Rafa câștigă titlul 62 și îl egalează pe Vilas, Cilic nu se mai oprește, Ernie vrea pe primul loc

Adrian Țoca | 24 februarie 2014

Rafa Nadal l-a egalat pe Guillermo Vilas în clasamentul all-time al titlurilor câștigate și e la doar două trofee de Pete Sampras. Cel de la Rio n-a venit fără emoții: în semifinala cu Andujar, Rafa a salvat două mingi de meci

Nu există mod mai bun de a răspunde după o accidentare decât un trofeu. Ca și anul trecut, când revenirea pe zgură i-a ușurat reintrarea în circuit, Nadal a găsit pe suprafața roșie alinarea după înfrângerea dureroasă din finala de la Australian Open. N-a fost, neapărat, cea mai impresionantă săptămână a lui Rafa, dar nici în 2013 primii pași n-au fost convingători, iar ce a urmat știe toată lumea. În primul meci, cu Gimeno Traver, liderul mondial a părut destul de reținut, dar au urmat apoi două execuții cu public, victoriile cu Montanes și Sousa fiind livrate cu prețul a doar patru game-uri pierdute. Semifinala cu Andujar a stricat un pic armonia. Rafa a cedat primul set și a avut mari emoții cu fostul dublu finalist de la București, care a făcut meciul vieții la Rio. Și tot n-a fost de ajuns. Pablo a jucat extraordinar de agresiv la retur, hrănindu-se, în principal, pe serviciul al doilea al lui Nadal, pe care acesta n-a putut trece, ca procentaj, de 50 la sută. Consecvent tacticii ofensive, Andujar a dominat cu reverul, a lovit cu virulență și cu abandon și a jucat cu o încredere de care nu l-aș fi bănuit că e în stare. Ce-i drept, și nivelul lui Rafa i-a permis să facă asta. Cu un aer neliniștit și cu un serviciu ineficient, Nadal a pus în teren prea multe mingi scurte sau atacabile și, ciudat, n-a putut capitaliza avantanjul unui break în decisiv.

După un scurtcircuit venit pe fundalul unor discuții în contradictoriu cu arbitrul, Pablo și-a regăsit explozia, a făcut rebreak imediat și a dus meciul în tiebreak, primul tiebreak în decisiv pe care Nadal l-a jucat pe zgură din 2009 încoace. Unde calitatea meciului și drama corespunzătoare au sărit, brusc, câteva trepte. Andujar a fost protagonistul unor mingi excepționale, inclusiv o pereche de urcări la fileu aproape sinucigașe, care i-au atras scandări din partea publicului la scenă deschisă, ca pe stadion. După ce a salvat mingi de meci atacând la linie, Pablo și-a oferit două șanse la victoria vieții.


“Am jucat unul dintre cele mai bune meciuri ale mele, poate cel mai bun. Dar am avut un adversar legendar dincolo de fileu”, a comentat Andujar, care a capitulat la a patra minge de meci a lui Rafa: 2-6, 6-3, 7-6 (10).

“Tiebreak-ul a fost o loterie”, a spus Nadal, care a sărbătorit victoria cu o descătușare mai rar văzută în ultima perioadă la el. Efectul s-a văzut în finală, unde un Rafa mult mai atent și mai echilibrat l-a ținut la distanță pe Dolgopolov. Cu o bentiță neagră la piept, în semn de doliu pentru victimele de pe Euromaidanul de acasă, Alexandr a făcut un turneu mare, eliminându-i pe Almagro, Fognini și pe David Ferrer, plus un meci dramatic în turul doi cu Bagnis (câștigat în tiebreak-ul decisivului). Dolgo n-a mai avut însă suficientă inspirație și pentru cel mai bun jucător pe zgură din toate timpurile, deși, pe finalul setului secund, a făcut lucrurile interesante, cu un rebreak reușit în momentul în care Rafa servea pentru meci. Nadal a fost însă mult mai convingător în tiebreak-ul care a urmat, și nu întâmplător: el are cel mai bun record și procentaj în tiebreak-uri din circuit, în ultimele 52 de săptămâni. Minute mai târziu, Nadal își trecea numele în fruntea listei câștigătorilor de la Rio, turneu aflat la prima sa ediție.

“Când te accidentezi într-o finală de Grand Slam și apoi te oprești pentru două săptămâni și jumătate, nu e ușor să revii. Spatele încă mă mai deranjează un pic. Dar sunt bucuros că am decis să vin aici”, a spus Rafa.

“Nu sunt foarte fericit cum am jucat în semifinale, dar cred că azi am putut să joc mai calm. Am făcut un meci mai bun, per ansamblu, decât ieri”.

Este al 62-lea titlu al carierei lui Rafa (43 dintre ele pe zgură) și al doilea al anului. Nadal îl egalează astfel pe Guillermo Vilas pe locul 7 în clasamentul all-time al titlurilor și este la numai două titluri de Pete Sampras și de Bjorn Borg. Nadal are, de asemenea, patru mii de puncte avans față de Novak Djokovic în clasamentul ATP la zi.

Cilic, trei finale în trei săptămâni. Și două titluri

Viața îți ia pe o parte și îți dă pe alta, iar Marin Cilic se străduiește din toate puterile să confirme acest adevăr universal valabil. În toamnă, abia revenit pe teren după suspendarea de dopaj, Cilic spunea că se simte ca un leu în cușcă. În mod cert acum se exprimă ca un leu eliberat, dovadă startul excelent de an. Campion la Zagreb și finalist la Rotterdam în ultimele două săptămâni, Marin și-a continuat seria la Delray Beach, unde a câștigat titlul după o finală de trei ore și opt minute cu Kevin Anderson, 7-6, 6-7, 6-4. Victorie cu atât mai impresionantă cu cât semifinala lui Cilic cu John Isner se terminase după ora 1 în noaptea precedentă. Antrenat acum de Goran Ivanisevic, Marin Cilic a urcat pe locul 25 și are cele mai multe victorii din circuit anul acesta, 18 la număr.

Ernie intră în Top 20, dar țintește primul loc

Alt premiant al lunii februarie este Ernests Gulbis. După semifinala de la Rotterdam, Ernie a plusat în turneul următor, la Marseille (tot indoor), unde a fost în mod particular convingător. Ernie a învins doi jucători de Top 10 unul după altul, pe francezii Gasquet și Tsonga, și și-a păstrat intact bilanțul în finalele ATP: când Gulbis ajunge într-o finală, o și câștigă (5-0 e recordul acum). Dar letonul, care intră în premieră în Top 20 în această săptămână, nu e câtuși de puțin impresionat. “Obiectivul meu pe termen lung în tenis nu e să fiu Top 20, ci să fiu numărul 1 mondial. Orice mai puțin de atât nu m-ar mulțumi. Nu vreau să ajung la 30 de ani, să mă uit la cariera mea și să mă gândesc că nu mi-am atins potențialul. Toată lumea își caută împliniri în viață, fericirea mea se bazează pe cariera din tenis”, a spus Gulbis, care și-a continuat apoi discursul în nota-i caracteristică: “Cred că jucătorii de top se simt amenințați de jocul meu, pentru că ei știu că dacă servesc bine și sunt agresiv, e greu de jucat împotriva mea. Nu cred că sunt în aceeași ligă cu cei din Top 4. Nu încă. Trebuie să o dovedesc. Sunt foarte bucuros acum, dar realitatea e că în două zile mă întorc pe teren, așa că vreau să-mi păstrez picioarele pe pământ. A fost o săptămână bună, dar vreau s-o confirm”.

Preview | Săptămâna aceasta: toți ochii pe Dubai. Acapulco trece pe hard

Circuitul ATP continuă cu alte trei turnee, două de 500, unul de 250. Tradițional un turneu cu un tablou foarte puternic, Dubai nu dezamăgește nici anul acesta. Revine Novak Djokovic, la prima apariție după eliminarea prematură de la Australian Open, iar sârbul e favorit principal pe un tablou garnisit, pe care îi mai regăsim pe Del Potro, Berdych, Federer sau Tsonga, fiecare cu motivațiile sale. Dar Nole e în pole-position pentru un al 5-lea titlu pe suprafața foarte rapidă de la Dubai. Djokovic și Federer au nimerit pe aceeași jumătate de tablou, ceea ce înseamnă că s-ar putea vedea în semifinale, dacă fiecare își curăță partea. “Dubai e întotdeauna un turneu important, și de foarte multe ori când am jucat bine aici am jucat bine și în restul anului. Fizic mă simt excelent, ceea ce e foarte încurajator. Mă trezesc dimineața fără niciun fel de durere, e cel mai bun nivel din ultimul an. O să fie un turneu frumos, pentru că Berdych joacă bine acum, Tsonga e mereu periculos. Clar favoritul pentru mine este Djokovic. A avut un final de an extraordinar anul trecut și un început bun anul acesta. Dacă ar fi trecut de Stan, cine știe, poate câștiga turneul. El a jucat mereu excelent aici, iar cine vrea să ia trofeul va trebui să treacă de el”, este preview-ul turneului făcut de Federer la Media Day.

 

| Later update: Faza primei zile, reușite de Federer:

Tabloul a început cu trei români, Marius Copil și Adrian Ungur venind din calificări alături de Victor Hănescu, dar Ungur a ieșit deja din primul tur, învins de Bautista-Agut.

Tot de 500 e și turneul de la Acapulco, unde s-a schimbat suprafața de anul acesta. Zgura tradițională a lăsat locul hardului, așa că Andy Murray a fost atras printre participanți. Britanicul, ajuns între timp pe locul 7 în clasamentul ATP, din cauza unui mixului de absențe și rezultate încă neconcludente, este favorit 2, în urma lui David Ferrer, campion în februarie la Buenos Aires, pe zgură. Mai joacă în Mexic John Isner, Grigor Dimitrov, Gilles Simon și doi dintre premianții săptămânii trecute, Kevin Anderson și Ernests Gulbis.

În fine, la Sao Paulo, unde se joacă indoor clay, Tommy Haas e cap de serie 1, urmat de o pleiadă de specialiști de zgură, în frunte cu Nico Almagro.

Turneul feminin de la Acapulco le are pe tablou pe două dintre revelațiile de la Australian Open, Dominika Cibulkova și Eugenie Bouchard. Dincolo, la Florianopolis, Monica Niculescu va încerca să-și apere titlul cucerit anul trecut împotriva unor jucătoare precum Suarez Navarro, Muguruza, Zakopalova sau Schiavone, primele patru favorite. Niculescu e cap de serie 5, Cadanțu 6, iar Alexandra Dulgheru și-a făcut loc pe tablou via turneului de calificări, în care Irina Begu, campioană la dublu săptămâna trecută la Rio, încă mai trebuie să joace un meci.

Rio, finală, highlights

Marseille, finală, highlights

Delray Beach, finală, highlights

Highlights Nadal – Andujar

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi