Fast
Recapitularea săptămânii

Primii campioni pe zgură: Andujar câștigă primul titlu ATP după patru ani de pauză și trei operații, Schmiedlova revine în liga mare

Radu Marina | 16 aprilie 2018

Lugano, WTA

După o săptămână cu ploaie în fiecare zi, întreruperi repetate și cu jucătoare care au fost nevoite să joace și câte două sau chiar trei (cazul lui Mertens și al Sabalenkăi ieri) meciuri într-o zi, s-a ajuns în cele din urmă și la finală.

O finală a contrastelor: pe de o parte, Aryna Sabelenka, cu o agresivitate ieșită din comun, pe de alta, Elise Mertens, cu al ei joc ordonat și așezat. Cam aceasta a fost și povestea meciului: jocul lui Mertens a fost prea limpede și ordonat pentru ofensiva haotică a bielorusei, care a pierdut a doua ei finală WTA. Sabalenka s-a luptat pentru șansele ei, dar trecerea rapidă de la winnere spectaculoase la erori care nu ar fi fost puncte nici într-un meci de dublu a costat-o scump, mai ales în fața unei adversare ca Mertens, care știe să păstreze cadourile primite și să te determine să le faci.

Cu această victorie, Mertens ajunge la trei titluri WTA câștigate, dintre care două în acest an, și va urca de săptămâna viitoare în premieră pe locul 17 WTA. Belgianca continuă pe direcția acestei prime părți a anului, cu titlul de la Hobart și calificarea în semifinalele Australian Open.

Ceva mai târziu, Elise Mertens și Aryna Sabalenka s-au reîntâlnit în finala de dublu. Și de data asta, tot Mertens, ajutată de Kirsten Flipkens, a ieșit învingătoare în fața echipei Sabalenka/Lapko. Nu e o noutate la Mertens. Anul trecut a ajuns în finală la Istanbul la simplu și dublu, în începutul de an la Hobart a câștigat titlul la simplu și dublu (alături de Demi Schuurs) iar acum a repetat isprava, reușind să se impună din nou în ambele probe.

Marrackech, ATP

Pablo Andujar ar putea fi considerat aproape fără dubiu omul săptămânii în tenis. După trei operații suferite la cot și multe momente în care a crezut că nu va mai putea juca niciodată tenis, Andujar e din nou campion al unui turneu ATP, devenind cel mai slab clasat jucător din ultimii 20 de ani care câștigă un titlu.

Clasat în afara topului 1800 (!) la începutul acestui an și obținând prima lui victorie în circuitul ATP după mai bine de doi ani în februarie, la turneul de la Rio, Andujar câștigă al patrulea titlu ATP al carierei și primul de la revenire, după 6-2, 6-2 cu Kyle Edmond, favorit 2. Cu victoria aceasta el ajunge la 10 meciuri câștigate la rând, după ce săptămâna trecută a bifat un titlu challenger, și va reveni astfel în primii 150 de jucători ai lumii.

Intrat pe tabloul principal cu ajutorul clasamentului protejat, Andujar a dominat tot ce i-a ieșit în cale, pierzând un singur set în cele cinci partide jucate. La fel de dominant a arătat întreaga săptămână și Kyle Edmund, care pierduse doar 17 game-uri în turneu, până să-l întâlnească pe Andujar.

Contra spaniolului însă, Kyle, care a jucat în premieră într-o finală ATP, n-a putut găsi niciun răspuns în fața unui Andujar căruia i-a ieșit cam tot ce a încercat. Spaniolul e un jucător versatil, care poate face aproape orice pe un teren de zgură, iar asta i-a dat mari bătăi de cap lui Edmund. N-a reușit sub nicio formă să-l surprindă cu ceva anume pe spaniol, ba din contră, când a încercat ceva diferit, el a fost cel surprins de răspunsul primit de la Andujar.

Cu alte cuvinte, meciul a fost despre Andujar. A fost ziua lui, i-a ieșit totul și o astfel de revenire merită să fie recompensată cum se cuvine.

https://twitter.com/TennisTV/status/985533938566291456

Bogota, WTA

După ce a învins-o pe Ana Bogdan în semifinale, Anna Karolina Schmiedlova s-a impus și în finala de la Bogota, 6-2, 6-4 cu Lara Arruabarena. Anna câștigă astfel primul trofeu WTA după o pauză de trei ani, mai exact de la București 2015. Este o victorie mare și improbabilă pentru slovacă, dată fiind situația și modul galopant în care cariera ei a luat-o la vale în 2016.

Dintr-o jucătoare de top 30, considerată de unii chiar o candidată la top 10 și favorită la multe dintre turneele majore în 2015, Schmiedlova s-a trezit un an mai târziu într-o altă lume: stabilind un record negativ în ceea ce privește înfrângerile în circuitul WTA (16), pierzând sponsor după sponsor și dărâmând cam tot ce construise cu greu ani de zile. Asta s-a cauzat, mărturisea ea, atât unor probleme de sănătate, cât și modului greșit în care a gestionat presiunea apărută după sezonul bun avut în 2015, când a câștigat două titluri WTA și a urcat până aproape de top 25.

Timp de doi ani de zile, slovaca s-a zbătut în circuitul ITF, și-a schimbat antrenorul, a trecut de la o rachetă la alta, dar fără niciun rezultat. Abia la începutul acestei săptămâni, grație victoriei din primul tur cu Irina Falconi, a reușit să bifeze primul ei meci câștigat pe un tablou principal în circuitul WTA, după mai bine de doi ani. Iar acum, la finalul săptămânii e cu trofeul în brațe, e revenită în top 100 și cel mai probabil ușurată, după doi ani grei, confuzi și plini de dubii.

Houston, ATP

Într-o finală 100 la 100 americană, Steve Johnson și-a apărat cu succes titlul câștigat anul trecut la Houston, după victoria în trei seturi, 7-6, 2-6, 6-4 în fața lui Tennys Sandgren. Este al treilea trofeu din carieră pentru Johnson, după cele obținute la Nottingham în 2016 și Houston anul trecut. Cât îl privește pe Sandgren, deși învins în finală, el rămâne cu încă două borne doborâte după această săptămână: prima finală ATP și intrarea în top 50 de săptămâna viitoare.

*

Scurt și cuprinzător. Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!