O echipă inedită a României încearcă marea cu degetul contra Austriei lui Dominic Thiem în Cupa Davis

Radu Marina | 15 septembrie 2017
Andrei Pavel:

„Suntem în Wels să câștigăm. De ce nu? Pe hârtie suntem clar outsideri, dar jucătorii noștri sunt foarte motivați”

România va încerca să se mențină în grupa I Euro-Africană cu o echipă nouă, foarte tânără, fără prea multă experiență, dar optimistă. Fără Marius Copil, Adrian Ungur și Florin Mergea, echipa de Cupa Davis a României a fost într-un final prinsă din urmă de realitățile tenisului masculin românesc. Formula aleasă de Andrei Pavel pentru deplasarea din Austria îi cuprinde pe Nicolae Frunză (19 ani), Bogdan Borza (20 ani), Dragoș Dima (25 ani) și pe Horia Tecău, recentul campion la US Open.

Alături de ei se află lângă echipă și Filip Jianu, unul dintre cei mai talentați tineri propuși de tenisul masculin de la noi. Filip împlinește 16 ani chiar pe 18 septembrie.

Meciul se joacă la Wels, pe zgură, outdoor, pe o arenă cu o capacitate de 3.500 de locuri, iar vremea se anunță bună.

Andrei Pavel, căpitanul nejucător al României, și-a păstrat optimismul la conferința de presă, în ciuda ascendentului pe care-l au gazdele: „Suntem în Wels să câștigăm. De ce nu? Pe hârtie suntem clar outsideri, dar jucătorii noștri sunt foarte motivați”, a declarat Pavel.

Echipa Austriei îi are pe Dominic Thiem, Gerald Melzer și Phillip Oswald, toți, mult mai bine clasați și cu o experiență importantă, atât la simplu cât și la dublu. Dacă Thiem este cunoscut pentru rezultatele care l-au dus în top 10 la simplu, Melzer este pe locul 133 la simplu, iar Oswald este în top 100 la dublu.

Thiem, vedeta austriecilor, a setat deja așteptările pentru gazde: „Orice în afară de o victorie cu România ar fi o dezamăgire uriașă”, a spus Domi, care s-a refăcut după eliminarea dramatică de la US Open și spune că prezența acasă îi face bine, mai ales că joacă pe zgură. „Mă simt bine acasă, cu familia, prietenii, mâncare bună, dorm în patul meu, aer curat. Sunt suficient de odihnit să joc și la dublu contra României. Obiectivul nostru e să decidem meciul încă de sâmbătă. În Tecău înfruntăm unul dintre cei mai buni jucători de dublu din lume, ceea ce va fi greu. Să pierdem cu România e ceva ce nu ar trebui să se întâmple. Dar nimic nu e imposibil”.

Stefan Koubek, fostul jucător austriac, acum căpitan nejucător, întărește: „Nu vom mai face greșeala să subestimăm pe nimeni. Am învățat asta în trecut”. Jurgen Melzer, și el prezent alături de echipă ca sparring-partner, a adăugat: „Tecău este un jucător world-class, a câștigat US Open și Wimbledon. Aproape că nu contează cine e alături de el. Dublul va fi foarte dificil pentru noi”.

Șansele României sunt mici, e adevărat, chiar și ținând cont de specificul Cupei Davis, o competiție în care mereu apar surprize, iar încărcătura e cu totul diferită. Însă calculele pleacă, oricum ne-am uita, de la un avans imens luat din start de austrieci datorită prezenței lui Thiem la simplu, avantajat și de suprafața preferată.

Rămâne însă o șansă pentru cei trei jucători noi ai României să capete o experiență greu de evaluat, să joace pentru echipa națională, să vadă cum stau lucrurile în fața unor jucători de un nivel complet diferit față de ce au întâlnit până în acest moment.

Atât Nicolae Frunză, cât și Bogdan Borza și Dragoș Dima sunt jucători care au evoluat până în acest moment doar în turnee foarte mici, turnee Futures. Singurul cu victorii în ultima perioadă e Dragoș Dima, care a câștigat 9 meciuri din ultimele 11, fiind de altfel și cel mai bine clasat dintre cei care vor evolua la simplu, singurul intrat în Top 500.

Primul meci al zilei va începe la 12:00 și va fi între Dragoș Dima și Gerald Melzer, urmat de Dominic Thiem vs. Bogdan Borza.

Sâmbătă, se va jucă meciul de dublu de la ora 15:00, acolo unde Horia Tecău va face pereche cu Nicolae Frunză împotriva perechii Thiem/Oswald.

Duminică, de la ora 12:00, Dragoș Dima vs. Dominic Thiem și Bogdan Borza vs. Gerald Melzer.

Ultima oară când România a întâlnit Austria în Cupa Davis se întâmpla în 2002, când o echipă a României care i-a folosit pe Pavel, Voinea, Trifu și Hănescu a câștigat cu 5-0.

Tot în acest weekend, semifinalele Cupei Davis aduc în față Belgia și Australia, la Bruxelles, și Franța – Serbia, la Lille. Belgienii se bazează pe David Goffin, în vreme ce Australia e condusă de Nick Kyrgios. Franța are, ca de obicei, luxul de a construi o echipă solidă în orice împrejurare; gazdele mizează pe Pouille și Tsonga la simplu, în vreme ce sârbii nu-l au, firește, pe Djokovic.

În barajele pentru Grupa Mondială: Kazahstan  – Argentina, Columbia – Croația, Elveția – Belarus, Olanda – Cehia, Portugalia – Germania, Japonia – Brazilia, Ungaria – Rusia, Canada – India.

E o etapă în care numele mari lipsesc aproape cu desăvârșire. Pe lângă accidentații din circuit, lipsesc și alți jucători valizi, încă un semnal că Davis Cup suferă din greu la capitolul relevanță (fiind, de altfel, atacată de inițiative precum Laver Cup sau World Team Tennis). Chiar și echipe cu opțiuni numeroase, precum Germania, sunt obligate să folosească linia a doua (fără frații Zverev sau Kohlschreiber, dar cu Stebe și Struff). Argentina e fără Del Potro, Canada, fără Raonic, dar cu Shapovalov, în schimb, Croația îl are pe Cilic, iar Rusia, pe Rublev și Khachanov.

 

 

***

Cum era Cupa Davis în alte timpuri? Cum erau trimiși jucătorii români la turneele din străinătate să aducă produse celor de acasă? „ „Înainte să pleci, toți cei din Federație – oameni cu grade mari – veneau la tine și-ți spuneau să aduci cutare și cutare lucru. Ciorapi de nailon pentru soție, un fâș, absolut uluitor pentru vremea aia, țigări și altele.

„Dacă erai jucător de Cupa Davis și dacă aveai câteva victorii importante în CV, atunci puteai participa la turneele de afară. Sigur, dacă plecai o dată în Occident trebuia să joci de trei ori la Moscova, Sofia și Varșovia. Dar ne bucuram oricum, plecam fericiți oriunde, că lumea nu călătorea pe vremea aia.

Și multe alte povești incredibile dintr-un alt tenis, dintr-un alt timp. Toate, în materialul exclusiv cu Gunther Bosch, românul care, pentru că n-a putut antrena echipa României, a antrenat echipa de Cupa Davis a Germaniei; apoi l-a descoperit pe Becker.

Un reportaj de culoare, în 30-0 Pe Curat, Ediția 2017. Comandă-ți un exemplar de aici.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi