Novak Djokovic e primul finalist la Turneul Campionilor: primul set pierdut indoor de Nole n-a fost suficient

Adrian Țoca | 15 noiembrie 2014

Novak Djokovic e primul finalist la Turneul Campionilor: primul set pierdut indoor de Nole n-a fost suficient

Novak Djokovic a părut din altă lume în primul set, s-a enervat pe public și a fost depășit de Nishikori în setul doi, apoi a câștigat decisivul cu 6-0, deși, paradoxal, nivelul lui a apărut mai slab decât cel din primul set. În trei idei, așa s-a scris povestea primei semifinale de la Turneul Campionilor, câștigată de Djokovic cu 6-1, 3-6, 6-0 în fața lui Kei Nishikori, cel care producea marea surpriză, eliminându-l pe sârb în semifinalele US Open.

Djokovic a fost imperial în prima parte a meciului și s-a desprins rapid cu un break în setul secund, în ceea ce părea un alt meci expeditiv de două seturi. Dar Nishikori, împins de la spate și de tribune, a făcut rebreak imediat, regăsindu-și adâncimea la retur și explozia în forehand. Djokovic a predat break-ul printr-o dublă greșeală, tribunele s-au bucurat ca la un punct frumos, iar sârbul a replicat prin a aplauda sarcastic înapoi, gest care i-a adus  și ceva fluierături răzlețe. 

Dar Nole a luat personal o reacție absolut de înțeles a fanilor, care au urmărit o săptămână întreagă un turneu absolut disproporționat, cu foarte multe meciuri fără istoric: bucuria lor din acel moment a fost mai degrabă o bucurie că setul doi tocmai ce se relansase, nu că Djokovic făcuse o dublă greșeală.

Frustrarea lui Djokovic cu fanii a fost evidentă în restul meciului și e posibil să fi contribuit la echilibrarea lui: Nishikori a readus aminte de US Open în restul setului secund și a făcut încă o dată break la 4-3, încheind setul cu un hold autoritar. Japonezul și-a continuat momentul bun și în startul decisivului, când a avut două mingi de break în primul game. Nishikori a ratat însă două execuții în ambele ocazii (un forehand și un backhand), Djokovic a salvat game-ul, apoi Kei n-a mai avut replică, pierzându-și serviciul, dar și luciditatea. 

Djokovic a salutat foarte reținut publicul la victorie, retrăgându-se imediat pe bancă, apoi a lăsat un semn ciudat pe cameră, în loc de obișnuitul autograf de final: un… punct. 

Djokovic, care n-a mai pierdut la O2 din 2011, are o serie de 31 de victorii consecutive indoor și se califică în a treia finală la rând la Turneul Campionilor. Așteaptă învingătorul dintre Federer și Wawrinka, meci care se joacă de la ora 22:00, ora României. 

Nishikori a plătit tribut unei cifre teribile pe serviciul doi, pe care a câștigat doar 17 la sută dintre puncte. E o situație care se tot repetă la Londra și care confirmă teoria lui Roger Federer, cum că suprafața și condițiile de joc favorizează returul pe serviciul secund și face imposibilă susținerea serviciului, dacă nu poți produce în mod constant lovituri de nivel excepțional cu care să te impui în duelurile de pe baseline. 

În ciuda finalului trist, japonezul rămâne însă cu bucuria celui mai bun sezon al carierei: intrarea în Top 10, prima finală de Grand Slam, prima calificare la Turneul Campionilor, unde a reușit și prima semifinală.

Novak a fost în continuare tensionat și la conferința de presă, la care a întârziat, ajungând la două ore și jumătate distanță de finalul meciului. De regulă foarte politicos și deschis, Nole a părut acum măcinat: „Așa am simțit să fac azi. E noua mea semnătură”, a răspuns, cu referire la punctul lăsat pe cameră. Apoi a intrat într-un mic clinci cu un jurnalist mai în vârstă, care l-a atenționat că a reacționat „un pic greșit” când a aplaudat tribuna. „De ce am reacționat urât? În ce fel?”, a întrebat sârbul. „Am văzut că ai fost nervos”, a venit răspunsul. „Și nu am voie să fiu nervos pe teren?”. „Nu de asta, întreb pentru că, de regulă, nu ți se întâmplă. Ți-ai pierdut concentrarea”. „Da, așa e. A fost vina mea. A fost vina mea că am permis acelui episod să-mi afecteze concentrarea”, a răspuns Djokovic, insistând apoi pe faptul că ar fi trebuit să se controleze. „La urma urmelor, nu pot să blamez publicul. Publicul are voie să susțină pe cine consideră, să aplaude ce vrea. Au fost câteva persoane care au depășit limita, câteva provocări la care, de regulă, nu răspund, dar acum am făcut-o. A fost vina mea. Am pierdut break-ul și setul din cauza asta, puteam chiar să ajung să pierd și meciul. Ar fi trebuit să am altă reacție”, a completat Djokovic. „Tolerezi o dată, de două ori, dar suntem toți oameni, avem reacții. E o lecție, mă bucur că am depășit-o”.

Dar, într-o atmosferă tensionată, întrebările incomode nu s-au oprit aici. Întrebat dintr-o altă perspectivă de ce nu dezvăluie ce a însemnat acel punct, Djokovic a răspuns: „Pentru că nu simt ca și cum aș face asta. Nu, nu e niciun mesaj. E doar un punct”.

Revenind la lucruri serioase, Djokovic a mărturisit că i-a fost greu să-și regăsească motivația după cele trei victorii din grupă și după atingerea obiectivului locului 1. A spus că, din acest motiv, a avut probleme de concentrare și a venit pe teren fără prea multe resurse emoționale. „Am avut nevoie de ceva mai mult timp ca să mă energizez”, a încercat Djokovic să explice și altfel căderea din setul doi, descrindu-se drept „norocos” că nu și-a pierdut serviciul la începutul game-ului trei, caz în care meciul „ar fi putut să se termine oricum”. 

Articol în curs de actualizare.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi