Novak și-a predat imperiul. Idei la cald după eliminarea lui Novak Djokovic, învins în turul al doilea de Denis Istomin

Adrian Țoca | 19 ianuarie 2017

A început ca o glumă, s-a întins neașteptat de mult, a devenit o treabă serioasă și s-a concretizat printr-un șoc imens. Cu toată căderea recentă de formă a lui Nole, eliminarea lui în turul al doilea al Australian Open devine una dintre cele mai mari surprize ale ultimilor ani. Denis Istomin s-a impus în cinci ore fără 12 minute: 7-6(8) 5-7 2-6 7-6(5) 6-4

– Privind în ansamblu, surpriza de azi are aceleași proporții imense precum șocurile resimțite de lumea tenisului când Rafa Nadal a pierdut prima dată la French Open (învins de Soderling), sau când Federer, deși mai pierduse până la acel moment, a capotat în turul doi la Wimbledon cu Stakhovsky. Australian Open era turneul de casă al lui Djokovic, locul unde a adunat cele mai multe titluri de Slam, șase în total, fundația palmaresului său. Simbolic, poate însemna sfârșitul unei dominații impresionante. De notat că Nadal a mai câștigat ulterior RG (înainte de a pierde iar, chiar cu Djokovic), în vreme ce Federer s-a întors în două finale consecutive la Wimbledon, fără să câștige vreuna (ambele pierdute tot cu același Nole). Dacă va urma aceeași cale, putem spune că Novak nu și-a spus ultimul cuvânt la Melbourne, dar și-a pierdut ascendentul asupra acestui turneu. 

– Cum, de altfel, putem spune acum că și-a pierdut cu adevărat ascendentul moral asupra vestiarului; au fost doi sau trei ani la rând în care meciurile de acest tip erau câștigate înainte de a începe. Partea a doua a sezonului precedent a fost pusă pe seama mahmurelii post-RG. Titlul de la Doha, cu victorie directă la Murray, a părut că readuce lucrurile pe făgașul normal. Dar la AO ezitările lui Djokovic au reapărut mai devreme decât ar fi anticipat oricine. Iar vestiarul l-a taxat. Și a sărbătorit, în același timp: finalul meciului a fost primit cu urale în lounge-ul jucătorilor. 

– Cum au făcut în ocazii similare și Nadal, Federer sau Murray, Djokovic a venit de pe teren direct la conferința de presă. Cumpătat, echilibrat și politicos, Nole a răspuns la tot ce a fost întrebat; a părut mult mai liniștit decât ar fi fost, poate, normal. Aproape împăcat cu situația. Întrebarea care a mers la țintă – dacă e afectat mai puțin la această înfrângere decât ar fi fost anul trecut – a fost driblată elegant. 

– Turneul e larg deschis acum, sau mai bine spus jumătatea inferioară a tabloului, unde Raonic și Nadal au motive să spere la o finală. Andy Murray, favorit în mintea multora înainte de startul turneului, e și mai bine poziționat acum pentru primul său titlu la Melbourne după cinci finale pierdute. Dacă va câștiga, britanicul își va consolida pentru cel puțin o jumătate de an poziția de lider. 

De asemenea, e un semnal că urmează un sezon imprevizibil. Cu vechea gardă tot mai vulnerabilă, totul pare posibil: poate succese pe linie ale lui Murray, care are fereastra lui, poate alte Slamuri pentru Stan sau Delpo, poate premiere pentru Kei sau Raonic, poate 18 pentru Federer sau 15 pentru Rafa, sau poate un prim slam pentru #NextGen.

– Denis Istomin, dintre toți oamenii! Seamănă, oarecum, cu situația de la Federer vs Stakhovsky. Un journeyman, Istomin a jucat multe challengers în ultima vreme și și-a obținut locul pe tablou câștigând un playoff pe zona Asia-Pacific, al cărui premiu era un wildcard. Culmea, a fost la doar câțiva centimetri să fie eliminat în acel playoff. Până azi, Denis nu câștigase decât un singur meci contra Top 10 și fusese clar dominat în cele cinci meciuri anterioare cu Novak. 

– Meciul a avut un vibe ciudat încă de la început, iar sentimentul a fost, mult timp, că se lungește în mod suspect. “Cum de încă se mai joacă, de ce nu e gata?“, s-a auzit în sala de presă de câteva ori. Game-ul întâi a durat 16 minute, iar Nole, care l-a câștigat după ce a salvat mingi de break, a glumit, întrebându-l pe Istomin dacă nu vrea să treacă direct la tiebreak. S-a ajuns acolo, iar Istomin s-a tot agățat de șansele lui, câștigând setul. Lucrurile s-au complicat pentru Djokovic, care a salvat două mingi de 0-2 la seturi la 4-5, pe propriul serviciu. Când, imediat după, sârbul a luat 12 din 14 puncte la rând, meciul părea întors definitiv. Era clasica situație în care outsiderul urmează să se ‘taie’ după ce-și ratează șansele. Nole a luat clar setul trei, cu 6-2, și a avut șanse de break în începutul setului 4, când a greșit un forehand ușor. Dar Djokovic a pierdut iar firul din senin, cedând trei game-uri la rând. A recuperat break-ul, a salvat altă minge de set și s-a ajuns în alt tiebreak. Istomin a jucat iar impecabil TB-ul, încheindu-l apoteotic. 

În decisiv, Denis începuse deja să creadă că poate să câștige, iar de la 2-2 în sus a intrat în zonă. A făcut break și apoi a început să împrăștie lovituri direct câștigătoare cu o ușurință nonșalantă. Nu a clipit când a trebuit să servească pentru meci, iar minute mai târziu, îi mulțumea mamei, cea care îl antrenează, în interviul cu Jim Courier. „Îmi pare rău pentru Novak”, a mai apucat el să spună. „Am jucat atât de bine încât m-am surprins și pe mine”. 

– Unde îl lasă această eliminare pe Djokovic? Sârbul a evitat să dea un răspuns clar inclusiv la o întrebare simplă, cea referitoare la programul său ulterior. “Nu vreau decât să mă duc acasă, la familie“. În vreme ce e prematur să speculăm pe seama revenirii lui la formă, ideea că Djokovic va mai domina circuitul de maniera anilor 2014-2015 pare complet deplasată. Și nici istoria nu-l ajută: când au depășit 30 de ani, atât Federer, cât și Nadal au avut mari dificultăți în a mai fi un factor în finalele de Slam. Totuși, căderea lui Nole rămâne inexplicabil de rapidă.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi