Preview, semifinale feminine: ce șanse reale sunt ca finala să NU fie Serena – Sharapova?

Adrian Țoca | 28 ianuarie 2015

La cinci ani de la ultima ei apariție în semifinale, Serena Williams se întoarce în careul cu ași de la Melbourne. De fiecare dată când a ajuns atât de departe, americanca a și câștigat trofeul. O finală cu numărul 2 mondial are mari șanse să se producă sâmbătă dimineața.

Serena Williams – Madison Keys

Serena a început turneul cu multe semne de întrebare, în special după împleticeala numită Hopman Cup, și cu un tablou foarte tare, garnisit cu jucătoare care nu doar că îi pot pune probleme în mod teoretic, dar chiar i-au pus, în destule situații. Numai că, așa cum se întâmplă de multe ori, Serena a navigat cu pricepere prin apele învolburate ale tragerii și iat-o din nou într-o semifinală. Vești proaste pentru celelalte trei jucătoare rămase în cursă: ori de câte ori a ajuns atât de departe la Melbourne, Serena nu s-a oprit până nu a câștigat turneul. Ultima oară s-a întâmplat acum 5 ani. Remarcabil că, din 2010 și până acum, Serena n-a apucat să vadă la față semifinalele unui Slam pe care l-a câștigat de cinci ori, mai mult decât orice altă femeie în era Open.

A fost un mix de evenimente: unu la mână, traseul i-a mai fost curățit (Cibulkova a scos-o pe Azarenka, Keys pe Kvitova și pe Venus, altele, precum Wozniacki sau Radwanska nici n-au ajuns prin preajma ei), doi la mână, Garbine Muguruza încă se mai gândește la șansele ratate (și se va tot gândi poate până la Galați), iar trei la mână, Serena e Serena. Și a început să joace. Cu Cibulkova, liderul mondial s-a întors la win-it-all mode, servind 15 ași, împachetați cu 31 de lovituri direct câștigătoare. Nimic de făcut pentru Cibulkova, dar măcar slovaca a scos tot ce putea din revenirea ei la Melbourne, la un an de la finala pierdută cu Na Li.

Serena se vede, așadar, în semifinale cu Madison Keys, noua senzație a tenisului american, și cam pe bună dreptate. La 19 ani, Madison vine cu o confirmare a hype-ului moderat (în sensul că nu a fost unul mainstream, ci mai degrabă printre cercurile de cunoscători, ceea ce-l face mai valoros, de fapt) care s-a creat în jurul ei. Keys a urmat eliminarea Kvitovei cu alte două victorii, cea cu Venus, de noaptea trecută, fiind în mod particular relevantă pentru Keys. “E bine că e o altă jucătoare americană, afro-americană, în semifinale, e important că vom avea oricum o reprezentantă în finală”, a comentat Serena. Problema lui Keys e că jocul ei nu are, cel puțin momentan, vreun capitol la care Serena să nu producă același lucru, dar mai bun. Plus experiența de rigoare. Keys poate însă să spere că Serena va trece iar printr-o zi de tipul Sloane/Makarova/Ivanovic, cuplată cu o formă magică din partea ei. Șansele ei de a juca o finală de Grand Slam (sau mai multe) arată însă impecabil, indiferent că ar pierde la noapte: în cel mai rău caz, ea va rămâne cu amintirea unui turneu breakthrough. În cel mai bun caz, va ajunge să joace cu titlul pe masă. Nimic de pierdut pentru Madison, și tocmai asta ar putea-o face periculoasă: să se relaxeze și să lovească totul.

Maria Sharapova – Ekaterina Makarova

Ăsta-i un meci care o să ne doară, pentru că trei sferturi din populația României urmăritoare de tenis își făcuse planul pentru noaptea asta, cu stocuri de cafea și libere de la serviciu pentru a doua zi. Dar Simona e deja în România, nu pe Rod Laver la noapte și trebuie să trecem cu toții mai departe, că ocazii vor mai fi. Așa și-a zis și Makarova după eliminările de anii anteriori de la Melbourne, ani în care a reușit rezultate prestigioase, dar n-a putut, chiar și așa, să treacă de sferturi. A făcut-o acum, însă vestea proastă pentru ea e că dă din nou peste Maria Sharapova. Adică jucătoarea care i-a oprit și ultimele două trasee la Happy Slam. Și încă într-o manieră mai mult decât convingătoare. O va face și al treilea an la rând? Toate semnele spun că da: ca și în cazul primei semifinale, pe hârtie arată ca un matchup avantajos pentru Masha, care mănâncă pe pâine serviciul doi al Makarovei și n-are mari dificultăți în a-i contracara spinul și plasamentul; de asemenea, ajută că Sharapova s-a resetat după aproape-eliminarea cu Panova și nu va lua prizonieri la noapte, ci va căuta să execute tot. Sigur, perspectiva unei noi finale cu Serena nu-i de natură să o încurajeze, dar Maria poate găsi inspirație în exemplul lui Na Li de anul trecut, la rându-i campioană după ce a salvat minge de meci pe traseu, vs Safarova.

În cinci meciuri directe, Masha i-a cedat doar un set Makarovei. Orice alt rezultat afară de o nouă victorie a numărului 2 mondial ar fi o surpriză de proporții. Poate chiar mai mare (luând în calcul viitorul) decât dacă Madison Keys ar scoate-o pe Serena.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi