Novak, până pe marginea prăpastiei și înapoi

Camelia Butuligă | 3 iunie 2012

Novak, până pe marginea prăpastiei și înapoi

O paralelă ciudată s-a desfăşurat azi, între meciurile liderilor clasamentului la fete şi la băieţi. În timp ce Vika se chinuia să-şi găsească ritmul şi motivaţia împotriva Cibulkovei pe Lenglen, Novak se chinuia să-şi găsească deplasarea şi instinctul de predator contra lui Seppi pe Chatrier.

Teoretic, Djokovic trebuia să se plimbe ca prin parc în meciul ăsta. Scorul întâlnirilor directe era un dezarmant 7-0 pentru Novak, iar până anul acesta, Seppi (28 ani, nr. 25 ATP) nu câştigase decât 3 meciuri la RG în toată cariera lui. Dar Seppi trece printr-un fel de renaştere anul acesta: a câştigat turneul de la Belgrad şi a triumfat apoi într-un meci senzaţional la Roma contra lui Wawrinka, când, purtat de public, a salvat 6 mingi de meci.

Pe de altă parte, ştim cu toţii că Novak e un jucător de atmosferă. Se hrăneşte din susţinerea publicului şi îl îndârjeşte ostilitatea lui. Se pare că Djokovic nu e sensibil doar la atmosfera emoţională din jurul lui, ci şi la condiţiile meteo, pentru că azi s-a luptat cu vântul, umiditatea şi zgura grea. Vremea apăsătoare s-a transferat, ca-n romane, în starea psihică a eroului nostru principal. După un start promiţător şi un 3-0 rapid, Novak a pierdut complet controlul şi 6 din următoarele 7 game-uri: 6-4 în 49 de minute. Într-un stil care nu-l mai caracterizează de vreun an și ceva, Djokovic s-a crispat la punctele importante (a câştigat doar o minge de break din 5, pe când Seppi a fructificat 2 din 3), a făcut greşeli cu dreapta şi nu s-a mişcat deloc bine.

Seppi, în schimb, a jucat hotărât şi a continuat asediul şi-n setul 2, spre suprinderea lui Djokovic. După ce au schimbat câte un break, setul 2 a ajuns în tiebreak. Aici, de obicei avem eterna poveste: jucătorii de top nu clipesc şi cei de pluton se prăbuşesc. Nu şi ieri. Seppi ia tie-break-ul  cu 7-5. Novak făcuse 34 de greşeli neforţate în 2 seturi. Azarenka pierduse deja şi freamătul cuprindea Internetul: e posibil ca şi favoritul 1 să aibă aceeaşi soartă?  

Într-un interviu dat site-ului RG, Seppi a declarat, înaintea meciului cu Djokovic, că „nu are nimic de pierdut”. Şi a fost adevărat timp de două seturi. Apoi însă Seppi a avut ceva de pierdut: cele două seturi câştigate. Dinamica se schimbă, relaxarea dispare şi apare stresul. De asemenea, sistemul de joc 3 din 5 seturi îi avantajează pe jucătorii mai pregătiţi fizic. Este unul dintre motivele pentru care, în ultimii 7-8 ani, jucătorii din top 3 nu au pierdut aproape niciodată la outsideri în Grand Slam-uri.

Novak a făcut un break la începutul setului 3 şi a pornit-o pe lungul drum al come-back-ului. La conferinţă, a declarat că nu a avut nico îndoială că poate să revină şi să câştige. Ei bine, eu am avut. În setul 3, câştigat până la urmă de Novak cu 6-3 s-au făcut în total 6 break-uri!

Aproape două ore şi două seturi mai târziu (7-5, 6-3), Novak câştiga un meci în care „nimic n-a funcţionat”, Seppi „fusese mai bun timp de două seturi”, iar Novak din 2011 nu a apărut decât timp de vreo două game-uri în setul 3. Un Djokovic înnegurat a explicat revenirea şi victoria prin faptul că a avut experienţă şi a luptat: „Nu am putut să-mi găsesc deloc ritmul. Dar am luptat. Cel mai important lucru e că am câştigat și sunt în sferturi. Acum vreau să uit meciul ăsta. Dar următorul meci, (contra lui Tsonga sau Wawrinka) trebuie să joc mult mai bine ca să câştig”.

A fost a treia oară în cariera sârbului când revine de la 0-2 la seturi și câștigă. Cel mai recent exemplu, faimosul meci din semifinalele US Open 2011 cu Roger Federer.

Îți place?
2performant

Cele mai bune jucătoare de tenis sunt la Singapore. Cei mai buni generatori de vânzări online sunt în Affiliate Ranking by 2Performant

Cele mai noi