Preview: Finala de anul trecut, Li contra Clijsters, se rejoacă în optimi

tenis | 20 ianuarie 2012

Preview: Finala de anul trecut, Li contra Clijsters, se rejoacă în optimi

În urmă cu 12 luni, chinezoaica Na Li o învingea pe lidera mondială Caroline Wozniacki pentru a deveni prima asiatică ce se califică într-o finală de Mare Şlem. Aflată într-o formă de zile mari, Li începea optimistă disputa cu belgianca Kim Clijsters, cea pe care o învinsese cu câteva zile în urmă în finala de la Sydney. După un prim set în care a făcut legea, forehand-ul său precis prinzând milimetric liniile terenului, jocul chinezoaicei a scăzut considerabil în restul meciului.

Kim a profitat din plin de moment, trecând la cârma partidei. Cu un joc de regularitate stânga-dreapta, ea a redus considerabil numărul greşelilor neforţate, punând în acest fel presiune pe Li. Loviturile acesteia şi-au pierdut din eficienţă, permiţându-i astfel belgiencei să egaleze la 1-1 la seturi. În decisiv, Clijsters a transformat defensiva în ofensiva, tactica dovedindu-se una câştigătoare. În vreme ce chinezoaica a căzut pradă presiunii, adversara ei a mărşăluit spre un nou titlu de Mare Slam, al patrulea din palmares şi primul în afara celor obţinute la Flushing Meadows.

Povestea scrisa de cele două rămâne una dintre cele mai frumoase din ultimii ani. În momentul în care a ridicat cupa Daphne Akhurst deasupra capului, belgianca deborda de fericire. Într-un discurs emoţionant, aceasta le-a mulţumit spectatorilor şi a concluzionat că doar acum, după ce a câştigat în sfârşit mult râvnitul trofeu, simte că îşi merită cu adevarat porecla “Aussie” Kim.

Dacă după acest succes Clijsters s-a confruntat cu o serie de accidentări ce i-au ruinat sezonul 2011, Na Li a continuat să scrie istorie în prima jumătate a anului. In iunie, ea a devenit prima asiatică învingătoare într-un turneu de Grand Slam, după ce a învins-o pe italianca Francesca Schiavone în finala Openului Francez de la Roland Garros.

V-am reamintit toată această poveste pentru că, duminică, chinezoaica va avea, în sfârşit, oportunitatea de a-şi lua revanşa în faţa lui Kim. Cele două nu s-au mai întâlnit de atunci, dar tragerea la sorţi a tabloului feminin i-a oferit o mână de ajutor lui Li. Până acum, ambele jucătoare s-au aflat într-o formă foarte bună, defilând în primele trei runde. Belgianca a trecut, în ordine, de portugheza Maria Joao Koehler, de franţuzoaica Stephanie Foretz Gacon şi de slovaca Daniela Hantuchova, în timp ce Li le-a eliminat pe Ksenia Pervak, pe Olivia Rogowska şi a beneficiat de abandonul spaniolei Anabel Medina Garrigues.

Întrucât belgianca a anunţat, încă de anul trecut, că nu are niciun plan concret în ceea ce priveşte cariera ei după Jocurile Olimpice de la Londra din vară, ea va fi extrem de motivată să obţină un rezultat cât mai bun în ceea ce ar putea fi ultima sa participare la Melbourne. Cu un joc mai variat şi un palmares mai bogat, ea porneşte drept favorită în disputa-revanşă cu Li. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi