Preview, Indian Wells, feminin: Vika şi restul lumii

Adrian Țoca | 7 martie 2012

Preview, Indian Wells, feminin: Vika şi restul lumii

Gata, începe Indian Wells, ceea ce înseamnă că reîncep şi lucrurile serioase în tenis, după o lună februarie tradiţional săracă în turnee majore, dar nu şi în evenimente.

Indian Wells este un fel de Mic Slam, fiind, de altfel, cel mai mare turneu din circuit, imediat după cele 4 Slam-uri, cu tablouri de 96 de jucători în cele două probe de simplu, respectiv de 32 în cele de dublu. Turneul durează 10 zile, neobişnuit pentru un Master sau turneu Premier. Ca să-l câştigi, trebuie să joci, aşadar, şapte meciuri, asta dacă nu eşti cap de serie şi ai bye în primul tur. Premiile sunt pe măsură. Un milion de dolari va încasa câştigătoarea, premiile totale ale ambelor turnee, masculin şi feminin, totalizând 9 milioane de dolari. Locaţia este superbă, Indian Wells Tennis Garden, localizat în deşertul din sudul Californiei. Toate astea fac ca turneul deţinut de Larry Ellison, CEO-ul şi cofondatorul Oracle, al 5-lea cel mai bogat om al Planetei, să se numere printre evenimentele foarte îndrăgite de jucători. 

Victoria Azarenka e marea favorită, dar şi marea întrebare a turneului. Îşi va continua ea seria de victorii?

Iar miza lui este suficient de mare. Pentru fete, luna martie şi cele două mari turnee, Indian Wells şi Miami, ar putea lămuri, sau, din contră complica şi mai mult lupta la vârf. Evident că toţi ochii sunt pe Victoria Azarenka, încă neînvinsă în 2012. Toată lumea se întreabă dacă va  putea replica seria de anul trecut a lui Novak Djokovic, sau, din contră, dacă nu cumva îşi va vedea avansul scăzut după cele două turnee. 

Aproape toată lumea bună e prezentă la start. Excepţiile sunt numărul 10 mondial Andrea Petkovic, încă accidentată, Kim Clijsters, nerefăcută, şi cele două surori Williams, care boicotează turneul.

Hai să vedem cum arată cele două jumătăţi de tablou şi la ce să ne aşteptăm:

Jumătatea Azarenkăi

Vika are 17 victorii din 17 şi trei turnee câştigate, asta se ştie, ceea ce o transformă într-o ţintă vie la Indian Wells, iar bielorusa a arătat că se descurcă bine sub presiune. Dacă vrea să câştige IW, va avea de trecut printr-un traseu foarte dificil, însă. Dacă se respectă calculele hârtiei, ceea ce, în general când vine vorba de turneele fetelor, e destul de problematic, atunci Azarenka ar trebui să treacă de Barthel, Kuznetsova, în turul 3, apoi de Julia Goerges în turul 4, de Radwanska în sferturi şi de Kvitova în semifinale.

Un traseu interesant, dar plin de semne de întrebare. Cu Svetlana, de exemplu, Azarenka n-a câştigat decât un meci din cinci, iar Goerges e o enigmă, va depinde mult de ce zi prinde, dar o jucătoare care poate pune imense probleme când loviturile îi intră. Apoi, cine nu-şi va dori un meci între Aza şi Radwanska, după cele trei directe anterioare din 2012, după rezultatele bune ale polonezei urcate, între timp, pe locul 5 în lume, dar, mai ales, după declaraţiile făcute de de Agnieszka.   

În fine, în semifinale ar urma meciul pe care toată lumea vrea să-l vadă, cel cu Petra Kvitova, între cele două jucătoare despre care toată lumea spune că îşi vor împărţi perioadele de dominare în tenisul feminin al următorilor ani.

În sfertul de tablou al Kvitovei, principala ameninţare vine de la Na Li, la rându-i cu destule lucruri de demonstrat, dar nici Daniela Hantuchova nu-i de ignorat.

Jumătatea Sharapovei

Maria Sharapova e favorita doi, dar sunt destule jucătoare care o pot deturna din drumul către finală. În frunte cu Caroline Wozniacki, fostul lider mondial care încă n-a ajuns în nicio finală anul acesta, care are multe puncte de apărat, dat fiind că este campioana en-titre, şi care riscă să părăsească şi top 5 în cazul unor rezultate nefaste.

În sfertul Mariei o mai găsim pe Sam Stosur, care pare în revenire de formă, după eşecul de la Australian Open. În rest, jucătoare care i-au mai creat probleme rusoaicei în trecut, precum Sabine Lisicki. Dincolo, în sfertul lui Wozniacki, destule semne de întrebare pentru daneză şi probleme care pot veni de la Marion Bartoli, Kaia Kanepi sau Francesca Schiavone. 

Suntem cu ochii pe:

1. Seria Azarenkăi. Cu 17 victorii la rând, Victoria ar putea ieşi din martie cu un total de 29 de succese consecutive dacă va triumfa atât la Indian Wells, cât şi la Miami.

2. Românce. Avem cinci jucătoare la start. Programul lor este astfel: Sorana Cîrstea – Iveta Benesova, Alexandra Dulgheru – Irina Falconi, Irina Begu – Lucie Hradecka, Simona Halep – Shuai Zhang. Monica Niculescu are bye în turul 1.

3. Azarenka şi Kvitova joacă la dublu împreună. Nu se întâmplă des un astfel de eveniment, ca numărul 1 şi numărul 3 în lume să facă echipă la dublu. Se întâmplă acum, la Indian Wells, turneu pentru a cărui probă de dublu numele mari au o atracţie deosebită, dacă ne gândim că Djokovic, Nadal sau Murray joacă şi ei dublu aici.

4. Agnieszka Radwanska. E, poate, cea mai în formă jucătoare exceptând-o pe Azarenka. Vika este, de altfel, singura care a învins-o anul acesta, şi încă în trei rânduri. În rest, poloneza are 17 victorii şi destul potenţial să bată pe oricine.

5. Caroline Wozniacki. Daneza este sub o presiune tot mai mare, e interesant de văzut cum va reacţiona în această situaţie.

6. Eventuale surprize. E WTA, deci e tărâm propice pentru multe surprize. Câteva nume care ar putea avea un parcurs interesant la Indian Wells: Sloane Stephens, Christina McHale, Angelique Kerber, Ekaterina Makarova.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi