Rafa, ce demonstrație de forță cu Thiem! Grigor Dimitrov îl așteaptă în semifinale

Radu Marina | 21 aprilie 2018

Kei Nishikori – Alex Zverev este a doua semifinală. Kei, Sasha și Grigor Dimitrov ajung pentru prima dată în semifinale la Monte Carlo, dar au cu toții o misiune tare grea în a încerca să-l oprească pe Nadal

De unde era cel mai așteptat meci al sferturilor de finală de la Monte Carlo, întâlnirea Nadal – Thiem s-a dovedit a fi exact contrariul: un meci scurt, care a mers într-o singură direcție și s-a încheiat cu un neverosimil 6-0, 6-2 pentru Rafael Nadal, în puțin peste o oră de joc.

Cu această victorie categorică, fără loc de interpretări, Rafa transmite clar  – încă de pe acum – adversarilor săi că vor avea nevoie de ceva cu adevărat special pentru a avea șanse în fața lui pe zgură. Este un semn de exclamare pe care spaniolul îl pune după o evoluție fără cusur, în fața unui adversar care până azi era considerat poate cel mai autorizat să-i pună probleme pe suprafața roșie dintre cei activi și sănătoși acum.

Ca mulți alți mari campioni, și Rafael Nadal e genul care nu uită anumite înfrângeri, și de la care știi sigur că dățile viitoare va veni cu lecțiile făcute. Înfrângerea de la Roma de anul trecut suferită în fața lui Thiem a fost surprinzătoare, dar nu șocantă, dat fiind turul de forță și seria de victorii a spaniolului la acel moment (trei turnee câștigate, 17 victorii consecutive).

Dar după victoria reușită de Thiem la Roma, Nadal nu numai că a venit cu lecțiile învățate de fiecare dată, dar a și reușit să găsească un antidot care, până acum, se dovedește a fi foarte eficient contra austriacului. Concret, de la victoria obținută la Roma, Domi a mai reușit doar nouă (!) game-uri în următoarele cinci seturi jucate cu Nadal.

Și astăzi, senzația că Nadal știe ce are de făcut a ieșit la iveală destul de devreme. În primă fază, a fost luat la țintă reverul lui Dominic: toate serviciile slice ale lui Rafa au mers spre reverul adversarului, iar în raliuri austriacul a fost jucat în repetate rânduri pe aceeași parte de rever. La aceste două aspecte se adaugă agresivitatea mult sporită, chiar surprinzătoare a spaniolului. A fost foarte incisiv pe aproape fiecare minge scurtă și a lovit năprasnic de pe ambele părți, incluzând aici și un forehand de 165 km/h, reușit chiar în primul game al meciului. Aceste mișcări l-au destabilizat destul de repede pe Thiem, iar odată ce și-a cedat serviciu, meciul a devenit un coșmar pentru el.

A trebuit să treacă mai bine de 50 de minute din meci pentru a reuși un game. Nadal nu i-a dat ocazia de a-și pune în valoare jocul; un exemplu este statistica la winnere: un jucător atât de agresiv ca Thiem a reușit doar trei lovituri câștigătoare, față de opt ale lui Nadal.

Acest lucru s-a întâmplat pentru că Nadal nu i-a dat nici ritmul dorit și nici nu l-a lăsat să dicteze sau să-și deschidă terenul cu forehand-ul, așa cum face de obicei. L-a ținut din scurt și l-a pistonat pe rever, care, deși e o armă de bază pentru Domi, atunci când e obligat să returneze ori e jucat preponderent doar pe backhand, lucrurile se complică și nu mai e la fel de eficient și exact.

Dincolo de înfrângerea drastică suferită de Thiem, sunt două lucruri care trebuie subliniate în ceea ce-l privește. Primul: trecerea de la Djokovic la Nadal rămâne grea, în special la nivel mental. Al doilea: acesta a fost primul lui turneu jucat după accidentarea suferită la gleznă, care l-a ținut departe de teren câteva săptămâni. Așa că, poate, e încă devreme pentru concluzii.

În ceea ce-l privește pe Rafa, el se va duela pentru finală cu Grigor Dimitrov. Va fi al 12-lea meci între cei doi (10-1 pentru Nadal), ultimele trei având nevoie de set decisiv.

Grigor Dimitrov a trecut de David Goffin, 6-4, 7-6, după o revenire de la 1-5 în setul doi și câteva mingi de set salvate la 4-5. Este prima semifinală pentru bulgar la Monte Carlo și a treia a sezonului, reușind astfel să lege mai mult de două victorii pentru prima dată de la Rotterdam încoace.

Despre meciul cu Nadal, Dimitrov a spus: ,,Cu siguranță el este favorit. Da, are un record impresionant. Da, este cel mai bun jucător pe zgură. Asta nu mă descurajează. Asta mă face nerăbdător să intru pe teren mâine și să-mi fac jocul, pur și simplu. Cred că una dintre cele mai mari erori pe care le poți face e să te concentrezi asupra lui. Indiferent de adversar, trebuie să te concentrezi pe ce ai tu de făcut, pe modul în care tu îți construiești jocul tău, astfel încât să fii creativ pe teren. Indiferent de ce se va întâmpla, nu mă voi descuraja. Chiar dacă lucrurile nu vor merge așa cum îmi doresc eu, măcar voi învața ceva care să mă ajute pe termen lung”, a conchis bulgarul.

Cea de-a doua semifinală din Principat va fi între Kei Nishikori și Alexander Zverev. Nishikori s-a calificat în prima sa semifinală Masters din 2016 încoace după o victorie epuizantă (6-4, 6-7, 6-3)  în fața favoritului doi, Marin Cilic. Japonezul a condus cu 6-3, 5-4, 40-15, dar a avut nevoie de trei seturi pentru a bifa prima lui victorie vs. top 3 după mai bine de doi ani.

Cât despre Zverev, neamțul a câștigat cel mai frumos și spectaculos meci al zilei, după 4-6, 6-2, 7-5 cu Richard Gasquet. În decisiv ambii și-au ridicat nivelul și au livrat un tenis excepțional; francezul a revenit de la 0-2, 1-3, și  a avut șansa de a se desprinde la 5-3, dar Zverev a fost prea solid în momentele în care a contat, iar asta a făcut diferența. Pentru Sascha este a patra semifinală la turneele Masters, fiind neînvins până acum în această fază la turneele Masters.

Nishikori și Zverev s-au întâlnit până acum o singură dată, anul trecut la Washington, cu victoria neamțului.

*

Scurt și cuprinzător. Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi