Fast
Pliskova, out

Pliskova părăsește și ea turneul; tabloul fetelor rămâne fără a doua favorită importantă, după Kvitova

Radu Marina | 6 iulie 2017
Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Karolina Pliskova, numărul 3 mondial și liderul din Race to Singapore, a părăsit turneul în turul al doilea, învinsă de numărul 87 mondial, Magdalena Rybarikova, 3-6, 7-5, 6-2. Pliskova era considerată, alături de Petra Kvitova (la rându-i eliminată ieri de Madison Brengle) jucătoarea cu cele mai mari șanse la titlu; asta, în ciuda faptului că istoricul ei la Wimbledon nu este grozav. Pentru a șasea oară, ea nu reușește să treacă de turul doi aici.

Monica Niculescu, învinsa Magdalenei în turul 1, avertiza că jocurile în picioare și încrederea acumulate de Rybarikova sunt foarte importante. „Dacă vă uitați la ce a făcut ea: are două turnee câștigate de 100k pe iarbă, are o semifinală la Nottingham, încă un turneu… S-a simțit bine în teren, are meciuri, vede bine jocul pe iarbă. A jucat foarte bine”, spunea Monica, pentru 30-0.

Pliskova încă poate să devină locul 1 la finalul Wimbledon, dacă Kerber pierde înainte de finală și Simona Halep pierde înainte de semifinale.

*

După două operaţii, multe luni de pauză şi ieşită din top 200, Rybarikova face un meci excelent şi reuşeşte una dintre cele mai mari victorii ale carierei.

Spuneam şi după meciul Monicăi Niculescu că Rybarikova vine de departe. A început anul jucând în calificări la turnee ITF, fără arbitri de linie ori copii de mingi şi clasată în top 200. Asta, după ce mai bine de 7 luni nu a jucat niciun meci din cauza unor accidentări la încheietură. Acum a revenit în top 100, are 15 victorii în ultimele 16 meciuri jucate pe iarbă, 4 titluri ITF câştigate în acest sezon şi o învinge pe centralul de la Wimbledon pe una dintre favoritele la titlu, arătând încă o dată cât de imprevizibil rămâne tenisul. În special cel pe iarbă, în special în primele tururi aici.

Nivelul meciului a fost extraordinar pe tot parcursul celor trei seturi. Dacă în primul set Rybarikova nu a avut mai nicio şansă de a face break-ul, Pliskova pierzând doar 5 puncte în întreg setul pe serviciu, treptat slovaca a început să citească din ce în ce mai bine serviciul, a început să creadă că poate şi a căutat soluţii.

Prima schimbare făcută de Rybarikova a fost la retur; nu a mai forţat cu returul, a încercat doar să pună mingea în joc şi a stat mai retrasă. A fost o decizie inspirată, pentru că nu de puţine ori Pliskova a fost surprinsă de faptul că mingea i se întoarce după un super serviciu. Apoi, slovaca a folosit slice-ul de rever din ce în ce mai des; a simţit că aceste mingi joase care nu prea sar o pun în mare dificultate pe Karolina, de aici şi multitudinea de greşeli venite de pe forehand-ul cehoaicei.

Setul doi a fost şi mai echilibrat, s-a jucat foarte intens, au fost câteva schimburi dure cu forehand-ul, Rybarikova reuşind mai de fiecare dată să ţină piept cehoaicei; ceea ce nu e tocmai uşor de făcut având în vedere cât de bine şi puternic loveşte Pliskova de pe forehand. La 3-2, Pliskova a făcut prima break-ul şi părea că se îndreaptă spre victorie. De acolo însă şi-a pierdut serviciul, iar slovaca a prins aripi. Au fost momente de joc în care Rybarikova a făcut cam tot ce şi-a propus, reuşind să îşi facă cu uşurinţă serviciul. La 6-5 a încercat să varieze cât mai mult, să ţină cât de mult posibil mingea în joc, să forţeze greşeala şi să nu-i dea ritm, reuşind astfel să câştige setul doi după două greşeli neforţate ale Karolinei.

În setul decisiv, Rybarikova a continuat să o deranjeze pe Pliskova cu efectele, cu mingile joase, a variat foarte bine de pe ambele părţi, lovind când plat, când liftat, iar după ce a reuşit break-ul la 2-1, slovaca a lovit şi cu mai multă încredere. A reuşit câteva puncte ireale; un forehand din alergare, mult scoasă din teren, o lovitură câştigătoare după un schimb de 18 lovituri şi lovitura de rever cu care a câştigat meciul.

Pliskova continuă astfel rezultatele slabe la Wimbledon, nereuşind nici de data asta să treacă de turul doi, însă nu cred că are foarte multe lucruri de reproşat. A jucat foarte bine, chiar a luptat serios să revină în meci, s-a agăţat de orice minge pentru a încerca să revină, dar astăzi a fost ziua Magdalenei Rybarikova.