Novak Djokovic și Andy Murray se reîntâlnesc la US Open, reeditarea finalei din 2012

Adrian Țoca | 2 septembrie 2014

Novak Djokovic și Andy Murray se reîntâlnesc la US Open, reeditarea finalei din 2012

Andy Murray a avut de așteptat mai bine de un an ca să bată iar pe cineva din Top 10. Ultima oară se întâmpla tocmai în finala Wimbledon de anul trecut, când a pus capăt unei așteptări istorice a britanicilor și a cucerit titlul în finala cu Djokovic. De atunci, britanicul s-a operat la spate, apoi a avut un comeback lent, anevoios, punctat cu multe înfrângeri dezamăgitoare și evoluții neconcludente. Până azi, când victoria cu Jo-Wilfried Tsonga (7-5, 7-5, 6-4) a spart această barieră din meciurile vs Top 10, relevantă nu doar pentru statisticieni, ci și pentru jucători, pentru încrederea pe care o aduc aceste victorii contra unor rivali de top.

A fost posibil datorită uneia dintre cele mai limpezi evoluții reușite de Andy în acest sezon. Excelent pe primul serviciu (a câștigat 84 la sută din punctele jucate cu primul), Andy a greșit foarte puțin, doar 18 erori neforțate, conducând clar la capitolul lovituri direct câștigătoare, 45 versus 32. Britanicul și-a ridicat de fiecare dată jocul atunci când Tsonga servea ca să rămână în seturi. În plus, Andy a revenit atât în setul doi, cât și în al treilea, recuperând de fiecare dată câte un break.

Eliminarea îi frânează lui Tsonga recentul reviriment arătat la Toronto și îi reconfirmă regresul înregistrat în Slamuri atunci când vine vorba de meciuri cu Big Four. Sezonul acesta, francezul a fost scos de Federer la AO, de Djokovic la RG și Wimbledon, și acum de Murray.

Andy obține astfel o reîntâlnire cu Novak Djokovic, abia a doua în acest sezon, după cea de la Miami.

Sârbul a câștigat în trei seturi cu Phillip Kohlschreiber, 6-1, 7-5, 6-4. Dacă în primul set Djokovic a fost imperial și dominant, Kohlschreiber l-a întins serios în setul secund, când a avut o minge de set la 5-4, pe care Novak a salvat-o cu un passing de FH în cross executat într-o situație de presiune maximă. Jocul s-a dezechilibrat de acolo, iar Nole trece în sferturile US Open, ceea ce reprezintă a 22-a calificare consecutivă în sferturile de finală ale unui Grand Slam, la 14 distanță de recordul stabilit recent de Roger Federer.

Se reia astfel rivalitatea Djokovic – Murray, cu episodul 21. Novak conduce cu 12-8 la general, cu 8-6 pe hard și cu 3-2 la turneele de Grand Slam. Cele mai faimoase meciuri sunt cele jucate în finalele de Grand Slam, cu Novak impunându-se la AO 2011 și 2013, în vreme ce Murray le-a câștigat pe cele de la US Open 2012 și Wimbledon 2013.

 

Stan a trecut de Robredo  

Într-un meci și mai intens, Stan Wawrinka a trecut de cel mai dificil obstacol întâlnit până acum în turneu, învingându-l pe Tommy Robredo în patru seturi, 7-5, 4-6, 7-6, 6-2. Elvețianul a jucat totul pe cartea atacului și a încheiat meciul cu nici mai mult, nici mai puțin de 75 de lovituri direct câștigătoare. 27 dintre acestea au venit în setul trei, pe care Stan era cât pe ce să-l scape printre degete, așa cum o făcuse și cu setul secund, cedat printr-un singur break pierdut din nimic, contrar cursului jocului. În tiebreak-ul setului trei, Wawrinka, adesea strălucitor, uneori haotic, a salvat două mingi de set consecutive, prima dintre ele într-un rally jucat pe muchie. Debutul setului patru a rupt echilibrul, dar și tensiunea dintre cei doi, Stan și Tommy schimbând câteva cuvinte nu tocmai prietenoase. Campionul de la Australian Open, care a încasat și o căzătură în primele rânduri ale tribunelor încercând să salveze un smash, s-a dezlănțuit în setul patru, în care a lovit cel mai curat din tot meciul și a căutat să închidă ori de câte ori s-a ivit ocazia.  

Robredo îl învingea anul trecut pe celălalt elvețian de top, Roger Federer, în aceeași fază a competiției. Stan, semifinalist în 2013, va juca vs Raonic/Nishikori în sferturi, iar mai departe, învingătorul acestui meci îl va întâlni pe câștigătorul dintre Djokovic și Murray.

Nishikori l-a învins în patru ore pe Raonic

Ziua s-a încheiat cu un maraton de patru ore și nouăsprezece minute, care s-a terminat la ora locală 2.26, ceea ce reprezintă un record egalat în materie de meciuri terminate foarte târziu la US Open. Kei Nishikori a revenit de la 1-2 la seturi și nu i-a dat canadianului Raonic nici măcar o șansă la un break în ultimele două seturi, câștigând cu 4-6, 7-6, 6-7, 7-5, 6-4.

Nishikori, care îl va întâlni pe Wawrinka în turul următor, spune că se simte bine fizic după problemele care l-au ținut departe de turneele pre-US Open: „Nu mă așteptam la un rezultat atât de bun aici, dar pe măsură ce am trecut de primele tururi, încrederea mea a crescut”, a spus Nishikori.

Programul de azi

Astăzi se joacă optimile de finală de pe partea de jos a tabloului masculin: Simon – Cilic, Dimitrov – Monfils, Berdych – Thiem și Federer – Bautista-Agut, dar și sferturile de finală de pe partea inferioară a tabloului feminin: Bencic – Peng și Wozniacki – Errani.

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi