Note la examenul Wimbledon, ediția WTA: cine a trecut cu brio, cine mai vine la anul

Camelia Butuligă | 13 iulie 2016

De la Simona Halep la Serena Williams, cu priviri către specialități precum Kuznetsova sau Radwanska; cum evaluăm principalele momente ale turneului feminin de la Wimbledon

Premiul ”Svetlana Kuznetsova”: Svetlana Kuznetsova

Premiul ”Cât pe ce”: Simona Halep

Agnieszka Radwanska: nota 7
 
Radwanska a avut pe rând, noroc și apoi ghinion la acest Wimbledon. Aproape eliminată în turul doi, a scăpat de loviturile năprasnice ale lui Konjuh când aceasta a alunecat și și-a sucit glezna la sfârșitul meciului. Optimea contra Cibulkovei a fost meciul turneului, un mamut de trei ore câștigat de Domi cu 9-7 în decisiv. Mă întreb dacă Radwanska n-ar fi fost o adversară mai redutabilă în sferturi contra Vesninei decât Cibulkova, care a pierdut repede: era epuizată fizic și avea o nuntă de organizat peste câteva zile. Iarba este o suprafață care-i place Agăi (are o finală aici), deci optimi nu cred că e un rezultat satisfăcător pentru ea.

Venus Williams: nota 9

La 36 de ani, Venus a ajuns în semifinalele Wimbledon (cea mai în vârstă jucătoare care a ajuns așa departe aici de la Navratilova în 1994), un turneu pe care l-a câștigat de cinci ori. Pentru parcursul ei, o aplaud. Pentru conferințele ei de presă, mă ridic în picioare și o aplaud, pentru că sunt un exemplu de onestitate fără fasoane cum rar mai vezi prin sălile de interviuri. Spre deosebire de Serena, mai răsfățată și capricioasă, Venus are acea răbdare și înțelepciune a fraților mai mari, deschizători de drum și lideri, chiar dacă sunt mai puțin talentați decât mezinii. Răspunsul meu preferat a fost cel de la întrebarea despre cum a trecut peste problemele cu boala auto-imună pe care o are de câțiva ani: ”Pur și simplu trebuie să renunți la a-ți fi frică.”

 

Organizatorii responsabili cu programarea meciurilor: nota 7

La un Slam vor fi mereu mormăieli în legătură cu alocarea terenurilor, mai ales într-un an când vremea face și mai grea misiunea organizatorilor. Totuși, nu pot să nu observ niște offside-uri în care au fost prinși scrobiții domni de la All England Club. Primul este favorizarea capilor de serie masculini pentru programarea pe Centre Court: Federer și Djokovic erau bine mersi în grafic (Federer chiar în față, în turul patru), în timp ce alți jucători erau blocați încă în turul doi. Și nu orice alți jucători: Petra Kvitova, dublă campioană aici, nu a avut loc pe Centre. Petra a vorbit despre cum întreruperile repetate au secătuit-o de energie și n-a mai avut la ce să recurgă pe teren. Apoi, încă o gafă monumentală: Venus Williams, campioană aici de CINCI ori, a fost pusă să joace  pe un teren auxiliar. În condițiile în care anul acesta Venus a făcut semifinală, lipsa de curtoazie (eh) a organizatorilor pare și mai tristă. Și nu în ultimul rând, să nu pui tu meciul Bacsinszky-Niculescu pe teren televizat, asta e o crimă împotriva umanității iubitoare de artă și expresie în tenis…

 

Mențiunea specială ”Game of Tweets”: Codruț Baciu

 
Premiul ”Show me the money, Jerry!”: organizatorii Wimbledon

 

Mențiunea specială ”Game of GIFs”: Adrian Țoca

 

Premiul ”Underdog”: Yaroslava Shvedova, Elena Vesnina, Anastasia Pavlyuchenkova

Gașca asta de rusoaice și foste rusoaice nu-i de ieri de azi prin circuit. Shvedova și Vesnina sunt câștigătoare de Slam la dublu, Pavs este un fost copil minune care nu a confirmat în totalitate. Iată-le activându-se anul acesta pe iarbă și ajungând în premieră atât de departe la Wimbledon. Vesnina a jucat bine la simplu în acest an și Pavlyuchenkova a menționat că un regim mai serios de fitness este cauza parcursului bun la Wimby, dar Shvedova a fost luată prin surprindere de ce-a reușit săptămânile trecute. ”Speram să trec măcar un tur”, a mărturisit ea. A sfârșit prin a le lăsa în urmă pe Goerges, Svitolina, Lisicki și Safarova și a condus-o pe Venus cu 5-2 înainte să realizeze ce face și să încremenească. Vesnina a avut și ea micul ei record, reușind s-o învingă pe Makarova, partenera ei de dublu, pentru prima oară în 12 ani!

Dominika Cibulkova: 8

Domi a jucat din ce în ce mai bine în 2016 revenind după o accidentare și a fost implicată în cele mai bune meciuri ale anului, inclusiv acesta de la Wimbledon cu Radwanska. Înainte de asta le expediase în câte două seturi pe Lucic-Baroni, Bouchard și Gavrilova. În plus, să se concentrezi la tenis cu câteva zile înainte de propria nuntă, asta cere nervi tari. Dar nu la fel de tari ca manevrarea acelei trene gigantice pe care a avut-o rochia ei de mireasă 🙂

Simona Halep: nota 8+

Solid turneu pentru Simona: a bătut repede în primele tururi pe cine trebuia să bată (abilitate foarte prețioasă la Slamuri), a scos la capăt un meci greu contra lui Madison Keys (cu puțin ajutor de la crampele care au afectat mișcarea americancei pe final) și a luptat bine contra unei Kerber excelente în sferturi. Tenisul ei a făcut bine tranziția la iarbă și a ieșit chiar câștigător la anumite categorii statistice (conversia mingilor de break și game-uri câștigate la primire). Unde n-a ieșit așa bine: la serviciu, dar bănuiesc că nu le poți avea pe toate. Primim, semnăm și aprobăm acest Wimbledon; cel puțin, Simona a putut să câștige și să piardă pe jocul ei, și nu pe baza unui hazard prost gestionat ca la Paris.

Angelique Kerber: 10-

Angie primește zece de la mine nu numai pentru acest Wimbledon dar pentru felul cum și-a ridicat jocul la Slamuri anul acesta, după ce anul trecut nu ajunsese în săptămâna a doua la niciunul! Constanța în Slamurile feminine este pasăre rară, dovadă că ultima oară când Serena înfruntase aceeași adversară în două finale de Slam diferite din același an a fost hăăăt în 2003 (Venus Williams). Până în finala cu Serena, Kerber nu a pierdut niciun set, dovedind că performanța de la AO nu a fost o întâmplare și jocul ei rezistă și pe o suprafață rapidă. ”Simt că joc cel mai bun tenis al meu”, a spus ea. Este adevărat și locul din clasament, imediat după Serena, este pe deplin meritat, o reflectare a acestei noi Angie, mai mușcătoare și greu de clintit pe teren. În finală, a făcut doar 9 neforțate: Serena chiar a trebuit s-o bată cu serviciul, winnerele și forțând greșelile, pentru că Angelique i-a dat prea puține cadouri. E bine de văzut, alături de Garbine, pe încă cineva care are tupeul să joace cu Williams de la egal la egal în finalele de Slam.

 

Serena Williams: nota 10+

Plusul este pentru istorie, pentru cele 22 de Slamuri ale lui Steffi egalate la o vârstă la care Steffi se retrăsese de mult. Ce mai e de zis? Serena la Wimbledon este ca Roger la Wimbledon, sunt sinonimi cu acest turneu. De acum, că a sărit acest hop 22, mă aștept ca la US Open Serena să mai exorcizeze niște demoni și să se apropie de cele 24 de Slamuri ale lui Court, singura care o mai depășește acum.

 

Serviciul Serenei Williams: nota 10

Cel mai bun serviciu din tenisul feminin, dar de asemenea candidat serios pentru cea mai bună lovitură din tenisul feminin, alături de dreapta lui Graf, reverul lui Henin și voleurile Navratilovei, ce ziceți?

Tenisul feminin: nota 10
 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi