Povești romane. Când va fi refăcut Federer? Pe cine va alege Murray ca antrenor? Cine va fi favorit 4 la RG, Nadal sau Wawrinka? Plus Tomic și Kyrgios vs Australia

Camelia Butuligă | 12 mai 2016

Roger Federer a jucat la Roma decizându-se de fiecare dată în minutele de dinaintea meciurilor. Pentru prima dată în carieră, trebuie să gestioneze o perioadă lungă în care o combinație de probleme fizice i-a afectat mai tot sezonul. Între timp, Andy Murray caută iar antrenor, în vreme ce ultima mare întrebare înainte de Paris este care dintre campionul la zi sau campionul ultimilor ani va prinde poziția de cap de serie 4

Roma are un aer de vacanță fără griji față de Madridul cel corporatist și plin de VIP-uri. Lumea din tribune e pestriță, casual și umple stadioanele în ciuda vremii neprietenoase. La fel ca la Madrid, e frig și plouă, dar asta nu pare să-i descurajeze pe romanii iubitori de tenis.

Deja tablourile s-au îngustat suficient pentru a avea niște meciuri foarte, foarte intersante azi: Federer vs Thiem, Nadal – Kyrgios, Gasquet – Nishikori, Pouille – Ferrer, Berdych – Goffin sunt emblematice pentru povestea NextGen. Zverev, săracul, n-a putut să se relaxeze suficient ieri pentru a-i pune probleme reale unui Federer care nu a știut până după încălzire dacă va fi apt să joace. Până acum, anul lui Federer a fost teribil de ghinionist: genunchiul care l-a scos din circuit două luni, apoi la Miami se pricopsește cu un virus stomacal și nu apucă să joace niciun meci, iar la Madrid se accidentează la spate la antrenament și nu apucă să joace din nou niciun meci. Deși nu este refăcut complet și spune că la antrenamente se oprește la fiecare 15 minute pentru a vedea cum se simte, putem înțelege de ce a luat hotărârea de a juca totuși cu Zverev: avea prea puține meciuri și nu știa unde se află. ”Acest meci a fost un risc calculat. M-am gândit că dacă pățesc ceva, măcar am destul timp să mă refac pentru Roland Garros. Cel mai important este că mi-am verificat nivelul și am adunat multe informații despre starea mea în condiții de competiție. Sincer, nu credeam că voi câștiga, cu atât mai puțin în două seturi.” 

Federer poate să pună această victorie și pe seama aurei intimidante pe care o are încă. ”E clar că e foarte talentat și are așteptări mari de la el, mai ales când joacă pe terenul central contra unui jucător pe care îl admiră, din câte am înțeles. Era clar că nu avea să fie ușor să joace cel mai bun tenis al său. Dar cred că am fost mai bun și am folosit mai bine scurtele. Probabil experiența a contat azi.” Evaluându-l în continuare pe Zverev, Federer a spus: ”De acum înainte nivelul lui va crește. Are un joc puternic, o tehnică solidă și o atitudine bună pe teren. În următoarea perioadă va continua să învețe și va concura cel puțin pentru top 10, dacă nu chiar top 5. Locul 1 este greu de obținut. Nu e suficient să vrei. Dacă ne uităm în urmă, sunt destul de puțini jucători care l-au reușit. Trebuie constanță, condiție fizică, mental bun. Sper să reușească, are foarte mult talent.” 

Cât despre el, Federer a spus că e optimist pentru perioada următoare. Până la urmă, a decis să joace cu Thiem (6-7, 4-6) tot ca ieri, în funcție de cum s-a simțit înaintea meciului, dar în general, are încredere că poate să ajungă la capacitate maximă pentru Roland Garros. ”Sunt departe de a fi 100%, mai am mult de muncă. Dar sper să recuperez în următoarele 12 zile. Partea bună este că am un nivel acceptabil, nu vin de la zero. Am făcut cât de mult am putut în ultimele luni, deci sunt mulțumit.”

Kyrgios a trecut ieri în două seturi de Milos Raonic, dominând în setul doi. Urmează azi o revedere cu Nadal, prima de la acea victorie de la Wimbledon. De data asta, se joacă pe terenul lui Rafa. Australianul își construiește încet, dar sigur niste H2H-uri respectabile contra top 10. Cu Nadal are 1-0 și ar putea să-i pună probleme și azi. Cu toată încetineala terenurilor și revirimentul lui Rafa, Nick va avea mereu suficientă forță să lovească prin oricine.

Kyrgios, deși nu are nici el o relație foarte amicală cu Tomic (de când acesta din urmă l-a acuzat că nu se sacrifică destul pentru Davis Cup, spre deosebire de el), l-a apărat oarecum pe Bernie și i-a găsit circumstanțe atenunate pentru comportamentul din ultimele meciuri. Tomic a încercat să returneze o minge de meci cu mânerul rachetei contra lui Fognini săptămâna trecută, iar la Roma s-a retras după 8 minute de joc. ”Sunt sigur că Bernard a luptat la aproape tot restul mingilor (în meciul cu Fognini – n. red.)”. Despre retragere, Kyrgios a menționat că scopul principal este French Open și Wimbledon și nu merită să riști o accidentare dacă e ceva în neregulă. Cât despre faptul că amândoi sunt sub observația Comitetului Olimpic Australian și participarea lor la JO nu este sigură (n.r. criticile publice ale oficialilor australieni s-au întețit), Nick a replicat sarcastic: ”Sigur, dacă ei nu vor ca Australia să fie reprezentată la JO de cei mai buni jucători australieni, asta e.”

Altă poveste interesantă este lupta pentru locul 4 în ierarhia capilor de serie la Roland Garros, luptă care se dă între Wawrinka și Nadal. Wawrinka este cu vreo 700 de puncte în față, deci Rafa va trebui să aibă un turneu foarte bun, iar Wawrinka unul nu chiar așa bun. Deocamdată, sunt amândoi în concurs, Wawrinka cu un adversar mai abordabil decât Rafa, și anume Juan Monaco. Limpede de ce locul 4 e important la Paris: îl asigură pe ocupantul ei că se ferește de un sfert de finală cu Novak Djokovic.

Andy Murray face mai multe știri din cauză că nu mai are antrenor mai degrabă decât datorită rezultatelor sale. A început deja bursa zvonurilor în legătură cu cine va fi următoarea sa alegere. Multe articole au început să speculeze că Andy se va reîntoarce la Lendl. Întrebat, Murray nu a negat posibiliatea, spunând că s-au înțeles suficient de bine pentru a lua în considerare această variantă: ”Nu știu dacă va funcționa, dar mă voi gândi.” De partea lui, Lendl, întrebat dacă va răspunde afirmativ dacă Murray îi va solicita ajutorul, a răspuns foarte laconic, în stilul caracteristic: ”Nu-mi place să vorbesc despre situații ipotetice.” Lendl a întrerupt colaborarea cu Murray din același motiv ca Mauresmo: nu putea să călătorească atâtea săptămâni câte ar fi vrut Andy. Poate acum, văzând că nu mai câștigat niciun Slam de când s-au despărțit, Murray va fi pregătit să-și scadă pretențiile și să accepte un aranjament part time.

Până și Andre Agassi a fost întrebat dacă ar vrea să-i fie antrenor lui Murray. Agassi a fost reticent: ”Să fii antrenor nu înseamnă doar să dai sfaturi, înseamnă să-l faci pe jucător să te asculte. Nu poți avea această influență dacă nu-l cunoști bine și eu nu sunt în această poziție acum.”

Pe final, aceste poze. Nu sunt relevante pentru niciuna dintre poveștile din articol, dar sunt drăguțe.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi