Fast
Start la Wimbledon: Ziua 1

Prima zi, prima eliminare importantă: Stan e out. Kvitova, Rafa și Andy trec. Plus o revenire de la 0-5 în decisiv

Radu Marina | 4 iulie 2017
Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Stan Wawrinka e out încă din primul tur. Surpriză, surpriză, dar nu în întregime. Era genul de meci cu potenţial de a deveni complicat pentru favorit, mai ales în contextul recentelor rezultate bune reușite de Medvedev, care a făcut cel puțin sferturi de finală la toate turneele la care a jucat.

Până la urmă, rusul l-a scos în patru seturi, marcând într-un memorabil pentru el prima victorie la un Grand Slam și prima vs Top 10. Ce mi-a plăcut în special la meciul ăsta la Medvedev a fost curajul cu care a jucat de fiecare dată. Indiferent de scor, el a căutat întotdeauna să-şi facă loviturile, să joace tenisul lui şi a făcut-o foarte bine.

Wawrinka, chinuit şi de o accidentare la genunchi, pierde din nou devreme la Wimbledon, iar visul fanilor lui la un Career Grand Slam se îndepărtează. La conferinţa de presă, Stan a spus că încearcă să îşi ia mai mult timp pentru a-şi rezolva problemele de sănătate.

Rafa Nadal revine cu victorie la Wimbledon. Rafa Nadal a luat lucrurile de unde le-a lăsat acum câteva săptămâni la Paris: dominant, precis şi foarte eficient. În meciul cu Millman i-a ieşit cam totul; spunea după meci că, deşi nu a jucat prea mult pe iarbă, se simte bine. Absent la Wimbledon anul trecut, Nadal a mai atins o bornă, cu victoria împotriva lui Millman a ajuns la a 850- a victorie a carierei.

Andy Murray arată convingător cu Bublik. Murray a început şi el solid turneul și l-a învins în trei seturi pe Alexander Bublik, care a strâns doar 7 game-uri. E drept, a câștigat la Social Media.

https://twitter.com/TreizecizeroFST/status/881800448042307586

A fost un meci fără mari complicaţii; Murray a fost în control mai tot timpul, iar consistenţa în joc a scoţianului i-a pus mari probleme lui Bublik, care a forţat de foarte multe ori lovitura câştigătoare ori la serviciu, acolo unde a avut 12 duble greşeli, multe venite în momente importante, ori la mingi de break.

Venus Williams începe cu dreptul turneul. Prezentă pentru a 20-a oară la Wimbledon, Venus a învins-o pe Elise Mertens, într-un meci în care belgianca a avut mai de fiecare răspunsul potrivit la jocul ofensiv  al lui Venus. A fost o victorie dificilă pentru Venus, însă în momentele importante a găsit întotdeauna cele mai bune soluţii. În tiebreak a salvat patru mingi de set  iar apoi în setul doi când Mertens a avut o revenire importantă la 4-5, salvând şi două mingi de meci şi-a ridicat din nou nivelul, a servit mai puternic şi a pus o presiune din ce în ce mai mare venind către fileu. La final, Venus, care nu trece prin cea mai uşoară perioadă off-court (a părăsit conferința de presă cu ochii în lacrimi), a declarat că tenisul rămâne dragostea vieţii ei şi nu s-a gândit niciodată că va ajunge să joace a 20-a oară la Wimbledon.

Victoria Azarenka trece de testul Bellis. Într-unul din cele mai interesante meciuri din această zi de debut, Azarenka a învins-o în trei seturi pe Cici Bellis. Meciul nu a dezamăgit; s-a jucat mult timp la un nivel înalt, foarte intens şi cu multe schimburi grozave. Bellis a făcut un prim set curajos: a lovit decisiv, a căutat să o deplaseze constant pe Azarenka şi a surprins-o de câteva ori cu câteva scurte. Cumva firesc la vârstă ei, cu cât s-a avansat în meci a scăzut din ce în ce mai mult ritmul, au apărut greşelile, iar Azarenka a simţit rapid asta şi a început să dea semnale că e în meci prin câteva retururi direct câştigătoare. Pe finalul setului doi, şi mai apoi, în setul trei, Azarenka a fost chiar solidă. A ajuns la mai toate mingile, a servit din ce în ce mai bine, a venit des la fileu şi a impresionat cu nivelul atins mai ales în setul trei, acolo unde Bellis nu a avut prea multe lucruri de făcut.

Petra Kvitova revine la Wimbledon cu victorie. După un început mai greoi de meci, în care şi-a pierdut devreme serviciul şi nu şi-a găsit mai deloc ritmul, Petra a intrat treptat în meci şi a reuşit o victorie destul de convingătoare cu Johanna Larsson. Kvitova şi-a caracterizat victoria că fiind una “foarte specială” iar în privinţa aşteptărilor puse în ea, nu se gândeşte atât de departe: îşi doreşte să ajungă în a două săptămână și să joace din ce în ce mai bine de la meci la meci.

Dominika Cibulkova mai face un meci maraton la Wimbledon. După ce anul trecut a reuşit unul din cele mai bune meciuri ale anului cu Radwanska, câştigat cu 9-7 în decisiv, azi Cibulkova a mai ieşit dintr-o situație tare complicată: s-a impus tot cu 9-7 în decisiv în faţă Andreei Petkovic. A fost genul acela de meci  în care, cu cât trecea mai mult timp, cu atât ambele jucătoare jucau mai bine, reuşeau cele mai bune lovituri şi găseau cele mai bune soluţii. Slovaca a condus mai tot timpul în decisiv, a avut mingi de meci consecutive la 5-4, apoi a avut din nou serviciul la 6-5 şi 7-6, Petkovic având de fiecare dată o replică excelentă. Va fi oare acesta momentul în care Cibulkova își restartează sezonul?

Carina Witthoeft are o revenire senzaţională în meciul cu Mirjana Lucic-Baroni. Revenirea zilei, candidată autorizată la revenirea turneului, a fost reușită de Witthoeft, care a reuşit să o învingă pe Lucic-Baroni cu 6-3, 5-7, 8-6, întorcând de la 0-5 în setul decisiv. E o înfrângere dureroasă pentru Lucic-Baroni, mai ales că e al doilea meci la rând  pe care îl pierde după ce a avut un avantaj considerabil. Acum o săptămână pierdea cu Monica Niculescu în decisiv cu 7-5 după ce a condus cu 5-3 și a avut o minge de meci.