Nole, noul Principe! Djokovic îl bate pe Nadal la Monte Carlo, pune capăt recordului excepțional al spaniolului

Codruț Baciu | 21 aprilie 2013

Nole, noul Principe! Djokovic îl bate pe Nadal la Monte Carlo, pune capăt recordului excepțional al spaniolului

Novak Djokovic a încheiat domnia lui Rafa Nadal la Monte Carlo, primul jucător care îl învinge pe Rafa în Principat după opt ani și 46 de meciuri câștigate la rând la acest turneu. 

Nole a învins cu 6-2, 7-6 în finală, devenind și singurul jucător din lume care l-a bătut pe Nadal în toate cele trei Mastersuri pe zgură, Madrid, Roma și Monte Carlo. Este al 14-lea titlu de Masters pentru Djokovic, liderul mondial egalând la 8 bilanțul finalelor jucate cu Nadal. Precedenta și singura înfrângere a lui Nadal la Monte Carlo data din 2003.

 

 

Neplăcută ipostază este aceea în care aştepţi o finală de tenis cu sufletul la gură, iar ea se încăpăţânează să întârzie din cauza ploii. Nimănui nu-i pică bine, dar ai impresia că pe tine de inoportunează cel mai mult. Nimic mai fals: organizatorii se agită, meteorologii sunt solicitaţi, spectatorii stau cu biletele în mână, iar majoritatea fanilor, cei care se uită la tv, stau cu ochii pe update-uri sau şterg praful prin casă. Din fericire, Monte Carlo nu e New York, iar aprilie nu e septembrie: mai puţin de o oră a durat întârzierea în cea de-a treia finală consecutivă dintre Rafa și Nole încurcată de ploaie. În acest timp, Greg Rusedski mi-a ţinut o companie bună pe Sky Sports, spunând, printre altele, că pentru el, Borg este cel puţin la nivelul lui Nadal pe zgură.  Interesant – eram curios să aflu ce nebunii mai spun fostele elite din tenis, dar începea meciul.

Un rally lung încă de la început a fost primul semn că va fi unul bun. Bun, dar dureros pentru cei doi. Nu unul din meciurile acelea care fac din întâlnirile Rafa – Nole subiect de glume cu ping-pong, ci alt soi de meci. Nu se mai văzuseră de un an de zile, iar asta făcea ocazia şi mai specială. În plus, se presupunea că ambii erau şubrezi la nivel fizic. Condiții inedite care anunțau o finală diferită. Ceea ce, ca deznodământ, a și fost.

După un prim game în care Nole şi-a făcut serviciul, a urmat unul care a ţinut 9 minute şi care s-a terminat cu primul break al zilei pentru sârb. Toată săptămâna s-a chinuit Novak să-şi înceapă meciurile bine şi nu a reuşit, dar în finala a început-o alert şi conectat.  Scorul a urcat la 3-0 dar, chiar cu acest aparent dezechilibru, trebuie spus un lucru: Andy şi Roger sunt excepţionali, însă băieţii aştia doi pot avea totul pe zgură. Şi chiar şi atunci vor mai mult. Unul fără celălalt se bâlbâie în bulgăreşte sau ruseşte, dar luaţi împreună şi puşi într-o arenă plină de praf şi de oameni bogaţi, oferă tot ce e de oferit astăzi în tenis: forţă, precizie, apărare extremă de ambele părţi.

S-a făcut 4-0 şi, în afară de loviturile feroce dintr-o parte şi dintr-alta, a devenit evidentă greutatea cu care Nadal face faţă backhandului în cross venit de la Nole. La 5-0, au început statisticile şi glumiţele cu glezna lui Nole care părea să reziste binişor. Pe teren, Rafa serveşte pentru a nu fi căsăpit de-a dreptul cu 6-0. Ultima oară când o păţise pe zgură se întâmplase prin 2007, în finala de la Hamburg împotriva lui Federer. Mult timp de-atunci. Un contre-pied reuşit de Nole cu uşurinţa cu care cere propospul și ajungem la 0-30. Părea că statistica avea să sufere un mic update.

Nole domina total (12/15 puncte la acel moment) şi lui Rafa nu-i rămăseseră multe opțiuni. Trebuia să lungească punctele şi mai mult, să rămână în joc de dragul unui început bun în setul 2 şi să aştepte să treacă furtuna cu domiciliul în Monte Carlo. Între Nole şi Rafa nu a existat niciodata un 6-0 vreme de 33 de meciuri disputate.

Statistica va rămâne la fel şi după ziua de azi, căci Nadal a reuşit să-şi facă până la urmă serviciul şi să apară pe tabelă. Parcă speriat și el de perspectiva monstruoasă de a-i servi un “bagel” pe zgură lui Rafa, Djokovic îşi pierde imediat serviciul. Încă mai erau şanse pentru un prim act echilbrat. 

Tot meciul mi-a fost greu să-mi dau seama spre care dintre cei doi înclină tribunele; însă chiar înainte ca Nole să încheie setul la 2 (adevărul e că Rafa l-a închis cu o dublă greşeală),  s-a întâmplat ceva. Neconvins de o decizie a arbitrilor, Djokovic s-a dus să vadă cu ochii lui urma, prilej pentru spectatori să fluiere şi să huiduie un pic mai mult decât de obicei în aceste cazuri. Încă o dovadă că viza de flotant nu-ţi câştigă toţi fanii de partea ta, chit că joci un pic lovit de dragul lor. Un al 8-lea set point este deci convertit de Djokovic, care are primul set in the bag: 6-2.

“Primele cinci, șase, șapte game-uri au fost incredibile: e cel mai bun nivel la care pot juca pe zgură“, a spus apoi Nole.

Bine ai venit in tribune, Felix Baumgartner! Nebunul care a săgetat stratosfera cu săritura sa de Guiness Book a fost și el prezent la meciul care intra in setul 2. Nici că se putea un motto mai potrivit pentru cei doi finalişti decât Red Bull îţi dă aripi. Viteza şi forța schimburilor de lovituri, venite din toate unghiurile posibile, i-au făcut pe spectatori să se ridice în picioare chiar de la începutul setului.

La 1-1, cu Rafa reuşind să intre în puncte mai bine decât cu 45 de minute mai devreme, era lesne de dedus ce îşi doreau oamenii: un decisiv. Greu de rezumat jocul acestui 1-1 în setul secund, căci cine nu a văzut, a pierdut: Nole, ghicind consecutiv traiectoria mingii, Nadal plesnind lovituri peste lovituri. Se face 2-1 pentru Djokovic abia după două mingi de break salvate şi o minge trimisă de Rafa în fileu.

Nadal a reușit, totuși, să profite de o scădere în concentrarea sârbului, bifând, în fine, primul său break în cel mai slab game făcut de Nole de la începutul partidei. La 4-2 Nadal, ideea unui decisiv părea să prindă contur, dar liderul mondial a apelat iar la rețeta care a funcționat cel mai bine, lucrând meticulos la reverul amicului său. A urmat alt twist epuizant pentru fanii celor doi: servind pentru a rămâne în meci la 4-5, Rafa a ieșit cu greu din acel game, dar a făcut break imediat.

Culmea, spaniolul a rămas în pană de bunul său cel mai de preţ al său în astfel de momente: răbdarea. Nu că i-ar fi rămas prea multe lucruri de făcut după ce Djokerul a schimbat iar viteza: în patria casino-urilor, Novak a decis să meargă all-in, atacând cu înverșunare fiecare punct din game-ul 12, pe care l-a câștigat fără dubii. Și-a păstrat ritmul infernal și în tie-break, care a părut un soi de copie în miniatură a primului set: pus sub o presiune imensă, Rafa n-a părut deloc în apele lui, mult sub nivelul obișnuit, parcă apăsat de ceva. A capitulat, pierzând 11 dintre ultimele 12 puncte cu multe erori neforțate. Cu un winner de forehand, Djokovic a pus capăt meciului și seriei de 46 de victorii consecutive reușite de Rafa la Monte Carlo, o performanță care va rămâne probabil de neatins pentru mulți ani de acum înainte.

“Mi-am dorit mult de tot să câștig acest turneu, îmi doream asta de ani de zile. Mă felicit că am ales să joc turneul, a fost una dintre cele mai bune decizii din viața mea”, a spus noul campion, în vreme ce Rafa așteaptă deja viitoarea confruntare. “Sper să am șansa unui nou meci cu el anul acesta. Azi a fost mai bun ca mine. E un jucător fantastic. Dacă nu ești la 100 la 100, e foarte greu să câștigi în fața unui astfel de jucător, jocul lui e complet. Ca să câștig, trebuie să joc la cel mai bun nivel al meu și să-l împing la limită”, a spus spaniolul, care a început cu o amabilitate: “Felicitări, Nole, pentru că ai câștigat turneul meu favorit!”, o amabilitate căreia sârbul i-a răspuns corespunzător: “Mulțumesc că m-ai lăsat și pe mine să câștig o dată!” 

Meciul a durat o oră şi 51 de minute, iar la final Nadal a părut cu adevărat trist. Mai pierduse meciuri la Nole, probabil o va mai face, însă Monte Carlo rămăsese ultima redută, ultima zonă-tampon între Roland Garros şi Novak.  Va fi de văzut în ce măsură ce s-a întâmplat azi va afecta următoarele turnee, şi în special French Open. Ceea ce urmează în sezonul de zgură va fi cu siguranţă demn de atenţia noastră.

Tweet-ul zilei

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi