Nole, epuizat, dar învingător: ce nu te omoară te întărește

Adrian Țoca | 25 ianuarie 2012

Nole, epuizat, dar învingător: ce nu te omoară te întărește

Sârbul a fost întins la maximum în sfertul de finală cu David Ferrer / foto: australianopen.com

Sintagma din titlu i se potrivește de minune sârbului: trecuseră doar trei game-uri din primul set și Novak părea că se resimte. Cele trei game-uri au necesitat 22 de minute, iar prima pauză părea că nu mai vine. David Ferrer poate să stoarcă toată viața din tine, iar ibericul știa că asta era cea mai bună șansă a lui contra unui Novak agil ca o pisică, în stare să-și deschidă terenul și să-și creeze oportunități atât cu forehandul, cât și cu reverul. Cu cinci victorii din 11 meciuri directe, Ferrer i-a făcut adversarului viața un chin, iar spre finalul primului set, deși cu un break în față, Djokovic dădea semne îngrijorătoare, un body-language care nu prevestea nimic bun.

La 5-4, când Nole a servit pentru set, ai fi putut zice că Nole se scurge, că e deja extenuat, iar David și-a procurat o minge de break, amenințând cu relansarea unui set și așa foarte lung. Liderul mondial a făcut ce fac liderii în astfel de situații: a găsit o ieșire din încercuire și a luat setul cu 6-4.

Nici asta, și nici break-ul rapid făcut de sârb în startul setului doi nu l-au descurajat pe Ferrer. Spaniolul a continuat să-și alerge adversarul, raliurile având o intensitate aproape dureroasă și pentru privitor. Tot durere a simțit și Djokovic la capătul unuia dintre schimburi, crampele dându-i mari dureri de cap lui Nole. Ferrer și-a luat break-ul înapoi, apoi a amenințat de fiecare dată serviciul tot mai precar al unui Djoker dintr-o dată foarte vulnerabil. Credit lui că a rezistat, găsind mereu o cale de a puncta pe tabelă, dar când s-a ajuns în tiebreak nimeni și nimic nu părea să îl mai salveze.

Era 4-2 pentru Ferrer în tie-break, totul se juca în clipa aia, iar privirile nu îngrijorate, ci aproape disperate ale lui Nole spuneau toată povestea momentului. Ce a urmat ține de minunile tenisului: Novak a făcut 5 puncte la rând, a luat setul, apoi a defilat în al treilea, în fața unui adversar dezorientat, incapabil să depășească șocul, incapabil să priceapă cum a pierdut setul al doilea.

Poate că, așa cum însuși Ferrer a spus la conferința de presă, realitatea e totuși simplă: “Nu, diferența între primii 4 și restul nu poate fi surmontată”. Așa se explică totul.

Murray continuă netulburat

În vreme ce Federer impresionează, iar Nadal și Djokovic au avut emoții, Andy Murray a întregit careul de ași al competiției fără niciun fel de probleme, scoțianul punând capăt poveștii lui Kei Nishikori: 6-3, 6-3, 6-1. Andy a pierdut un singur set la AO 2012, iar parteneriatul cu Ivan Lendl funcționează, până acum, ireproșabil. De urmărit cum se va descurca Andy la primul test mare, reeditarea finalei de anul trecut cu Novak Djokovic. Cei patru care formează așa numitul Big Four s-au calificat in corpore în semifinale pentru a treia oară în ultimele patru turnee de Grand Slam și pentru a doua oară consecutiv.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi