Novak Djokovic, numărul 1 mondial la final de 2014. Anul perfect pentru Novak: înapoi pe primul loc, căsătorie și copil

Treizecizero | 14 noiembrie 2014

Novak Djokovic, numărul 1 mondial la final de 2014. Anul perfect pentru Novak: înapoi pe primul loc, căsătorie și copil

Novak Djokovic a îndeplinit și ultima formalitate care-l mai separa de confirmarea matematică: câștigând în două seturi simple cu Tomas Berdych – 6-2, 6-2, încă un meci dezechilibrat la Turneul Campionilor -, Novak și-a asigurat punctele necesare pentru a fi sigur că va încheia sezonul 2014 pe primul loc, indiferent de rezultatele care se vor înregistra de aici înainte.

Este pentru a treia oară în cariera sârbului când reușește să închidă un an pe primul loc, după 2011 și 2012. Ca și în 2012, Nole a avut o rezistență solidă din partea veteranului Roger Federer, care a recuperat spectaculos din diferența uriașă care-i separa la un moment dat, ajungând, după Basel, la numai 490 de puncte distanță.

Revenit pe teren după nașterea fiului său, Novak a răspuns la înălțime, câștigând titlul la Mastersul de la Paris, performanță după care, ajutat și de eliminarea lui Federer încă din sferturi, i-a mărit din nou avantajul. Înainte de Londra, Djokovic știa că-și controlează soarta și că depinde numai de el. Cu trei victorii în grupele Turneului Campionilor, locul 1 era securizat, ceea ce, într-un final, s-a și întâmplat, în ciuda presiunii puse de Federer, care, la rândul său, și-a câștigat fiecare meci. Novak a defilat prin meciurile cu Cilic, Wawrinka și Berdych, în care a pierdut un total de doar nouă game-uri!

Novak îl egalează astfel pe Rafa Nadal, fiecare dintre ei având câte trei finișuri pe primul loc. Pete Sampras deține recordul, cu 6 ani terminați pe primul loc. Roger Federer și Jimmy Connors îl urmează, cu câte 5, iar John McEnroe și Ivan Lendl au câte 4 ani ca lideri. 

Lista liderilor la final de an numără doar 16 nume de la lansarea circuitului ATP, în 1973.

Cu șase titluri anul acesta, inclusiv un Slam, Novak a preluat locul 1 în vară, după al doilea titlu câștigat la Wimbledon. Săptămâna aceasta este cea cu numărul 121 petrecută de Djokovic pe primul loc. 

De altfel, anul 2014 înseamnă al 11-lea sezon la rând când primul loc la final de sezon este ocupat de unul dintre Federer-Djokovic-Nadal. 

Prima oară când Novak a urcat pe locul 1 s-a întâmplat în iulie 2011. A rămas acolo 53 de săptămâni, până când i l-a cedat lui Federer, de la care l-a recuperat pe 5 noiembrie 2012, suflându-i pe ultimii metri un finiș pe primul loc. I l-a cedat lui Nadal în octombrie anul trecut.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi