Novak Djokovic, numărul 1 mondial la final de 2014. Anul perfect pentru Novak: înapoi pe primul loc, căsătorie și copil

Treizecizero | 14 noiembrie 2014

Novak Djokovic, numărul 1 mondial la final de 2014. Anul perfect pentru Novak: înapoi pe primul loc, căsătorie și copil

Novak Djokovic a îndeplinit și ultima formalitate care-l mai separa de confirmarea matematică: câștigând în două seturi simple cu Tomas Berdych – 6-2, 6-2, încă un meci dezechilibrat la Turneul Campionilor -, Novak și-a asigurat punctele necesare pentru a fi sigur că va încheia sezonul 2014 pe primul loc, indiferent de rezultatele care se vor înregistra de aici înainte.

Este pentru a treia oară în cariera sârbului când reușește să închidă un an pe primul loc, după 2011 și 2012. Ca și în 2012, Nole a avut o rezistență solidă din partea veteranului Roger Federer, care a recuperat spectaculos din diferența uriașă care-i separa la un moment dat, ajungând, după Basel, la numai 490 de puncte distanță.

Revenit pe teren după nașterea fiului său, Novak a răspuns la înălțime, câștigând titlul la Mastersul de la Paris, performanță după care, ajutat și de eliminarea lui Federer încă din sferturi, i-a mărit din nou avantajul. Înainte de Londra, Djokovic știa că-și controlează soarta și că depinde numai de el. Cu trei victorii în grupele Turneului Campionilor, locul 1 era securizat, ceea ce, într-un final, s-a și întâmplat, în ciuda presiunii puse de Federer, care, la rândul său, și-a câștigat fiecare meci. Novak a defilat prin meciurile cu Cilic, Wawrinka și Berdych, în care a pierdut un total de doar nouă game-uri!

Novak îl egalează astfel pe Rafa Nadal, fiecare dintre ei având câte trei finișuri pe primul loc. Pete Sampras deține recordul, cu 6 ani terminați pe primul loc. Roger Federer și Jimmy Connors îl urmează, cu câte 5, iar John McEnroe și Ivan Lendl au câte 4 ani ca lideri. 

Lista liderilor la final de an numără doar 16 nume de la lansarea circuitului ATP, în 1973.

Cu șase titluri anul acesta, inclusiv un Slam, Novak a preluat locul 1 în vară, după al doilea titlu câștigat la Wimbledon. Săptămâna aceasta este cea cu numărul 121 petrecută de Djokovic pe primul loc. 

De altfel, anul 2014 înseamnă al 11-lea sezon la rând când primul loc la final de sezon este ocupat de unul dintre Federer-Djokovic-Nadal. 

Prima oară când Novak a urcat pe locul 1 s-a întâmplat în iulie 2011. A rămas acolo 53 de săptămâni, până când i l-a cedat lui Federer, de la care l-a recuperat pe 5 noiembrie 2012, suflându-i pe ultimii metri un finiș pe primul loc. I l-a cedat lui Nadal în octombrie anul trecut.

Îți place?
2performant

Cele mai bune jucătoare de tenis sunt la Singapore. Cei mai buni generatori de vânzări online sunt în Affiliate Ranking by 2Performant

Cele mai noi