Povestea meciurilor care nu s-au jucat niciodată (I): Steffi vs Serena

Adrian Țoca | 6 august 2013

Un mini-serial în care ne închipuim cum ar arăta un meci virtual între diverși campioni din generații diferite, plecând de la premisa că ambii s-ar întâlni într-un context de vârf de formă al carierei lor. Începem cu „duelul” dintre Steffi Graf și Serena Williams

ESPN a făcut o joacă interesantă zilele trecute: și-a închipuit cum ar fi decurs o serie de meciuri virtuale între supercampioni ai unor generații diferite. De dragul exercițiului, autorii au încercat să scoată din ecuație diferențele de echipament și de tehnologie, precum și nuanțele care țin de vitezele de joc sau de suprafață, diferite de la o epocă la alta.

Au fost omise din raționament eventualele meciuri directe care chiar au avut loc în realitate, relevanța lor fiind considerată mai mică, din motive ce țin, evident, de vârstă, de condiția fizică și metodele de pregătire, de mărirea unora și decăderea altora. Așa că s-a plecat de la premisa că ipoteticii adversari se „întâlnesc” în momentul de vârf al formei lor sportive.

Ce-a ieșit, vedeți în cele ce urmează, pentru că am selectat pentru voi câteva „cronici” ale celor mai interesante meciuri virtuale, într-un mini-serial. Începem cu Serena Williams – Steffi Graf. 

Meci: Steffi Graf – Serena Williams
Locația aleasă: Australian Open

Argumente pro-Steffi: Dintre toate meciurile alese, cel dintre Steffi și Serena pare cel mai greu de prezis; e ca și cum ar fi o luptă pe viață și pe moarte între Superman și Batman. S-ar putea să fie mai degrabă o discuție despre preferințele personale ale fiecăruia, ceea ce înseamnă că o dispută despre supremația uneia sau alteia dintre cele două s-ar putea să nu fie niciodată decisă.

Graf este una dintre cele mai bune trei jucătoare ale tuturor timpurilor, nu e nicio urmă de îndoială în privința aceasta. Dacă nu cumva cifrele carierei ei sugerează că ar putea fi chiar cea mai bună all-time: 22 de Slam-uri, 107 titluri și 377 de săptămâni petrecute pe primul loc. Cele 107 titluri echivalează cu mai mult de dublul cifrei la care a ajuns Serena până acum. 

Dar cifrele lor la Australian Open (terenul ales pentru acest meci virtual) sunt destul de echilibrate. Steffi are patru titluri la Antipozi și un record de 47-6. Serena are cinci titluri și un record de 54-7. Și atunci, ce le-ar despărți? Deși Steffi lovea forehandul cu mai multă agresivitate decât oricine altcineva care a jucat vreodată acest sport, s-ar putea ca ea să aibă probleme în a face față forței generale pe care o poate dezvolta și genera Serena. Cu toate astea, suprafața mai lentă de la AO din ziua de azi ar putea s-o ajute să neutralizeze mare parte din viteza Serenei, i-ar permite jucătoarei germane să își pună în valoare calitățile atletice cu care Serena nu poate concura. Oricât de mare ar fi testul de rezistență pe care îl presupune un meci cu Serena la AO, Steffi ar avea un avantaj aici. 

În trei ani la rând jucați la AO (1988-1990), Graf n-a pierdut aici decât un set, perioadă care coincide cu una dintre cele mai impresionante perioade de dominare din istoria jocului. Graf a câștigat 8 Slam-uri din 9 jucate, iar în 1988 a reușit Golden Slam, o performanță incredibilă care a inclus cucerirea tuturor celor 4 Slam-uri, plus aurul olimpic. O etalare impresionantă a unei dominări aproape asupritoare, care a presupus trecerea și asimiliarea diferențelor dintre suprafețe, trecere efectuată aproape fără greșeală.

Steffi juca fără să arate emoție pe teren. Nu existau tactici, momente actoricești, mind-games. N-ai fi văzut-o niciodată pe Steffi având una dintre căderile nervoase faimoase pe care le mai vezi la Serena din când în când, momentele în care se bate singură. Graf era dedicată unei singure misiuni, și anume să învingă. 

Argumente pro-Serena: Când Serena a pierdut în sferturi la AO, iar mai apoi în turul IV la Wimbledon, lumea tenisului a recționat ca la un șoc. Atât de impresionant a fost ultimul an pentru Serena. A câștigat 34 de meciuri la rând, una dintre cele mai bune perioade ale carierei ei, o perioadă în care era așteptată să câștige fiecare turneu la care a luat parte. La US Open ea va pleca încă o dată drept o favorită incontestabilă, pentru că e greu să te gândești la o singură jucătoare care ar putea s-o bată pe cimentul de la US Open. Asta nu înseamnă că nu va pierde sau că nu ar putea să piardă, ci doar că poate n-ar fi inspirat să-ți pariezi casa că asta se va întâmpla.

Deși Serena a pierdut la Sloane Stephens în sferturile AO de anul acesta, și n-a mai câștigat acolo din 2010 (a absentat în 2011, apoi a fost eliminată subit de Makarova în 2012 și Sloane, în 2013), e greu să îi contești superioritatea la Melbourne unei jucătoare care s-a impus acolo în cinci ocazii. Da, Serena n-are adversare de gabaritul lui Steffi în tenisul de azi, însă și-a dominat cu regularitate marile adversare din ultimii ani, printre care Venus sau Justine Henin. Multe jucătoare sau jucători au un fel de kriptonită, o slăbiciune în fața unui alt rival, însă, la Serena, eșecurile din ultimii ani arată mai degrabă ca niște accidente (Makarova, Razzano, Lisicki, etc), motiv pentru care ar putea fi puse pe seama propriilor ei căderi. Multe sportive decad la vârsta pe care o are Serena acum (31 de ani), însă, din startul lui 2011 și până acum, ea are un bilanț de 80 de victorii și numai 7 înfrângeri. Și chiar cu Graf la vârful jocului ei, e de pus sub semnul întrebării dacă sportiva germană ar putea să facă față cu succes forței cu care vine mingea din racheta Serenei, mai cu seamă în ce privește serviciul, unul dintre cele mai bune din toate timpurile.

Verdictul lui Brad Gilbert: Ceea ce mi se pare că iese în evidență este că e greu de găsit două jucătoare mai mari decât acestea două. Vorbim despre un meci ipotetic care ar pune față în față cea mai bună jucătoare a secolului 20 cu cea mai bună jucătoare a secolului 21. Deși Steffi domina pe hardcourts, șansele ei ca să o bată în mod constant pe o Serena în vârful jocului ei ar fi considerabil mai mari pe zgură. Dar chiar și așa, ar fi greu să se apere în fața forței dezvoltate de Williams. Pentru mine, ar fi un meci-popcorn, fiecare ar câștiga câte 5 meciuri din 10.

Dacă nu s-ar juca pe zgură, ci pe o suprafață rapidă, oricare ar fi ea, deși rămâne un matchup extrem de puternic și de echilibrat, Serena e favorită, în mod special datorită puterii superioare și a serviciului.  

 

Părerea Treizecizero.ro: Dacă rămânem la alegerea inițială, hard-ul de la Australian Open, probabil că ar depinde mult de anul în care decidem să plasăm meciul, pentru că viteza suprafeței e diferită de la un deceniu la altul. Dar am stabilit de la început că încercăm să scoatem din ecuație astfel de detalii și să discutăm despre un match-up în condiții de formă supremă în cazul ambelor rivale. Serena poate dezvolta, într-adevăr, o forță imbatabilă, iar serviciul i-ar aduce multe puncte lipsite de efort. Când e „în zonă”, e foarte greu să-i faci față unei Serena determinată și conștientă de armele ei. Steffi ar contrabalansa cu jocul ei de picioare care o ajută să se plaseze excelent la fiecare minge și să dicteze cu forehand-ul, arma ei de rezistență. Este, de asemenea, și jucătoarea mai capabilă să se adapteze la orice condiții de joc (singura jucătoare din lume care a câștigat de câte cel puțin 4 ori toate Slam-urile), iar capacitatea ei de a ține mingea foarte jos ar putea s-o frustreze pe Serena. Că tot am ajuns la acest capitol, Serena ar putea deveni brusc nervoasă și stresată, situație în care situația i-ar putea scăpa de sub control, pentru că Graf o domină la acest capitol și nu va lăsa să se vadă nicio emoție. Nici serviciul lui Steffi nu este deloc unul lent (servea constant până spre 180 de km/h), așa că alegerea noastră se îndreaptă către cea considerată de mulți drept cea mai bună jucătoare a tuturor timpurilor. Ar fi, însă, un meci care ar merita toți banii. 

 

Voi cine credeți că ar câștiga?

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi