Noul număr 2 mondial, back in business: Simona Halep a debutat cu victorie la Cincinnati

Adrian Țoca | 13 august 2014

Simona Halep a câștigat primul meci jucat în calitate de număr 2 mondial, 6-4, 6-2 cu Kirsten Flipkens, din Belgia, și merge în turul III la Cincinnati.

Simona Halep a câștigat primul meci jucat după o absență de patru săptămâni, timp în care s-a bucurat de o vacanță, s-a îndepărtat un pic de intensitatea circuitului și a urcat pe locul 2 în lume. Întoarsă pe teren, Simona a reluat lucrurile de unde le lăsase: victorie în două seturi în turul 2 la Cincinnati, 6-4, 6-2 cu Kirsten Flipkens, în o oră și 28 de minute.

Legenda spune că Simona pierde primul meci pe care îl joacă în circuitul WTA după o pauză de cel puțin o lună, motiv pentru destule temeri înainte debutul la Cincy. Așa s-a întâmplat la Sydney, în primul meci al anului, sau la Stuttgart, în startul sezonului de zgură, episoade care au consolidat teoria că pauza e motiv de îngrijorare. Numai că există o diferență masivă între cele trei momente. În ianuarie, ea încă nu-și atinsese nivelul de pregătire optim, iar în aprilie, la Stuttgart, venise direct de la București, de la meciul de Fed Cup, cărând cu ea și niște probleme la gleznă. În ambele situații, condiția fizică n-a fost cea optimă. De data asta, lucrurile au stat cu totul altfel. Simona e perfect sănătoasă, e odihnită și a ajuns la Cincinnati de aproape o săptămână, timp în care s-a antrenat intens și a avut șansa acomodării cu turneul. Când, în sfârșit, a intrat pe teren, Halep ne-a convins după primele câteva puncte că e la potențial maxim din punct de vedere fizic. 

Într-o seară răcoroasă, cu un vânt incomod, Simona a trebuit să aștepte la vestiare finalul prelungit al meciului dintre Djokovic și Gilles Simon, care a dat peste cap programul, astfel că meciul lui Halep a început cu o oră mai târziu față de ora estimată, puțin după 4.30, ora României. 

Simo a început în forță, dar primul set a avut o traiectorie un pic ciudată, frustrantă pentru româncă. Halep a făcut două break-uri și s-a desprins la 3-0, în ambele ratând câte două break points înainte de a reveni și a lua game-ul. Game-urile au fost lungi, strânse, cu răsturnări, iar când Simona a ajuns la 5-1 și 40-0, scorul părea un pic prea drastic. Numărul 2 mondial a ratat însă toate cele trei șanse de set, plus o a patra în același game, moment din care lucrurile au luat o turnură neașteptată. 

Flipkens a prins curaj și a avut o perioadă foarte bună, punându-i ceva probleme Simonei cu varietatea jocului ei. Belgianca s-a folosit bine de dimensiunile terenului, a alternat lungimea și forța mingilor, a mixat cu multe slice-uri și câteva scurte cu un timing bun. În plus, a urcat în câteva ocazii la fileu, evitând să se angajeze într-o luptă clasică de pe baseline cu Halep. 

A ajutat-o și serviciul Simonei, ezitant în primul set. La 5-2 și 0-40, favorita 2 a salvat toate cele trei mingi de break, dar a sfârșit prin a-și ceda serva, iar Flipkens s-a apropiat la 5-4. 

Game-ul 10 a fost și cel mai bun al serii. Kirsten a avut și o minge de 5-5, dar Simona a pus capăt, în sfârșit, setului, strălucind cu nu mai puțin de trei passinguri de-a dreptul superbe, toate trei executate perfect, în condiții în care marja de eroare era mică, presiunea scorului, suficientă cât să te „ajute” să greșești, iar Flipkens acoperise de fiecare dată bine terenul. Cu primul, Simo a rezolvat un schimb dificil la 15-30. Cu al doilea și-a procurat încă un set point, iar cu ultimul passing a încheiat un prim set foarte dinamic și plăcut de urmărit, o reușită sărbătorită energic.

Troica de passing shots a avut un efect dublu: în primul rând, Flipkens n-a mai urcat atât de des, iar Simona s-a liniștit și și-a văzut de treabă cu mai puțină presiune. Drept urmare, setul doi n-a avut istoric. Românca și-a regăsit și lungul de linie, iar serviciul a căpătat mai multă variație și ritm. Pe măsură ce meciul a avansat, game-urile la serviciu au venit tot mai ușor. Pe lângă asta, Simona a avut mare succes și la capitolul challenges corecte, 3 din 4. 

Când s-a ajuns încă o dată la 5-1, Halep s-a asigurat că povestea din primul set nu avea să se mai repete și a servit mult mai sigur pentru 6-2. Victorie normală, solidă, un pic muncită, și tocmai de aia reconfortantă, chiar dacă jocul ei mai are mult loc de crescut. 

Ce-i de notat în urma acestei seri? Simona, business as usual, a tratat meciul foarte serios și, poate tocmai de aceea, nu a lăsat niciun moment impresia că l-ar putea scăpa din mână. Genul de succes de rutină, care trebuia bifat, a fost bifat, și acum Simona poate trece mai departe.

Mai departe înseamnă fie Lucie Safarova, fie Zarina Diyas, cea care a eliminat-o azi pe Irina Begu (7/6, 7/6), cele două urmând să joace mâine. Dacă va fi Safarova, Halep conduce cu 2-1 în meciurile directe, cu victorii la Nurnberg 2013 și la Indian Wells 2014 și înfrângere la Toronto 2011. Pe Diyas, Simona a întâlnit-o de două ori chiar anul acesta, învingând-o de fiecare dată foarte clar, la Australian Open și la Wimbledon.

Meciul următor al Simonei, cel din optimi, va avea loc joi.

 

Pe scurt

– Victoria Azarenka s-a retras, previzibil, din turneu, acuzând dureri la genunchi. Vika era campioana en-titre și va coborî, din acest motiv, cel puțin până pe locul 15.

– Maria Sharapova a trecut în trei seturi de Madison Keys, într-un duel dintre două big hitters. Maria a câștigat Cincy în 2011 și ar putea-o întâlni pe Simona în sferturi aici.

– Lucie Safarova a eliminat-o pe finalista de la Montreal, Venus Williams, 6-7, 6-3, 6-4.

– Pe tabloul masculin, surpriza zilei a venit de la campionul săptămânii trecute, Jo Wilfried Tsonga. Fără prea multă energie disponibilă după seria remarcabilă din Canada, unde i-a învins, pe rând, pe Djokovic, Murray, Dimitrov și Federer, Jo a cedat clar în două seturi, 1-6, 4-6 cu rusul Youzhny. 

– În programul zilei de miercuri sunt Federer, Murray, Dimitrov, Ferrer, Berdych, Serena Williams, Radwanska, Bouchard sau Kvitova. Horia Tecău și Jean Julien Rojer vor juca în turul 2 la dublu cu perechea Granollers/Lopez.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi