va juca și Miami luna aceasta, turneu la care anul trecut a absentat, deci o ocazie de puncte suplimentare. În plus, vine zgura, întotdeauna pansamentul perfect pentru orice probleme ar aduce Nadal cu el. Azi n-a fost seara lui, credit lui Dolgo, Rafa va avea timp să-și așeze la loc piesele pe tablă.

Fără Nadal, cu celelalte nume grele din fruntea clasamentului având tot soiul de mici-mari probleme, Indian Wells se anunță un festin, pe măsură ce intră în linie dreaptă. S-a invocat atât de mult schimbarea, iată tot mai multe semne că ea e din ce în ce mai aproape.

Hot shot

Mingea de meci 

Citește și Sharapova e out, Federer e zen, Stan e 'on fire', Fabio și Monf sunt nebuni

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi