Novak dă primele emoții, Rafa dă doar un game. Mladenovic mai face un comeback

Radu Marina | 3 iunie 2017

Știm primele optimi la masculin: Raonic – Carreno Busta, Nadal – Bautista Agut, Thiem – Zeballos, Djokovic – Ramos-Vinolas. Și primele optimi la feminin: Ostapenko – Stosur, Kuznetsova – Wozniacki/Bellis, Muguruza – Mladenovic, Venus – Bacsinszky.

Roland Garros este oferit de

Rafa Nadal impresionează, reușește una dintre cele mai categorice victorii ale sale într-un Grand Slam.

Azi, Nadal a arătat impecabil. Dacă în primele două apariții au mai fost mici scăpări, ceva greșeli, astăzi a mers totul, absolut totul. Adversarul lui Rafa a părut încă de la început timorat și mai tot timpul surprins de mingile cu mult top spin, de înălțimea mingii, de capacitatea spaniolului de a se apăra, așa că, treptat, Bashilashvili nu a mai găsit nicio soluție și a părut complet resemnat. Nadal a avansat destul de mult în teren, a fost ceva mai incisiv cu returul și a atacat ori de câte ori a avut ocazia. Singurul moment în care a legat câteva puncte bune a fost în setul trei, când a avut 3 mingi de break consecutive la 3-0 pentru Nadal. Ce a urmat? Un forehand direct câștigător, un rever direct câștigător și un nou forehand direct câștigător pentru Rafa. Nici la serviciu nu a stat deloc rău Nadal. În primele două seturi, nu a oferit nicio minge de break și a pierdut doar 7 puncte cu primul serviciu și 5 cu al doilea. Pentru Nadal, victoria de azi a însemnat a 75-a victorie la Roland Garros (unde are doar două înfrângeri), cea mai categorică victorie a sa într-un Slam (a mai reușit una în 2012 cu Juan Monaco tot la RG, 6-2, 6-0, 6-0) și multă încredere pentru a doua săptămână.

Iar pentru meciul de azi? Ilustrativ e acest titlu:

Djokovic pierde primele seturi, dar se redresează pe final. Cred că meciul ăsta a descris cel mai bine starea lui Djokovic din ultima perioadă. Neconvingător, nervos, multe greșeli ușoare consecutive, perioade de joc în care nu se regăsește și, pe alocuri, momente cu super puncte. După cum a început meciul, părea un meci de rutină și o victorie facilă. De la 4-1 în primul set, nivelul lui Nole a scăzut drastic, asta și pe fondul unui joc așezat al lui Diego Schwartzman, care merită tot creditul pentru meciul bun făcut. S-a ajuns rapid la 5-5, iar aici sârbul a produs 4 greșeli consecutive (două scurte complet ratate, o ramă și încă o greșeală venită de pe forehand).

Următoarele seturi au mers cam în același ritm, aș mai adaugă starea de iritare și nervozitate ale lui Djokovic care a fost avertizat de trei ori într-un game. Pe final, Schwartzman a părut că suferă fizic și a chemat fizioterapeutul; la serviciu s-a resimțit cel mai mult accidentarea pentru că doar punea mingea în teren, fără viteză. Așa că Nole s-a concentrat pe retur, a căutat să-l deplaseze cât mai mult și a închis meciul cu un retur câștigător după un serviciu scurt și fără viteză. Novak Djokovic intră în a două săptămână la Paris destul de chinuit, cu ceva îndoieli, dar încă se luptă și asta contează cel mai mult. Mai important, Andre Agassi, care a mărturisit într-un interviu Eurosport luat de… Boris Becker că nu a acceptat să fie plătit pentru această perioadă de test, ar intenționa să o extindă.

Dominic Thiem merge în optimi, îl învinge pe Johnson. În cele trei meciuri jucate până acum Thiem a arătat tare bine. Consistent, eficient la fileu (acolo unde azi a venit de peste 30 de ori) și cu un raport foarte bun în ceea ce privește punctele direct câștigatoare și greșelile nefortate (32 vs. 10, 42 vs 30, 46 vs 19). Într-un interviu recent spunea că se vede avansând destul de mult în turneu, crede că are o șansă și își dorește să intre în top 5 (alături de Zverev, care a fost eliminat devreme aici). În turul următor urmează Horacio Zeballos, iar apoi, în sferturi, ar putea avea șansa unei revanșe cu Novak Djokovic, cel care l-a învins categoric la Roma cu 6-0, 6-1.

David Goffin abandonează după o accidentare urâtă. După ce ieri Nicolas Almagro a trebuit să se retragă în meciul cu Juan Martin Del Potro din cauza unei accidentări la genunchi, căpătată încă de la Barcelona (când retras din meciul cu Nadal), azi Goffin s-a accidentat serios la gleznă. La 5-4 și serviciu pentru belgian, Zeballos a trimis o minge lungă cu reverul, iar Goffin, în încercarea de a aluneca pe zgură, s-a împiedicat în prelata din spatele terenului.

Un accident urât, în urma căruia David și-a sucit glezna și n-a mai putut continua. Ambele momente au fost emoționante: Del Potro, și el cu ceva probleme, l-a consolat permanent pe Almagro; Zeballos, care a spus despre David că este de fiecare dată foarte politicos și drăguț, l-a ajutat pe Goffin să se ridice și să iasă de pe teren, apoi i-a cărat termobagul.

Kristina Mladenovic revine de la 2-5 în decisiv cu Rogers, se califică în premieră în optimi la Roland Garros. Pentru a două oară săptămâna asta, Mladenovic reușește să revină într-un meci care părea aproape pierdut. Cu un public care a susținut-o neîncetat, i-a strigat numele și a purtat-o spre victorie, Mladenovic a reușit, de la 2-5 în decisiv, să câștige 12 din următoarele 13 puncte, dictând cu forehand-ul, surprinzând-o pe americancă cu ceva scurte și găsind acea agresivitate controlată cu care a plimbat-o constant pe Rogers pe mai tot terenul.

Pe final, Shelby n-a mai ținut ritmul și a capotat, 8-6 în decisiv. Victoria franțuzoaicei demonstrează încă o dată cât de important e să știi să extragi energia de la public și să te folosești de ea în mod pozitiv. Spun în mod pozitiv deoarece pentru mulți jucători tipul asta de susținere, public mare înseamnă presiune în plus și o apăsare și mai mare: exemplu, o altă franțuzoaică, Caroline Garcia, care an de an cere să nu fie programată pe terenul central la RG. Ceva mai târziu nici Pouille n-a generat același nivel de hărmălaie pe care îl regăsim la meciurilor unor Monfils sau Gasquet, iar Lucas s-a înclinat în cinci cu Albert Ramos. Apropo de Gael și Richie, publicul francez va avea de ales sâmbătă, pentru că cei doi vor fi față în față.

Revenind la Mladenovic, un  super meci se profilează pentru duminică între ea și campioana en-titre, Garbine Muguruza. 

Venus, Sveta și Stosur merg mai departe. Trei dintre veteranele circuitului merg mai departe în a doua săptămâna după victorii mai mult sau mai puțin convingătoare. Dacă Venus și Stosur nu au avut mai nicio problemă în a se impune (Sam a reiterat cât de bine se simte pe această suprafață), Kuznetsova își câștigă în continuare meciurile greu. Acum a trecut în trei seturi pe Shuai Zhang și merge pentru a două oară consecutiv optimi la Paris. Așteptările la ea sunt însă mai mari de atât, de văzut cum o va afecta mai târziu energia consumată acum.

Victorii notabile. Jelena Ostapenko continuă formă bună din sezonul de zgură și reușește în premieră să se califice în optimi la un turneu de Grand Slam după victoria la Lesia Tsurenko. Mai târziu, Tsurenko a spus despre Ostapenko că poate câștiga turneul dacă va continua să joace la fel.

Sâmbătă. În primul rând se anunță șanse mari de ploaie, ceea ce înseamnă o zi lungă pentru jucătorii programați. Simona e a doua pe Lenglen vs Kasatkina, al treilea ei meci consecutiv pe arena nr.2. Cele două urmează după Lopez – Cilic. Irina Begu și Horia Tecău sunt ceilalți români din program.

Pe Chatrier, pe rând, avem Cornet – Radwanska, Murray – Del Potro, Gasquet – Monfils și Svitolina – Linette.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi