Preview, Indian Wells, masculin: The Big Four îşi reia războiul

Adrian Țoca | 8 martie 2012

Preview, Indian Wells, masculin: The Big Four îşi reia războiul

2012, anul despre care am decis cu toţii că este poate cel mai palpitant din istoria recentă a tenisului masculin, se pregăteşte să intre în cea mai bună perioadă a lui. În ianuarie abia ne-am încălzit, cu Australian Open. În februarie, am discutat toate posibilităţile, toate scenariile, toate perspectivele. Din martie însă, intrăm într-o perioadă de şapte luni în care se vor decide multe: trei Slam-uri, titlul olimpic, soarta locului 1, rivalităţi, probabil şi câteva recorduri. Pentru toate acestea, cel mai probabil, se vor bate cei patru mari: Djokovic, Nadal, Federer şi Murray.

Iar Indian Wells, micul Slam, după cum ziceam ieri, în preview-ul fetelor, dă startul acestei perioade fantastice. E primul Masters al sezonului, şi prima mare adunare a celor patru de după Australian Open. 

Este şi un nou examen pentru Novak Djokovic, liderul mondial şi omul care are de apărat o tonă de puncte în 2012. O parte dintre ele au fost obţinute anul trecut în dubla Indian Wells – Miami, pe care Nole a câştigat-o, devenind doar unul dintre cei 9 jucători din istorie care au reuşit acest lucru. Sunt destule voci care se întreabă, dacă nu cumva pun chiar sub semnul îndoielii capacitatea sârbului de a repeta acel triumf, în condiţiile în care este vânat de un circuit întreg, Nadal vine după odihnă, iar Federer şi Murray traversează perioade foarte inspirate. Dar, aşa cum e normal să ne aşteptăm de la un mare campion şi lider, Novak, cap de serie 1, rămâne principalul favorit şi e de aşteptat să se comporte ca atare.

O rejucare a finalei de anul trecut dintre Djokovic – Nadal aprinde deja imaginaţia tuturor fanilor

Hai să vedem cele două jumătăţi de tablou şi cum se profilează turneul:

Jumătatea lui Djokovic

Pentru al doilea turneu mare la rând, Nole l-a primit pe Andy Murray în jumătatea lui. L-a învins pe britanic la Australian Open, într-o semifinală frenetică, dar a pierdut apoi la Dubai, într-un meci foarte bun făcut de Andy, dar un eşec de care Djokovic n-a părut foarte afectat. 

Novak se simte foarte bine la Indian Wells. A câştigat deja de două ori aici, iar hardcourt-ul slow este spaţiul pe care sârbul se simte ca-n poveşti, suprafaţa mulându-se bine pe jocul său. Primul adversar cât de cât periculos ar putea fi sud-africanul Kevin Anderson, care a câştigat recent, la Delray Beach, şi care l-a mai bătut pe Novak. E greu de crezut însă că îi va putea pune probleme serioase şi acum. Apoi, pentru Nole ar putea urma învingătorul dintre Gasquet şi Mayer, după care un meci cu Almagro/Berdych/Nishikori/Roddick. Evident, Tomas Berdych e cea mai mare ameninţare, dar, din nouă meciuri directe, Djokovic s-a impus în opt. În mod normal, Novak ar trebui să ajungă nevătămat în semifinale.

Sfertul lui Murray are şi el câţiva jucători interesanţi, dar, cum zicea şi Andy, “fără alte accidente dacă vreau să intru în lupta la vârf”. Anul trecut, britanicul cădea de la primul meci, o înfrângere ruşinoasă cu Donald Young, şanse mici însă să se repete episodul şi acum. Troicki e primul cap de serie care îi iese în cale, iar cei doi au avut un meci interesant anul trecut, la Roland Garros. Dintre Wawrinka şi Simon s-ar putea alege adversarul pentru optimi. În fine, în sferturi ar putea apărea John Isner, americanul care şi-a upgradat jocul în ultima vreme şi care îşi ridică mereu nivelul la marile turnee.

Jumătatea lui Nadal

Pentru Rafa, aproape că nu se putea o tragere mai prietenoasă în primele tururi. Exact de ce avea nevoie spaniolul pentru a se acomoda cât mai lin la revenirea pe teren, după o pauză de mai bine de o lună. Numele din jurul său de pe tablou nu pot să îi creeze probleme decât în situaţii de-a dreptul excepţionale: Mayer (deşi germanul l-a bătut anul trecut), Falla, Haas sau Granollers. Primul cap de serie e Feliciano Lopez, o victimă sigură pentru Rafa cu fiecare ocazie în care cei doi prieteni se întâlnesc. Problemele apar abia în sferturi, unde ar trebui să-l aştepte Jo-Wilfried Tsonga. Chit că de la francez nu ştii niciodată la ce să te aştepţi, în mod normal Jo ar trebui să fie un adversar mai mult decât redutabil pentru Nadal.

Sfertul lui Federer e exact opusul, elveţianul primind aproape pe fiecare tur un adversar mult peste media turului respectiv. Milos Raonic apare în turul trei, dar Roger s-a descurcat mereu bine în faţa jucătorilor cu serviciu deosebit de puternic. Totuşi, un meci de văzut. Apoi, Monfils sau Davydenko, şi ambii îşi vând mereu scump pielea în faţa lui Federer. În fine, în sferturi, alt examen greu: fie Del Potro, fie Ferrer, jucători în urcare (primul) şi în mare formă (al doilea), cu care însă Roger are un bilanţ cvasifavorabil.

The Swiss Maestro e în formă şi pleacă drept favorit în oricare dintre aceste meciuri, dar efectul contrar s-ar putea face simţit în semifinala de vis cu Rafa Nadal. Dacă oricare dintre adversarii enumeraţi mai devreme îl împinge într-un meci lung, elveţianul ar putea ajunge cu rezervorul gol la întâlnirea cu istoricul său rival. În plus, Federer n-a mai ajuns în finală la Indian Wells din 2006 şi ar putea acuza şi oboseala, după un program mai mult decât aglomerat în ultimele săptămâni.

Perspective de urmărit:

1. The Big Four. Logic ar fi ca toţi cei patru, Djokovic, Nadal, Federer şi Murray să ajungă împreună în semifinale, într-un nou episod glorios al rivalităţii lor. Semifinalele de la AO 2012 s-ar putea rejuca astfel, spre bucuria fanilor.

2. Juan Martin Del Potro. Despre argentinian s-a vorbit mereu ca despre un conducător al plutonului de urmărire. Adevăratul număr 5 al lumii a avut un 2012 care l-a repus pe linia de plutire, restabilindu-l printre greii circuitului. Un Indian Wells reuşit i-ar putea certifica acest statut.

3. Rejucări mult aşteptate. Tomas Berdych şi Nicolas Almagro au fost protagoniştii unui moment, orice s-ar zice, urât la Australian Open. Cei doi sunt pe aceeaşi parte de tablou şi ar putea da din nou mâna (sic) în turul 3 la IW.  Tot în turul 3 am putea primi şi un rematch Isner – Mahut. 

4. Andy Roddick. Revenit în atenţie graţie demonstrativului cu Federer, Andy are nevoie ca de aer şi de nişte puncte. Roddick a făcut o finală la IW (2010, pierdută cu Ljubicic) şi alte trei semifinale, dar n-are o tragere prea uşoară. 

5. Posibile surprize. Nu prea e loc de aşa ceva în ultima vreme în turneele mari ale băieţilor, dar de ce nu? Poate David Nalbandian să aibă o tresărire de orgoliu. Poate unul dintre lupii tineri, precum Bernard Tomic, Kei Nishikori sau Ryan Harrison. Sau poate Fernando Verdasco să revină la viaţă tocmai acum.

6. Horia Tecău şi turneul de dublu. Ciudat, dar greii de la simplu au o atracţie deosebită pentru turneul de dublu de la Indian Wells. Anul trecut, Roger Federer juca finala, alături de Wawrinka, într-una dintre rarele lui apariţii la dublu. Cei doi pierdeau la un alt cuplu inedit, Dolgopolov/Malisse. Anul acesta, Federer nu mai joacă dublu (asta mai lipsea, la ce program încărcat a avut în ultima perioadă), în schimb Djokovic, Murray şi Nadal sunt cu toţii prezenţi.

Pentru noi însă, e foarte important de urmărit ce vor face Horia Tecău şi Robert Lindstedt. Într-un tablou foarte, foarte puternic, cei doi debutează contra lui Tomas Berdych şi Lukas Kubot. 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi